De perfecte mogelijkheid om je CV en je levenservaring een upgrade te geven, dat wil iedereen natuurlijk. Maar waar vind je nou deze ene perfecte kans? Deze week ben ik erachter gekomen dat die kans veel dichterbij ligt dan je denkt, namelijk: bij de Inspraak!

Afgelopen maandag heeft de Inspraak in het kader van de bemensingsweek een kamerdag georganiseerd bij Alcmaeon, om zo meer bekendheid te werven en studenten in te lichten over de mogelijkheden die de Inspraak biedt.  Tijdens deze kamerdag werd er al snel enthousiast nagepraat over de feestjes van vorige week, waardoor er meteen een gezellige, studentikoze sfeer heerste. Tussen de sappige roddels door was er echter ook nog tijd voor serieuze zaken en heeft Loran, het huidige studentlid van het managementteam (van psychologie), mij uitgebreid over de Inspraak verteld.

Wat is nou precies de Inspraak? De inspraak is een medezeggenschapsorgaan dat zich bezighoudt met de vertegenwoordiging van studenten binnen de beleidsvorming van het onderwijs. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dit klinkt natuurlijk nog erg abstract. Wat moet je je hier nou concreet bij voorstellen?

Als je het leuk vindt om met anderen samen te werken zit je bij de inspraak precies op de goede plek, want goede communicatie is hier van groot belang. De OAC’ers (de studenten van de opleidingsadviescommissie) zijn bijvoorbeeld veel aan het babbelen met studenten om klachten te innen, zodat zij deze door kunnen geven aan de MT’er (de MT’er is het studentlid van het managementteam). De MT’er speelt dit vervolgens weer door in de vergaderingen met het managementteam (bestaande uit de bachelor-directrice, studiepadcoördinatoren en beleidsmedewerkers), en communiceert de beslissingen die worden genomen in deze vergaderingen weer door naar de OAC’ers. Zij kunnen dit dan op hun beurt bekend maken aan de studenten. Zo zijn er dus duidelijke lijnen uitgezet voor de communicatie tussen studenten en het managementteam, en ben je met een functie in de inspraak altijd in de positie om met anderen in contact te staan. Het blijft natuurlijk niet alleen bij het innen van klachten; je krijgt ook nog eens de kans om mensen blij te maken met gratis dingen (zoals interessante flyers en warme chocomelk), en je spreekt veel studenten én docenten bij verschillende gelegenheden.

De inspraak is geregeld via een duidelijke hiërarchie, die hieronder even kort zal worden toegelicht. Het is per faculteit geregeld, en hier staat vervolgens de faculteitsraad weer boven. Er zijn per opleiding drie studenten die de opleidingsadviescommissie (OAC) bekleden, en is er één studentlid van het managementteam (MT). Van de faculteit sociale wetenschappen zijn er in totaal dus 7 MT’ers en 21 OAC’ers. Dit jaar zijn Tom, Thari en Lobke de OAC’ers van de studie psychologie, en is Loran dus de MT’er. Per faculteit is er één assessor, die weer boven de 7 MT’ers staat. De UU heeft 7 faculteiten, dus er zijn in totaal 7 assessors.  Voor de faculteit sociale wetenschappen wordt deze functie dit jaar ingevuld door Thijs Wever. Hij is bij ongeveer alle vergaderingen aanwezig, en staat in contact met het college van bestuur (hij speelt dus mee met de grote bazen). Dit is de functie die het meeste tijd kost, maar hiervoor krijg je uiteraard ook het meest betaald. Voor deze functie staat namelijk 20 uur, en hiervoor krijg je 466 euro per maand betaald. Even ter vergelijking: de MT’er werkt ongeveer 8 uur per week, en krijgt hiervoor 186 euro per maand. Voor meer informatie betreffende de praktische details van de beschikbare functies, kun je klikken op de link onder het artikel. Naast de hierboven besproken functies zijn er nog een aantal leuke functies die je kunt vervullen; ook hiervoor kun je voor meer informatie vinden via de bijgevoegde link.  Als masterstudent is het ook mogelijk om je op te geven, aangezien er ook master OAC’ers zijn, en er sinds kort ook een master MT’er is. Dit kost je als masterstudent weinig tijd en het is natuurlijk een uitgelezen kans om even goed te netwerken voor je de arbeidsmarkt op gaat, dus dit is zeker een goede deal! Ook hiervoor is meer informatie te vinden via de link onderaan het artikel.

Loran is erg enthousiast over haar keuze om bij de Inspraak te gaan, en kan dan ook goed benoemen wat er nou zo fijn is aan dit werk. Het begint natuurlijk al met het feit dat je werkt in een groot studententeam, vol met leeftijdsgenoten. Dit belooft gelijk al de nodige gezelligheid. In het zwembad vergaderen, waarom ook niet? Je moet toch iets doen om het vergaderen interessant te houden, en wat werkt er dan beter dan een lekker bubbelbad? Als lid van de Inspraak heb je bovendien niet alleen goed contact met studenten, maar ook met docenten. Dit biedt een uitgelezen kans om een goed netwerk op te bouwen binnen je vakgebied. Bij borrels ontmoet je de docenten in een ontspannen sfeer en pakken ook zij er een biertje bij. Hierdoor krijg je ook meer inzicht in wat ze nou echt van bepaalde zaken vinden, in plaats van de formele antwoorden die je ze in hun functie zult horen geven.

“Een van de leukste dingen aan deze bijbaan is het feit dat je de docenten die je normaalgesproken college geven in een hele andere setting ziet. Je ziet ze als het ware ‘achter de schermen’, en niet in hun rol van docent of hoogleraar.”

– Loran

Ook heb je meer contact met andere personen die hoge functies bekleden binnen de universiteit. Normaal gesproken merk je als student vrij weinig van de aanwezigheid van deze personen, ondanks hun cruciale functie Zo zit Loran maandelijks in vergaderingen met de bachelor- en master directrice van Psychologie, Liesbeth Woertman, en staat zij dus ineens heel dichtbij de mensen die achter de schermen deze belangrijke functies vervullen.

Het werken bij de Inspraak is natuurlijk erg leerzaam. Zo noemt Loran dat het erg lastig is om sommige dingen te veranderen, en dat sommige docenten best stellig kunnen zijn. Wel merkt ze dat de docenten veel behoefte hebben aan de inbreng van studenten. Aangezien zij zo ver van de belevingswereld van studenten af staan, hebben zij namelijk vaak geen idee wat er nou werkelijk onder studenten speelt. Bijvoorbeeld het algemeen bekende dat er al maandenlang de MyUU app is waar je Osirisgegevens en je studentenkaart in staan, is voor velen van hen niet bekend. Dit benadrukt nog maar eens het belang van de studenten inspraak; zonder te weten wat er onder studenten speelt is het veel lastiger om een goed beleid te vormen voor het onderwijs.  

Als je nu nog aan het lezen bent heeft het verhaal van Loran waarschijnlijk je interesse gewekt. Ben jij kritisch op colleges, docenten en het onderwijs? Ben je verantwoordelijk, sociaal vaardig en wil je je inzetten om je eigen onderwijs te verbeteren? Ben je geïnteresseerd in hoe de zaken achter de schermen worden geregeld, en hou jij wel van een babbeltje, een borreltje en een beetje netwerken? Wacht dan niet langer en solliciteer voor een van de functies binnen de inspraak!

De deadline voor het opsturen van je CV is 12 maart, dus wees er snel bij! Voor meer informatie betreffende de functies, werkuren en de loonstrookjes kun je kijken op: http://inspraak-fsw.nl/2017/02/23/solliciteren-voor-een-inspraakfunctie/