Al jaren stijgen de huizenprijzen en ook in 2018 wordt volgens economen een groei voorspeld. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de huurprijzen voor studentenwoningen in Utrecht ook niet bepaald goedkoop te noemen. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor de echte avonturiers onder ons! In de afgelopen jaren zijn zogenaamde ‘Tiny Houses’ steeds populairder geworden, vooral in de Verenigde Staten. Omdat iedereen weet dat vrijwel alle coole, nieuwe, hippe trends in de Verenigde Staten starten (fidget spinners en het woord ‘yolo’ niet meegerekend), kunnen wij in Nederland natuurlijk niet achterblijven!

Maar goed, wat is zo’n ‘Tiny House’ nou eigenlijk? Goede vraag, maar eerlijk gezegd weet ik het antwoord op die vraag ook niet. Er bestaan namelijk geen regels of wetgeving over Tiny Houses. Dus los van het feit dat ze klein zijn (what’s in a name…), komen Tiny Houses voor in allerlei verschillende gedaantes. Van vaste huisjes en campers tot omgebouwde trailers, bootjes, schoolbussen, boomhutten en zeecontainers. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen hebben er hun huis van gemaakt. Een Tiny House betekent dus eigenlijk voor iedereen wat anders. Het “tiny” gedeelte zit ‘m vooral in het wonen in een eenvoudig huisje, waarin de ruimte zo effectief mogelijk gebruikt wordt. Balen, helaas dus geen ruimte voor dat 55 inch, 4K, 3D scherm inclusief home-cinema surround geluidssysteem.

Net zoals dat er veel verschillende soorten Tiny Houses bestaan, zijn er ook veel verschillende redenen om erin een te wonen. De eerste reden heeft toch een beetje een hoog hipster/geitenwollensokken-gehalte, maar bevat misschien wel een kern van waarheid. Veel bewoners van Tiny Houses vertellen dat ze zich na een tijdje veel minder gehecht voelen aan materialistische zaken en meer waardering krijgen voor immateriële zaken zoals vrienden, familie en hun gezondheid. Blijkbaar is dat het moment in het leven dat je erachter komt dat je prima kan leven zonder je gigantische verzameling Pokémonkaarten, waar je al jarenlang niks meer mee hebt gedaan (bekijk ook zeker het artikel van deze maand over de gekste verzamelingen!).

Maar er zit natuurlijk meer achter en datgene is bij de redactie een van onze favoriete onderwerpen: geld besparen! Een Tiny House kost natuurlijk veel minder dan een traditioneel huis, de prijzen van een Tiny House liggen zo tussen de €35.000 en €60.000. Dit scheelt uiteindelijk ook weer in hypotheekrente. Ook het leven in een Tiny House is goedkoper. Er hoeft een minder groot oppervlakte verwarmd te worden en veel Tiny Houses zijn uitgerust met zonnecollectoren, regentonnen en een filtratiesysteem. Ook nog eens een duurzame manier van wonen dus. En tja, omdat het zo klein is, heb je toch niet veel ruimte voor veel te dure kleding, meubels en al dat soort dingen. Ook een tactiek om te zorgen dat je minder snel geld gaat uitgeven (zie ook het artikel over sparen en uitgeven). We zijn nu toch bezig met besparen, al die dure troep kan nog komen als je later stinkend rijk bent. Het besparen van geld is ook een van de redenen dat relatief veel bewoners van een Tiny House afgestudeerde studenten zijn die op deze manier hun studieschuld af willen lossen.

Aan al deze voordelen zit natuurlijk wel een keerzijde, weinig ruimte. Wat dat betreft is een Tiny House vooral geschikt voor mensen die niet claustrofobisch, maar wel heel avontuurlijk zijn. En wie weet, misschien dat we in de toekomst allemaal wel gaan wonen in een Tiny House! Tot die tijd kan een studentenkamer ook wel dienen als een soort van Tiny House, en misschien is die nog wel knusser en gezelliger ook!