Of je het nou moet zeggen tegen een oude vriend die je al jaren niet meer hebt gezien en die wat geld van je wil “lenen”, tegen een collectant die geld ophaalt voor verstoten cavia’s (ja, hier bestaat echt een goed doel voor) of tegen die ene persoon die maar wat graag je nummer aan zijn of haar collectie toevoegt: nee zeggen is en blijft lastig. Mensen zijn nou eenmaal geboren groepsdieren die graag in contact staan met anderen. “Nee” is een simpel, klein woordje maar kan soms grote negatieve gevolgen hebben op de band tussen mensen. Toch is het soms beter om gewoon “nee” te zeggen en om dit woord wat makkelijker te gebruiken, kunnen een paar tips hiervoor best handig zijn!

Tip #1: schat de situatie in

Om het probleem maar gelijk bij de oorzaak aan te pakken, is het belangrijk om eerst naar de context van een eventuele “ja” of “nee” te kijken. “Ja” zeggen is vaak een gewoonte geworden omdat een “nee” kan zorgen dat de band met iemand verslechtert. Dit hoeft helemaal niet in elke situatie het geval te zijn. Bijvoorbeeld wanneer degene waartegen “nee” wordt gezegd helemaal geen bekende van je is. Door eerst de situatie in te schatten, wordt in veel gevallen al snel duidelijk dat “nee” zeggen niet gelijk zal leiden tot een nieuwe aartsvijand of een gebroken hart (nou ja, tenzij je “nee” zegt tegen een huwelijksaanzoek).

Tip #2: overzie de negatieve gevolgen

Daarnaast is het ook handig om eerst te kijken wat de negatieve gevolgen van een “ja” kunnen zijn. Een “ja” kan soms behoorlijk wat tijd, geld of moeite kosten. Het is beter om even kort iets af te wijzen, dan om later te denken: “had ik toen maar nee gezegd”. Hoewel iemand een gunst doen natuurlijk erg nobel is, is het ook belangrijk om eerst aan jezelf te denken voordat je aan iemand anders denkt. Door de gevolgen in te schatten kun je eerst kijken of “ja” zeggen het wel waard is om zo te voorkomen dat je er, uit gewoonte, een “ja” uitflapt.

Tip #3: denk als je nee zegt aan alles waar je ja tegen zegt

Deze tip klinkt alsof hij rechtstreeks uit het handboek “inspirerende Facebook quotes voor Dummies” komt, maar er zit zeker wel een kern van waarheid in. Zodra je “nee” tegen iets zegt, hou je weer andere dingen over om “ja” tegen te zeggen. Bijvoorbeeld wanneer iemand je vraagt om te gaan eten in een iets te duur restaurant en je dat afwijst, hou je meer geld over om te besteden aan goedkoop junkfood bij de snackbar om de hoek.   

Tip #4: zeg niet alleen nee

“Nee” is een woord met een ietwat negatieve lading. Door niet alleen simpelweg “nee” te zeggen maar door er ook een reden bij te geven, kan iets al veel beter door een ander worden opgevat. Het kan ook helpen om iemand een beter voorstel te doen. In veel situaties kunnen anderen zo makkelijker begrip opbrengen voor een “nee”, wat het ook weer makkelijker maakt om te zeggen.

Tip #5: nope, noppes, nada

Zoals voor bijna elke vaardigheid in het leven, geldt ook voor “nee” zeggen: oefening baart kunst. Nou bedoel ik hier niet mee dat je nu voor de spiegel moet gaan staan om vervolgens tien keer “nee” te zeggen tegen je eigen spiegelbeeld. Maar hiermee bedoel ik “nee” zeggen in simpele situaties, zoals wanneer iemand je iets probeert te verkopen op straat. Door het vaker te zeggen zal het na een tijdje steeds makkelijker worden en ben je in no time een ster in het “nee” zeggen!