Maart, de maand die bij Geestig in het teken staat van (be)sparen. Dan kunnen de gekke gespaarde prularia niet ontbreken. Postzegels, knopen, voetbalplaatjes, de befaamde Freek Vonk-plaatjes, bierdopjes en ga zo maar door. Ook ik had (vreemde,) uiteenlopende verzamelingen. Naast theezakjes, nagellak, Suske en Wiske strips en stickers verzamelde ik ook bliklipjes. Mijn verzamelingen huisvesten zich momenteel in de kliko, want wat moet je er eigenlijk mee? Toch zijn er genoeg voorbeelden te vinden van hele gekke en vaak ook wel nutteloze verzamelingen:

  1. Een beroemdheid met een Barbie verzameling

Onze enige echte Johnny Depp heeft een Barbie verzameling! Nou ja, zo ongeveer dan. Ze waren van zijn dochter. Uiteindelijk ontgroeide zijn dochter de Barbiepoppen en heeft Depp ze bewaard.

  1. Geen fouten meer met deze verzameling!

Petra Engels (uit Duitsland) bemachtigde in 2006 een plekje in het Guiness World of Records met haar grootste gummenverzameling van de wereld. Met 19.571 gummetjes heeft ze er 19.570 meer dan ik!

  1. Plakkerige collectie in de woonkamer

Een kauwgom verzameling? Ja! Barry Chappell uit Amerika heeft een hele grote kauwgombal bij elkaar gekauwd, bestaande uit meer dan 95.000 stukjes gekauwde kauwgom. Een beetje vies is deze verzameling wel…

  1. Een grote Disney fan?

Janet Esteves (uit Verenigd Koninkrijk) heeft officieel de grootste verzameling aan Mickey Mouse gerelateerde spulletjes. Haar verzameling bestaat uit 54 puzzels, 422 sleutelhangers, 145 antenne toppers, 9 theepotten en 23 golfballen.

  1. Kotszakjes van over de hele wereld

Deze verzameling is te vinden bij een Nederlander! Niek Vermeulen leek het een goed idee om van zoveel mogelijk vliegtuigmaatschappijen een souvenir mee te nemen, namelijk kotszakjes. Gelukkig dan wel ongebruikt.

Maar waarom zijn er dan mensen die zoveel onzinnige dingen verzamelen? In extreme gevallen waarbij door de verzameldrang onder andere het huis onleefbaar wordt, wordt dit zelfs ‘hoarding disorder’ genoemd en is in dat geval sprake van een obsessief-compulsieve stoornis. Zo’n stoornis kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld genetische aanleg of traumatische ervaringen.

Verzamelen doen we allemaal. Verzamelspulletjes, zoals knuffels, geven ons namelijk de kans om het verleden even te herbeleven en er even aan terug te kunnen denken. Antropoloog Ernest Becker kwam met een iets extremere opvatting over verzamelen. Hij zag het als de poging van de mens om niet toe te geven aan onze sterfelijkheid en iets van onszelf in de externe wereld achter te laten, iets wat ons leven toch betekenis geeft. Dat hebben de verzamelaars uit de top 5 in ieder geval bereikt! 😉