Beste lezer/Alcmaeon-leden,

De eerste weken van dit schooljaar zijn in een oogwenk omgevlogen. Nu de meeste van jullie druk zijn met het voorbereiden van de tentamens, of juist genieten van de vrijheid die de uitvallende uren jullie bieden, zijn wij van de redactie begonnen met het schrijven van jullie leesvoer.

Nee. Een woord met verschillende betekenissen en klanken. De een gooit ‘nee’ er te pas en te onpas uit, terwijl de ander hier dagen mentale voorbereiding voor nodig heeft. Nu wil ik mijzelf niet meteen als de tweede versie van de nee-zegger neerzetten, maar als het er op aankomt ben ik niet de beste in het gebruik van het nee-woord. Ik heb het dan niet over ‘nee’ zeggen tegen huishoudelijk taken, want daar ben ik dan wel weer goed in. Wat bedoel ik dan wel? Ik heb zelf moeite met het ‘nee’ zeggen tegen bepaalde vragen; irritante vragen, knagende vragen, vragen waar je eigenlijk over na wilt denken. De vraagsteller daarentegen wilt vrijwel direct een antwoord en het liefst een ‘ja’. Het zijn van die vragen waar je naar mijn idee echt een training voor moet volgen om er een krachtige NEE tegenaan te kunnen gooien.

Voorbeelden van zulke vragen:

 • ‘’Lieverd, wil jij deze oude handdoeken nog hebben?’’- Meestal gesteld door een familielid.
 • ‘’Kom op, nog één shotje!’’- Gesteld door een van je alcoholistische vrienden.
 • ‘’Wil jij misschien de PowerPoint maken en het verslag uittypen?’’- Gevraagd door het luie werkgroep-lid.
 • ‘’Betaal jij de rekening? Dan betaal ik de volgende keer!’’- Gevraagd door iemand waarvan je eigenlijk weet dat je het geld nooit gaat terugzien.
 • ‘’Joooo, ga je vanavond mee uit?’’-Vriend(in)
  ‘’Nee sorry, ben best moe en…’’-Ik
  ‘’… Achjoh, eventjes maar, kom op niet zo saai doen!’’-Vriend(in)
  ‘’Oké..’’-Ik

Waarom kan ik dan nooit ‘nee’ zeggen tegen zulke vragen? In het Engels bestaat er een mooie term voor, namelijk: The disease to please. Dit houdt in dat je vaak een sociaal wenselijk antwoord geef, wat je dan doet om mensen te vriend te houden. Dat is eigenlijk best gek, een ander te vriend houden ten koste van jezelf. Ik weet van mezelf dat ik sneller ‘ja’ zeg, omdat ik bijvoorbeeld iemand wil helpen en diegene niet wil teleurstellen. Maar wanneer ik ‘ja’ zeg tegen een ander, zeg ik eigenlijk ‘nee’ tegen mijzelf. Het gevolg hiervan is dat ik mijzelf geregeld in de stress of problemen werk.

Omdat het ‘nee’ zeggen altijd een grote rol speelt in de dagelijkse communicatie willen wij als redactie jullie onze maand Say-NOvember presenteren. De maand staat (zoals je misschien al verwacht) in het teken van de ‘nee’.