In hersenen boren, tongen afsnijden en geitenballen implanteren; het kon vroeger allemaal! Als je de afgelopen paar artikelen van deze serie gemist hebt, lees dan ook nog de eerste en tweede voor een goede portie ‘omg haha wacht nee iewl wtf’. En voel vooral de opluchting om de medische vooruitgang die we op deze aarde geboekt hebben!

Hergeboortetherapie
Nee, de naam van deze ‘therapie’ is niet uitsluitend symbolisch bedoeld. Bij Rebirthing therapy -voor het eerst ontwikkeld rond de jaren 70- wordt letterlijk geprobeerd het gevoel van een geboorte na te bootsen door je door een hele krappe ruimte heen te wurmen. Zie Jennaeven een therapeut met wat hulpkrachten voor je die met een hoop kussens en lakens een soort tunnel bouwt om de zachte warme vagina van je moeder na te maken (yeah… disturbing…). Door hetzelfde te ervaren als toen, zouden je zintuigen ‘ververst’ worden en zou je je wonderbaarlijke kindertijd weer meemaken. Deze ingreep wordt weleens gebruikt om een negatieve hechtingsstijl of een hechtingsstoornis te ‘genezen’ zodat je opnieuw kunt beginnen. Vreemd genoeg is het ‘normaal’ dat je moeite met ademhalen krijgt tijdens het proces. Er zijn zelfs geruchten dat men in het verleden soms zo ver ging dat het tot sterfgevallen leidde. Na een tragisch voorval waarbij een tienjarig meisje overleed, werd deze therapie in sommige staten in de VS dan ook verboden.  Het gekste is dat dit niet eens een gewoonte van vroeger was, maar dat dit soms nog steeds plaatsvindt…

Symphysiotomie
Over geboortes gesproken, dit verhaal zal je echt de rillingen bezorgen. Iedereen weet dat een baby op de wereld brengen geen pretje is. Vooral als die baby er toch nét niet doorheen past. Waar wij tegenwoordig een keizersnede voor hebben, hadden ze vroeger ook een creatieve oplossing voor. Namelijk de ‘symphysiotomie’. Bij deze chirurgische ingreep werd de pelvis van de zwangere vrouw verwijd zodat je bundeltje vreugde er gewoon doorheen kon. Hoe deden ze dat? Door een deel van het kraakbeen van de zogeheten symphysis (zie zwarte deel – nr 5 op het plaatje) door te snijden zodat het bekken wat uit elkaar kon worden getrokken (snik!) en zo wijder werd. Bij gebrek aan de Skeletal_pelvis-pubis.svgjuist hulpmiddelen werden soms zagen gebruikt voor je delicate ladyparts. Je denkt natuurlijk dat deze ingreep wel heel lang geleden in gebruik moet zijn geweest. Nou, nee. Tussen de jaren ‘40 en ‘80 werd de symphysiotomie nog regelmatig gebruik in Ierland.  De slachtoffers konden vaak niet meer (normaal) lopen, kregen infecties en levenslange rugklachten en lagen maandenlang met pijn op bed.

 Malaria treatment
Julius Wagner-Jauregg was een befaamde psychiater in de vroege 20e eeuw die op een aparte manier syphilis, de SOA die zonder behandeling catastrofale gevolgen heeft, wist te genezen. Hij infecteerde patiënten met allerlei ziektes (waaronder syphilis) met malaria, ja; die ernstige ziekte verspreid door muggen waar in 2015 nog 438.000 mensen aan stierven.  Het lijkt echt een belachelijk idee om zieke mensen te behandelen met een Pyrotherapy_1934_imageandere gevaarlijke ziekte. Maar het werkte grotendeels wel! De hoge koortsen die Malaria veroorzaakte hielpen de syphilis als het ware weg te branden. Julius Wagner-Jauregg ontving zelfs een Nobelprijs voor zijn ontdekking. De behandeling vormde op zijn zachtst gezegd wel een risico, aangezien velen dood gingen aan de malaria (maar wel syphilis-vrij). Gelukkig hebben we tegenwoordig modernere manieren om ziektes te behandelen. Lang leve de penicilline!

Condoomalternatief
Voor iedereen die erop staat dat seks écht beter is zonder condoom: hier een geweldige tip! Gebruik krokodillenpoep als anticonceptie! De oude Egyptenaren brachten gedroogde uitwerpselen uit krokodillenbillen aan in de vagina. Het idee hierachter was dat het door de warmte in de vagina weer zacht zou worden en een ondoordringbare barrière zou vormen.
Andere vreemde anticonceptiemiddelen uit vroegere tijden: een vagina vol olifantenpoep, honing op je baarmoederhals en een natuurlijke zeespons achterin de vagina douwen (om ‘alles’ op te zuigen). Ik zou het toch maar houden op anticonceptie met een wetenschappelijk bewezen werking. Je geheel onthouden van seksuele geneugten is natuurlijk ook een werkzaam alternatief.

Ach, tegenwoordig kunnen we er ook nog wat van: zo zou je een opkomende griep of verkoudheid kunnen tegenhouden door met natte sokken naar bed te gaan. Dit zou namelijk de natuurlijke afweer van je lichaam activeren, doordat het je lichaam dwingt om de koude, natte sokken te verwarmen, de bloedcirculatie te verhogen, wat vervolgens het immuunsysteem stimuleert.
Bijkomend voordeel is dat sokken aan in bed ook goed is voor de anticonceptie; niets zo dodelijk voor de lust als een naakte man met alleen sokken aan!
e

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!   Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl