Ja, je leest het goed. Oliebollen met peer erin staan deze maand op het menu. Wat een gekkigheid weer bij de redactie, maar ja, we moeten toch wat verzinnen om deze decembermaand rememberlijk te maken. Wees maar blij, we gaan in ieder geval geen spinaziebollen maken…

Doe je schort om de nek en pak een lepel in de hand! Je gaat vandaag weer een geweldig gerecht in elkaar flansen!

Ingrediënten (+/- 20 stuks):

-500 milliliter melk

-1 zakje gedroogde gist (7 g)

-1 eetlepel witte basterdsuiker

-500 gram bloem (gezeefd)

-1 ei (losgeklopt)

-1 citroen (rasp)

-2 eetlepels zonnebloemolie (om in te frituren)

-2 peren

-Poedersuiker

 

Werkwijze:

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. (Dus niet vingerbrandend heet!) Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan. Ga maar een serie kijken. (Houd je van actie: Arrow; houd je van misdaad: Sherlock Holmes; heb je geen voorkeur: Once Upon A Time)
  2. Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  3. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
  4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of wacht tot het volume verdubbeld is. Mag je nog een aflevering van je serie kijken!
  5. Schil de peren en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. De grootte mag je zelf bepalen; hoe groot stuk peer wil je in één hap hebben… Meng de stukjes peer in het beslag.
  6. Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang van het beslag in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden, want je wilt geen gloeiend hete spetters op je kleren. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
  7. Leg ze op een mooie schaal, gooi er poedersuiker overheen en presenteer ze aan je gasten. Kijk maar eens hoe ze reageren als ze ineens peer proeven. (Wel handig om van tevoren te inventariseren of er mensen allergisch zijn voor peer.)

Daar heb je ze dan! De heerlijke oliebollen die je niet snel zal vergeten. Waarom? Omdat je bijna nooit oliebollen eet met PEER. Welke peer doet dat?

Eet smakelijk en fijne feestdagen gewenst namens de kokkin van de redactie!

 

PS:

De oliebollen zou ik niet presenteren aan gasten, maar gewoon zelf opeten;)