Nu de laatste Sinterklaas surprises worden afgemaakt en de gedichten worden geprint voor pakjes avond, zitten velen van ons al met hun gedachten bij het volgende event van december… Kerst. Sky Radio draait al weken kerstnummers en de winkels hebben weken geleden al hun kerstafdelingen opgebouwd. Tuincentra staan weer vol kerstbomen en plannen met families worden gemaakt. De Allerhande leeft zich weer uit met recepten voor de kerstdagen en reserveringen bij restaurants stromen inmiddels binnen. Remember December, de maand die er elk jaar toch weer hetzelfde uitziet.

De meesten van ons voelen zich blij als ze aan Kerst denken. Een nostalgisch gevoel terug naar de tijd dat we klein waren. Ik weet nog dat ik wakker werd en naar beneden ging waar de kerstboom met al zijn kleuren en glitters stond te pronken, de kerstliederen door de woonkamer galmden en de geuren van verse broodjes de kamer vulde. Echter, niet iedereen is zo blij met de bijkomstigheden van het kerstfeest. Iedereen kent wel een zekere Scrooge of Gringe, die al begint te huiveren bij het woord ‘Kerst’. Iemand waarvan de nekharen overeind gaan staan bij het idee naar een kerstmarkt te gaan of bij een familiediner aanwezig te zijn op de Eerste of Tweede Kerstdag. Ik ken ook zo iemand: mijn vriend Beer.

Je zou snel denken dat een Scrooge in levende lijve een vervelend persoon zou zijn, maar het tegendeel is waar. Na bijna anderhalf jaar samen vind ik het in het dagelijks leven zeker geen vervelende vent en zodra de kerst nadert, verdwijnt hij (gelukkig) naar Zwitserland om zijn frustratie eruit te skiën. Ik moet alleen wel rekening houden met vervelende opmerkingen als ik net de kerstboom heb opgetuigd of stiekem naar Why couldn’t it be Christmas everyday van Bianca Ryan luister. Een geruststelling voor diegenen onder ons die denken de liefde van hun leven te zijn tegen gekomen in november: geen zorgen, vanaf de 27ste is hij of zij weer poeslief voor je!