Ah, december: the most wonderful time of the year, in ieder geval voor sommigen. Of je nou houdt van al die feestdagen en lichtjes of dat je spontaan een allergische reactie krijgt bij de gedachte aan al die gemaakte gezelligheid, december is en blijft een bijzondere maand. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer de magie van december verdwijnt. Ik herinner me de decemberdagen uit m’n jeugd nog als de dag van gisteren! Hoog tijd voor een kleine terugblik, duik mee in de magie van de december-nostalgie! 

Sinterklaas: toen vs. nu

Te beginnen met Sinterklaas, want wat is er nu wat er vroeger niet was? De zwartepietendiscussie: een inkoppertje natuurlijk. Of je nou voor of tegen zwarte pieten of gekleurde pieten bent, zodra er stroopwafelpieten worden verzonnen, is iedereen een verliezer. Maar het grootste verschil met vroeger is natuurlijk dat je achter de trieste waarheid komt van misschien wel de grootste samenzwering in Nederland: Sinterklaas bestaat niet. Hoe geef je kinderen voor de rest van hun leven vertrouwensproblemen? Nou, zo dus. Ouders bleven zeggen dat je braaf moest zijn zodat je niet terug met Sinterklaas in de zak naar Spanje werd meegenomen (terwijl een gratis vakantie naar Spanje me tegenwoordig wel wat lijkt…). Maar of je er nou achter kwam doordat je ouders “het gesprek” met je aangingen of door dat ene kind, waarvan er op elke basisschool wel minimaal één zat, dat continu de onbedwingbare behoefte had om te roepen dat Sinterklaas toch echt niet bestond, het bleef toch altijd wel een schok.

Kerst: toen vs. nu

De ene rode bebaarde man is nog nauwelijks het land uit, of de volgende in het rood geklede bebaarde man komt alweer aan. Maar goed, ze komen beiden met cadeaus dus er valt niks te klagen. Maar de Kerstman was niet de enige persoon die je tegenkwam tijdens kerst, in tegenstelling: familie, familie en nog meer familie. “Oh wat ben je gegroeid!” terwijl je tante je om de een of andere vreemde reden in je wang kneep. Vervolgens een kerstdiner wat meestal gourmetten of fonduen inhield. Wat een zorgeloze tijden waren dat. Tegenwoordig mag je blij zijn als je bij familie aan kan schuiven voor een super-de-luxe kerstdiner in plaats van een simpele studentenmaaltijd, grote kans dat je zelf ook iets in elkaar moet flansen (kijk voor inspiratie ook zeker even naar de recepten op Geestig Magazine!). Daarnaast was het vroeger alleen maar cadeautjes krijgen, nu wordt er van je verwacht dat je net zoveel cadeautjes geeft als dat je krijgt. Het vinden van het perfecte cadeau kan blijkbaar erg stressvol en duur zijn. Over cadeautjes gesproken, vroeger was het voor mij een grote nachtmerrie om een “praktisch” cadeau te krijgen terwijl ik tegenwoordig maar wat blij kan worden om iets als een paar leuke sokken of een kaars.  

Oud en nieuw: toen vs. nu

Oud en nieuw was altijd dat ene momentje in het jaar waarop je tot minimaal middernacht mocht opblijven van je ouders. Gezellig met ouders of nog meer familie je ogen proberen open te houden terwijl het jaar langzaam aan z’n einde kwam. Met een heleboel oliebollen als kers op de taart (of moet ik zeggen: “als poedersuiker op de oliebol”). Inmiddels stelt 12 uur ’s nachts niks meer voor, voor sommige mensen is het eerder regel dan uitzondering om zo laat op te blijven. Vroeger rond oud en nieuw kwam ook altijd het moment waarop je in contact kwam met het eerste “vuurwerk”, oftewel: de goeie oude sterretjes. Nu, jaren later, zijn sommige mensen geëvolueerd in liefhebbers van het grootste sier- en knalvuurwerk wat er maar te krijgen valt (of dit nou in Nederland is of ietwat illegaal in België en Duitsland) terwijl sommigen het liever kwijt dan rijk zijn. Maar of je nou wel of niet knallend het nieuwe jaar in gaat, in ieder geval een gelukkig 2018 toegewenst!