Je hebt mensen die elk jaar een waslijst aan voornemens voor het nieuwe jaar bedenken. Elk jaar maken ze een lijstje en volgen ze deze (vooral de eerste weken van het nieuwe jaar) op. Ik verbaas mij hier altijd over, zeker omdat ikzelf anti-goeie voornemens ben. Ik vraag mij daarom elk jaar ook af, waarom mensen hun leven aan nóg meer regels willen verbinden. Naar mijn idee wordt het hierdoor alleen maar moeilijker. Ik lees en hoor regelmatig dat mensen in zichzelf teleurgesteld zijn, doordat zij weer hun voornemens niet hebben kunnen nakomen. Ook zie ik regelmatig op sociale media berichten langskomen waarin duidelijk is dat alle voornemens mislukt zijn (bijvoorbeeld; vriendje krijgen, 30 kilo afvallen en meer sociale contacten onderhouden). In deze berichten taggen mensen elkaar dan doodleuk en lachen het simpel maar weg dat het mislukt is.

Maar nu even de diepte in (zie me alsjeblieft niet als een te zweverig mens), ik vraag mij namelijk af of mensen hun gevoel van mislukking niet weglachen. Ter verduidelijking, naar mijn idee maak je een lijstje met goeie voornemens om iets waarover je ontevreden bent te verbeteren of voor iets wat je wilt bereiken, een doel een punt op de horizon, een houvast dus. Het is dus in het eerste opzicht een serieus streven. Wanneer dit niet lukt binnen de gestelde deadline (bijvoorbeeld het nieuwe jaar) geeft dat natuurlijk geen voldoening. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het dan voelt als een mislukking en dat willen mensen niet. In de maatschappij waarin wij leven willen mensen streven naar het beste, iedereen doet en wilt meer. Je wilt bijvoorbeeld kunnen delen op het einde van het jaar dat je, je voornemens allemaal hebt nageleefd en dat alles is gelukt.

Nu wil ik de goeie voornemens natuurlijk niet helemaal de grond in stampen, want het is natuurlijk niet verkeerd om een doel of streven te hebben waar je naar toe leeft. Maar ik vind gewoonweg dat mensen de lat zo hoog leggen, dit hoeft helemaal niet. Daarom ben ik in mijn vrienden- en familiekring rond gaan vragen naar een gek of leuk voornemen. Lees hieronder wat daaruit kwam rollen!

 1. Stoppen met drinken.
 2. Elke dag een compliment geven aan iemand.
 3. Geen Rollo shotjes meer nemen, want dat stolt in de maag.
 4. Poes geen bier meer geven.
 5. Om de twee weken een nieuw gerecht uitproberen.
 6. Minder bereikbaar worden voor mijn werk (gewoon 2 keer benoemd!)
 7. Elke dag op de fiets keihard een liedje zingen.
 8. Random mensen een bloem geven.
 9. Aardiger doen tegen de conducteurs wanneer er weer vertraging is bij de NS.
 10. Niet meer op elke foto hetzelfde staan.
 11. Minder aan school doen.
 12. Geen saucijzenbroodjes meer kopen alleen maar omdat ik trek heb, terwijl ik ze niet eens lust.
 13. Mijn agenda een keer gebruiken.
 14. Minder koekjes jatten op werk.
 15. Macdonalds kopen voor zwervers.
 16. Minder sporten.
 17. Niet door elk raam kijken waar ik langs loop.
 18. Geen hele zak chips op eten, maar een halve.
 19. Niet meer boos worden op mensen als ze de snapchat streak verbreken.
 20. Dankbaarheid meer uitspreken.
 21. Niet meer dan 1 serie tegelijkertijd kijken op Netflix.
 22. Niet meer in slaap vallen in de trein.
 23. Helemaal naar de getver gaan.
 24. Niet meer uit verveling online gaan shoppen.
 25. Niet meer boos kijken naar kinderen die schreeuwen in openbare ruimtes, ze weten niet beter.
 26. Mijn hoofd in een bord spaghetti stoppen.

Gelukkig zijn de meeste van deze voornemens (naar mijn idee) wel na te leven en ligt de lat ervan niet al te hoog! Laat je inspireren en maak (indien je aan goeie voornemens doet) je lijstje wat toegankelijker!