Dat we als klein kikkerlandje nogal uniek zijn in deze wereld, dat weten we ondertussen wel. We hebben tulpen, we hebben molens, we hebben kaas, holladiejee! Maar wist je dat veel van onze dagelijkse gebruiken helemaal niet zo normaal zijn voor de rest van de wereld? Van onze voertuigen tot onze eetgewoonten tot onze eerlijkheid. Hier zijn 5 stereotypen waar we niet direct om bekend staan, maar die toch pijnlijk waar zijn.

1. We doen ALLES op de fiets, en dan ook nog zonder helm

Ja, we fietsen veel in Nederland. Heel veel. Dit gaat tot een hoogte dat ik me altijd lichtelijk schuldig voel als ik de bus pak naar de uni (en jij vast ook). Waarom is fietsen hier zo vanzelfsprekend en in veel andere landen niet? Ten eerste  is Nederland ontzettend veilig: we hebben nauwelijks heuvels en er zijn overal fietspaden, zelfs in grote steden. Hoewel ik fietsen in Amsterdam zelf niet als veilig zou bestempelen, hoeven we zelfs daar geen helm op. In tegenstelling tot landen als Canada, IJsland en Spanje, waar het altijd verplicht is. Gelukkig maar, want het zou iedere Hollander gelijk 87% minder aantrekkelijk maken. In sommige landen is het zelfs illegaal om bij iemand achterop de fiets te zitten. Lang leve ons vrije fietsland!

bakfiets

2. We begroeten elkaar met drie zoenen

In België begroet je elkaar met één, in Spanje en Italië met één of twee. Dat lijken voldoende zoenen, waarom gaan Nederlanders dan voor die verwarrende derde? Waarschijnlijk is de afkomst van de heilige drie-eenheid, maar veel van de historie is niet bekend. Ach, bedenk maar zo, in Frankrijk kan het in sommige regio’s oplopen tot 5 zoenen, dus dit scheelt weer tijd.

3. We eten de raarste dingen

Oké, Holland staat niet bekend om zijn spannende cuisine. Veel van onze eetgewoonten zijn vooral ontstaan uit armoede en gebrek aan spannende ingrediënten. Gelukkig hebben we genoeg eigen lekkernijen om andere landen jaloers mee te maken, of soms gewoon te shockeren.  Denk bijvoorbeeld aan onze klassieke rauwe haring met uitjes, intens zoute drop, oliebollen, stroopwafels en poffertjes. Genoeg om trots op te zijn! Maar vaak het meest shockerend voor buitenlanders? Een dikke kbitterbalwak mayonaise op je friet. Ja, echt.

 

4. We zijn ultiem skeer

Natuurlijk niet echt, wereldwijd doen we het qua geld meer dan goed. Waar we als Nederlanders vooral sterk in zijn? Opscheppen over hoe weinig iets gekost heeft.  Geef  je iemand een compliment over een kledingstuk? Dan hoor je steevast “Oh, gewoon in de sale gekocht hoor!” In tegenstelling tot andere landen waar het vaak de andere kant op wordt gebogen en er gewoon een paar extra euro’s bij op worden geteld om indruk te maken. Belangrijk overleg voor je werk? In Nederland kom je gewoon op de fiets, in plaats van in een dikke auto. Wat zijn we toch heerlijk Calvijns nuchter!

5. We zijn pijnlijk direct

Over nuchter gesproken, hier worden we echt om gevreesd in het buitenland. Toen ik mijn minor in Wageningen volgde moesten we voor een vak een groepsproject doen, niets bijzonders aan. Alleen werden we uitgebreid gewaarschuwd in ons college dat we ingedeeld konden worden samen met internationale studenten, en om dan vooral niet te duidelijk onze mening er door te duwen. Dat is namelijk hartstikke onbeleefd én shockerend voor buitenlanders, vooral die uit een collectivistische achtergrond. Vraag je hen om bijvoorbeeld de inleiding te schrijven? Dan zullen ze nooit nee zeggen. Om ook de rest van het verslag te schrijven? Nog steeds geen nee. Blijkbaar gaat dit vaak fout.

Ook de fora voor expats die in Nederland wonen staan vol met horrorverhalen over de Nederlandse eerlijkheid. Mensen in het openbaar aanspreken over gedrag wat je niet aanstaat? Check! Zeggen wanneer iemands kleding echt niet staat? Check! Gelukkig weten wij Nederlanders dat we het allemaal zo erg niet bedoelen, en bij ons weet je altijd waar je aan toe bent.

Bij elkaar hebben we dus genoeg om trots op te zijn in Nederland, ondanks dat we voor buitenlanders soms een beetje raar zijn. De maand mei stond bij Geestig Magazine helemaal in het teken van Low Lands, ons eigen landje dus. Ook een echte nationalist? Lees dan vooral eens onze artikelen terug!

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!   Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl