De nieuwe redactieleden zijn niet vies van een kloddertje uitdaging hier en een kloddertje uitdaging daar. Voor de maand Say November hebben ze woorden gegeven aan de meest heftige beproeving van hun leven, Expeditie Robinson is er niks bij. De enige voorwaarde is dat de uitdaging gekenmerkt wordt door een zelfbenoemde gewoonte. Deze gewoontes zullen een maand lang in de kiem worden gesmoord. Het leuke voor u als lezer is dat deze club ambitieuze zelfmartelaren haar bevindingen aan het eind van de maand uitgebreid zal delen.

Safiera (secretaris)

Een maand lang niet op telefoon tijdens het reizen met het OV

Elke dag reis ik van en naar de uni met het OV en viel het mij op dat vrijwel iedereen jong/oud, student/werkende op zijn of haar mobiel zit, zich afsluitend van de buitenwereld. In een bubbel van hun eigen online leven. Om eerlijk te zijn zit ik vaak ook op mijn telefoon in het OV, meer om mezelf een houding te geven. Mezelf de ongemakkelijkheid te besparen. Om niet na te hoeven denken over waar ik naartoe moet kijken, waar ik mijn handen moet laten, waar ik mezelf mee moet vermaken tijdens die (lange) rit. Met een telefoon is dit allemaal makkelijk: je geeft je handen wat te doen, je blik een rustpunt en je gedachten houvast. Uiteindelijk bedacht ik me: Hoe erg zou het zijn om in ieder geval een maand lang niet op mijn telefoon te kijken en muziek te luisteren tijdens het reizen met het OV. Voel ik me dan echt zo ‘ongemakkelijk’? Wat heb ik al die tijd gemist tijdens de reizen van en naar de uni?

Chantal (voorzitter) 

Een maand lang elke dag drie uur zonder smartphone

De smartphone… We kennen hem allemaal, dat kleine doch enorm invloedrijke apparaatje die we overal mee naartoe nemen. Als we even een rondje gaan hardlopen, naar de supermarkt gaan, het vuilnis wegbrengen of als we tijdens het studeren even naar de WC gaan. Want ja, straks mis je iets. De hele dag zijn we alert op dat pingeltje van het ontvangen van een bericht en verspillen we teveel tijd aan het kijken naar schattige katten filmpjes op facebook. Deze maand ga ik (om het realistisch te houden) drie uur per dag nee zeggen tegen mijn telefoon. Ik verwacht meer tijd te hebben om te studeren, of misschien wel andere dingen te doen waar ik normaal geen zin of geen tijd voor zou hebben, zoals tekenen. Misschien zit er wel een Picasso in mij verscholen…

Danique (hoofd-promo)

Een maand lang geen extra eten kopen.

Ik kan gerust zeggen dat ik elke dag eten koop. Ik kan mezelf gewoon niet beheersen. Wanneer ik op het station loop en van die heerlijke versgebakken broodjes ruik, of naar de Burger King wordt gelokt door de geur van hamburgers, kan ik gewoon niets anders dan aan mijn behoeftes voldoen en het desbetreffende etenswaar te kopen. Het is altijd eventjes leuk, want dan word mijn maag weer gerustgesteld, maar door de maand heen is het voor mijn bankrekening niet zo’n feest. Ik geef makkelijk meer dan 100 euro per maand aan eten uit, en dit kan ik zoveel beter besteden. Het is namelijk helemaal niet zo dat ik thuis niet genoeg eten krijg, aangezien ons gezin graag ‘Bourgondisch’ leeft. Dit houdt in dat genieten bij ons voorop staat en dit doen we dan graag met genoeg eten. Ik weet van mezelf dat ik gewoon heel makkelijk ben; ‘ s ochtends zo lang mogelijk blijven liggen en vervolgens geen tijd meer hebben om eten klaar te maken of te pakken, waardoor ik gedwongen wordt eten te kopen op school of het station. Door een maand lang nee te zeggen tegen extra eten kopen hoop ik dat mijn bankrekening nuttig wordt voor andere zaken zoals extra kleding kopen (joepie!) en ik mezelf kan uitleven in het maken van mijn eigen heerlijke broodjes in de ochtend.

Elize (schrijver)

Een maand lang geen douchegel gebruiken.

Het klinkt misschien wat gek, maar het schijnt dat douchegel overbodig is. Dus dat wil ik dan gaan testen, door wel te douchen en mn haar te wassen met shampoo, maar geen douchegel te gebruiken. Ik verwacht dat het weinig effect zal hebben op lichaamsgeurtjes of een vieze huid, want met alleen het water spoel je alles er al goed af. Het is dus wel nieuw voor mij, om niet automatisch de grote fles Dove te pakken, maar gewoon onder het water te stappen voor een minuutje of 2 en vervolgens er weer uit te stappen. Ik denk dat door geen zeep te gebruiken ik veel sneller klaar ben met douchen en zo ook nog eens water bespaar. Nou, de vooruitzichten kunnen niet beter!

Sophia (schrijver)

Een maand lang geen make up kopen.

Waarschijnlijk zijn er mensen genoeg voor wie dit totaal geen uitdaging is, maar voor mij zal het nog moeilijk worden. Ik werk bij een drogist en ben daardoor altijd op de hoogte van nieuwe producten en acties, hierdoor koop ik wekelijks wel nieuwe make up. Als het niet door m’n werk komt, dan zie ik wel in een tijdschrift iets wat ik hebben wil of hoor ik van iemand dat ik iets echt moet proberen. Resultaat: ik heb drie koffers vol make up, de helft kijk ik amper naar om en sommige dingen zitten zelfs nog in de verpakking. Ik heb meestal zeven mascara’s tegelijk open liggen en mijn ‘standaard dagelijkse make up’ is al een beauty case vol. Buiten dat het zonde is van alle make up die onaangeraakt blijft, is het ook nog eens een dure hobby. Lukt het mij om af te kicken van deze slechte/dure gewoonte? Ik ben benieuwd…

David (Lay-out)

Een maand lang geen openbaar vervoer gebruiken

Student zijn is natuurlijk erg zwaar, maar gelukkig heeft het student zijn ook zo z’n voordelen. Een van deze voordelen is het studentenreisproduct waarmee elke student of doordeweeks of in het weekend gratis kan reizen. Dit is natuurlijk ideaal, misschien wel iets te ideaal… Als trots bezitter van zo’n doordeweeks reisproduct maak ik hier maar al te graag gebruik van. Ik ga het zeker niet ontkennen, ik ben best wel heel lui en ga daarom vaak met het OV terwijl het maar een halfuurtje fietsen is vanaf mijn huis naar de Uithof. Daarom ga ik deze maand geen gebruik maken van het OV maar lekker oer-Hollands op de fiets. Dit is natuurlijk ook veel gezonder en wie weet hou ik hier wel een hele goede gewoonte aan over.

Stefan (vicevoorzitter)

Een maand lang nader gespecificeerd uitstelgedrag de kop indrukken

Er gloort al tijden een prangende wens aan mijn horizon: ik wil graag elke dag een Versje van Stefan schrijven. Ik heb een maand geleden een schriftje gekocht waar in goudkleurige letters ‘You can be a star, if only you want to’ – of iets in die geest – op geschreven staat. Het enige probleem is dat er nog geen bladzijde versierd is met mijn gedachtenkronkels. De hamvraag die hier logischerwijs op volgt is: wil ik wel een ste
r worden? Ja natuurlijk, laat daar alsjeblieft geen misverstand over bestaan. Wat is dan wel het probleem? Het antwoord begint met ‘uit’ en eindigt op ‘stelgedrag’. Dit zal bij menigeen een belletje doen rinkelen, welkom bij de club. Ik ga het betreffende gedragspatroon deze maand een halt toeroepen. Elke dag zal ik een Versje van Stefan uit mijn mouw schudden en als ze leuk genoeg zijn zal ik ze met jullie delen. Ik hoop dat ik u allen inspireer met deze moedwillige poging om uitstelgedrag aan de wilg te hangen.

P.S. Tijdens het typen van voorgaande zinsnede realiseer ik me plots dat ‘moedwillig’ en ‘aan de wilg hangen’ een hele spannende woordcombinatie is. Voelen jullie dat ook? Jongens, dit wordt het fundament van een nieuw Versje!

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!   Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl