De lente is officieel begonnen! Het zonnetje piept opeens wat vaker tussen de wolken door en voor je het weet komt er een studievrije week aan met héél veel vrije tijd. Heb jij straks ook de tijd nodig om even goed bij te komen van alle deadlines en tentamens? Doe dat eens met een goed boek, bijvoorbeeld in het park. Om je op weg te helpen geeft Geestig Magazine je een lijst What to Read’s, vol bekende en minder bekende boeken.

Kees van Kooten – Annie
Kees van Kooten is in Nederland niet alleen beroemd als cabaretier (van Kooten & De Bie), maar ook heeft hij veel literatuur uitgebracht in de vorm van columns, gedichten en boeken. Zijn boek Annie werd in 2000 uitgebracht, en breekt zijn komische imago. Dit boek is een ode aan zijn moeder, Annie, die leed aan Alzheimer, samengepakt in gedichten. Thema’s als  ouderdom, sterven, schuldgevoel en liefdevolle herinneringen komen langs, maar met erg veel humor. Aan het eind heb je het gevoel alsof je haar zelf hebt gekend. Een tip als poëzie nog nieuw voor je is en niet te zwaar wil beginnen.

Kees van Kooten heeft een prachtig boekje over oud zijn en sterven geschreven, een verhaal dat nergens larmoyant wordt en steeds herkenbaar is.” – AD

Steve Sem-Sandberg – De kinderen van Spiegelgrund
In de literatuur is er over de Tweede Wereldoorlog genoeg geschreven.  Dit laat het soms wennen, een boek om je op te schrikken over de gruwelen uit deze tijd kan echt nodig zijn. Schrijver Steve Sem-Sandberg is van Zweedse komaf en schrijft over de situatie in Spiegelgrund, Wenen, in 1941. De ouders van hoofdpersoon Adrian van 10 jaar kunnen niet meer voor hem zorgen, waardoor hij belandt in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis dat is omgebouwd tot kindertehuis. In het paviljoen voor ‘nutteloze kinderen’ voeren nazi-artsen experimenten uit op de kinderen die niet goed genoeg zijn voor de ideale maatschappij, iets wat Adrian voor het leven zal tekenen. Gebaseerd op feiten, en daardoor een boek wat een enorme indruk op je zal achterlaten.

“Een huiveringwekkend inkijkje in de nazistische kliniek Spiegelgrund geeft stem aan onmondige slachtoffers.” – Trouw

Hanya Yanagihara – Een klein leven
Geen onopgemerkte roman dit, want hij werd in 2016 Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door. Het boek vertelt het verhaal van studievrienden Willem, JB, Malcolm en Jude die hun weg in New York proberen te vinden. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt goed. De vrienden weten beter dan naar Jude zijn verleden te vragen, maar naarmate de jaren voorbij gaan wordt het de vraag of Jude ooit verlost kan worden van de demonen van vroeger. Een ontzettend aangrijpend boek over de gevolgen van kindermisbruik, shockerend en ontroerend, dus zeker geen licht leeswerk.

“Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij.” – De Groene Amsterdammer

Ira Levin – De jongens uit Brazilië
Opnieuw een boek gebaseerd op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, maar deze keer een iets luchtigere en fictieve thriller. Mocht je houden van boeken dit tot de laatste bladzijden spannend blijven, dan is deze voor jou. Ex-nazikamparts dr. Josef Mengele werkt, ondergedoken in Zuid-Amerika, nog steeds aan een weerzinwekkend project. Nazi-jager Yakov Liebermann probeert de waarheid te achterhalen. Vol plotselinge schrikmomenten en wendingen, maar nog veel beter als je bedenkt dat dit boek midden in de Koude Oorlog werd uitgegeven, toen dit scenario één van de grootste angsten was.

“Levin is de Zwitserse horlogemaker van de spannende roman.” – Stephen King

Calor Ruiz Zafón – De schaduw van de wind
Dit boek is de droom van elke lees-liefhebber, en eentje om heerlijk bij weg te dromen. Het speelt zich af in Barcelona, waar het Kerkhof der Vergeten Boeken ligt. Daniel wordt na het overlijden van zijn moeder meegenomen naar deze geheimzinnige plek, en hij mag hier van zijn vader één boek uitzoeken. Hij kiest voor de Schaduw van de Wind, en vanaf dat moment lijkt hij het mysterieuze leven van de schrijver te volgen. Prachtig tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog en het Franco-regime. Een echt boek voor het begin van de zomer.

De schaduw van de wind grijpt je vanaf de eerste zinnen bij de strot.” – Het Financiële Dagblad

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!   Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl