Mensen deden vroeger en doen nog altijd bizarre dingen. Wij mensen zijn gewoon een beetje raar. Dat is ook duidelijk gebleken uit de eerder verschenen artikelen over de bizarre medische en psychologische behandelmethodes die men vroeger hanteerde (Gaten boren en gaten vullen: Bizarre behandelmethodes van vroeger, Wormen, drugs en geitenballen: Bizarre behandelmethodes van vroeger & Bizarre behandelmethodes 3.0). Er zijn ontelbaar veel vreemde alledaagse handelingen die men vroeger de normaalste zaak van de wereld vond. Maar tegenwoordig kijken we er toch wel gek van op…

Very superstitious
Dat mensen vroeger wat bijgeloviger waren dan in onze tijd is geen verrassing, maar je zou toch denken dat er nog enige limiet aan zat. Niet onder ladders door lopen, geen paraplu’s binnenshuis opendoen, niet over barsten in de grond lopen en zo nu en dan wat zout over je schouder gooien gaat nog wel. Maar de Fransen tilden het in de 17e en 18e eeuw toch wel to a whole new level. Warning: dierenliefhebbers, sla dit stukje even over… In Frankrijk werden namelijk in deze tijd katten levend verbrand voor good luck. Door de zogenaamde link tussen katten en hekserij geloofden deze mensen dat het verbranden van de arme beestjes geluk zou brengen.
o-ANIMALS-FUNNY-facebook

Goud water1156
In het Oude Rome werd urine als zeer waardevol en nuttig  beschouwd. Het werd onder andere gebruikt om mee schoon te maken. Ik kan me echter niet voorstellen dat je er een hele frisse geur op nahield. Naast het gebruik van urine als (discutabel) schoonmaakmiddel, werd urine ook gebruikt om tanden te poetsen en bleken. Verder waren de oude Romeinen er ook heilig van overtuigd dat het gouden water wonderen deed voor de huid wanneer het verwerkt werd in een verfrissend maskertje. Urine is tevens ook een goede oplossing om te overwegen wanneer je last hebt van wintervoeten.

Voeding voor het land
De Farao’s in het Oude Egypte hadden een vreemde ceremonie. Zij geloofden dat de wereld gecreëerd was door de ejaculatie (ja, je leest het goed) van de God Atum. Als gevolg van dit geloof startten de Farao’s een openbare ceremonie, waarbij ze in de Nijl, die door het land stroomt, ejaculeerden. De Egyptenaren geloofden dat de daad het land zou zegenen en een goede oogst op zou opleveren. Gelukkig is openbaar masturberen – laat staan klaarkomen – in de meeste landen tegenwoordig illegaal.
nile-temple-philae-1

Black is the new white
elizabeth1Tijdens het bewind van koningin Elizabeth I in Engeland in de 16e eeuw, ontstond een merkwaardige schoonheidstrend. Koningin Elizabeth at zoveel suiker dat haar gebit ernstig aangetast werd. Veel tanden gingen rotten en vielen eruit en de overblijvers werden zwart. Haar onderdanen vonden dit (wonder boven wonder): SCHATTIG! Omdat zij de koningin zo bewonderden, gingen vrouwen over het hele land de look imiteren. Het werd ook een soort statussymbool, omdat suiker erg duur was destijds. De zwart verrotte tanden waren dus een aanwijzing voor rijkdom.

 

Not the children!
Zelf rare gewoontes hebben, oké. Maar als je er anderen, en al helemaal baby’s en kinderen bij gaat betrekken, denk dan wel even goed na. Vroeger had men de vreemde gewoonte jonge kinderen bier te geven om ze rustig te maken. Een andere gewoonte die mij mijn wenkbrauwen deed optrekken, was de trend aan het begin van de jaren 1900: je baby insmeren met boter, olijfolie of reuzel. Dit om de wasachtige smeer vanuit de baarmoeder weg te krijgen. Het duurde net iets te lang voor  men zich realiseerde dat 1) je kind insmeren met vettige troep niet helpt om die andere vettige troep eraf te krijgen en 2) die vettige troep ging er met wat tijd vanzelf af. Ten slotte een vreemde gewoonte waar mijn maag écht salto’s van maakt. Kinderen uit het raam hangen in een rammelig kooitje zodat ze genoeg zonlicht en frisse lucht kregen.
gallery-1435078293-baby-cages-2-de

 

Maar wie zijn wij nou om om deze oude gewoontes te lachen en te huilen. Over een paar honderd jaar hebben de mensen evenveel kritiek op onze selfie-sticks, avocado-obsessie, emoji-gesprekken en fidget spinners. “Gewoon” is nou eenmaal een flexibel en cultureel-bepaald concept!

 

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!   Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl