Voor de gemiddelde student is januari de maand waarin niet alleen goede voornemens, maar ook het gebrek aan geld tot een hoogtepunt komt. Of dieptepunt, het is maar net hoe je het bekijkt. Ook al ben ik inmiddels een paar jaar student, ben ik er ook dit jaar nog net zo schuldig aan. En hoe makkelijk geld besparen ook lijkt, de foodie in mij heeft daar totaal geen boodschap aan. Heel functioneel hoor, dat in bulk koken en invriezen, maar mijn maag en hersenen verlangen simpelweg lekker, gevarieerd eten.  Daarom, in de serie Alcmaeon Proeft, deze maand wat een studentje nou werkelijk eet. Zo goedkoop mogelijk, met weinig ingrediënten, maar wel mega lekker.

Om te beginnen een paar tips om goedkoop, maar lekker te koken:

  1. Kijk eens voor je ingrediënten buiten de supermarkt op de hoek. Op de markt, of bijvoorbeeld de Kanaalstraat in Lombok zijn veel verse producten te vinden voor een prikkie. Denk aan een zak vol avocado’s voor een euro, in plaats van meer dan een euro per stuk bij de Ap.
  2. Kruiden maken hét verschil tussen een super duffe maaltijd en een culinair hoogstandje. Echt.  Gelukkig hebben de meeste studentenhuizen standaard knoflook en uien op hun boodschappenlijst staan, maar probeer ook eens verse kruiden zoals bieslook, basilicum, (platte) peterselie, dille of gember. Of koop een keer in bulk gedroogde kruiden zoals kerrie, (gerookt) paprikapoeder, kaneel en komijn. Dit hoeft je geen fortuin te kosten, zie hiervoor punt 1 😉 Wees vooral niet bang om te experimenteren, als je in kleine doseringen werkt kan je weinig mis doen en practice is key.

Nu we dat gehad hebben, wil ik graag 3 chille recepten met jullie delen die je weinig geld kosten, maar vooral super makkelijk zijn om te maken. Aan jou de taak om te variëren met ingrediënten (bijvoorbeeld de restjes groente die anders in je koelkast liggen te verschrompelen) tot je je eigen toprecept hebt gemaakt. Heb je later ook weer iets door te geven aan je kleinkinderen.

1. Stamppot
Ik ben persoonlijk van mening dat stamppotten enorm underrated zijn. Waarom? Letterlijk alles is er lekker in. Stap eens af van de standaard andijvie en boerenkool, en denk in plaats daarvan aan spinazie, prei of zelfs brocolli en (punt)paprika. Daarnaast is het super lekker te maken met toevoegingen en kruiden, zoals bieslook, pijnboompitjes of een combinatie van basilicum en gedroogde tomaat. Italiaanse stamppot, kan gewoon.

Sperziebonenstamp
Voor 2 personen:
– Drie zakjes aardappelpuree waar je water bij moet voegen
– 300 g sperziebonen (kan ook met sugarsnaps of tuinbonen), schoongemaakt en puntjes verwijderd
– 1 citroen
– 1 bekertje crème fraiche
– 3 bosuien
– Waterstamppot
– Een stukje vlees, vis of vleesvervanger om er bij te eten, wat er maar in de aanbieding is deze week

Maak de boontjes schoon, snijd de steelaanzet en puntjes weg en snijd ze doormidden. Snijd de bosui in ringetjes. Zet een pannetje met water en wat zout op, en kook de boontjes in ongeveer 8 minuten gaar. Rasp ondertussen de citroen en pers het sap uit in een schaaltje. Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg minder water toe. In plaats hiervan voeg je de creme fraiche en het citroensap toe. Breng het ook op smaak met wat peper en zout, voordat je de boontjes, de bosui en het citroenrasp toevoegt. Verdeel de stamppot over de borden en voeg je stukje vlees, vis, of vleesvervanger toe. Eet smakelijk!

Net stufi gekregen?
Maak dan een keer stamppot van zoete aardappel. Dit combineert bijvoorbeeld super goed als “Mexicaanse stamppot”, met bonen, mais en chilipeper.

2. Curry
Curry is nog zo’n gerecht waar je al je restjes groente, vlees en zelfs fruit in kan gooien. En je kan het zo pittig maken als je zelf wil! Houd je van goed pittig eten? Voeg dan gewoon een half pepertje naar keuze toe, en kijk hoe goed je het kan hebben. Beter te veel, dan te weinig. Het volgende ingrediënt is helemaal peper-vrij en dus zelfs voor de ultieme Hollandse student mega goed te doen.

Spinaziecurry met “feta” en tomaten
Voor 2 personen:
– 1 ui
– 2 tomaten
– 1 teen knoflook
– een beetje (olijf)olie
– 2 eetlepels kerriepoeder
– 400 g gesneden bladspinazie à la crème uit de vriezer
– 100 g salade kaasblokjes, oftewel de goedkope nep feta
– 200 g rijst naar keuze curry

Allereerst het snijwerk. Snijd de ui, tomaten en kaas in blokjes en snijd de knoflook fijn. Zet water op in een pannetje en kook de rijst volgens de verpakking. Verhit een beetje (olijf)olie in een pan en fruit de ui. Voeg hierna pas de knoflook toe, want deze verbrand sneller. Als deze allebei glazig zijn voeg je de tomaten en kerriepoeder toe en dit bak je een minuutje op tot het lekker begint te ruiken. Schep de bevroren spinazie erbij en laat deze ontdooien. Op het laatst voeg je de kaasblokjes toe. Even goed doorroeren, opscheppen en eet smakelijk!

Net stufi gekregen?
Naanbrood is in de supermarkt best wel prijzig, maar als je het even in de oven gooit is het echt een mega lekkere toevoeging of vervanger van rijst. Oh en de kaasblokjes vervanger door echte feta kan natuurlijk ook, maar is er iemand die dat ooit doet? 😉

3. Pasta
Há, pasta, want daar had je nog nooit van gehoord. Pasta is natuurlijk na noodles uit een pakje DE grote studenten variant, want het is mega goedkoop en altijd lekker. Maar stap nou eens van die pasta pesto af en probeer eens iets anders. Ben je me dankbaar voor, echt. Ik weet niet eens meer hoe ik aan dit recept kom, maar ik maak het al eeuwen en iedereen is er lyrisch over. En het is zo klaar. Een favorietje dus!

Citroen-kaas pasta met gerookte kip
Voor 2 personen:
– 125 ml creme fraiche
– 125 ml slagroom (ongeklopte, wijsneus)
– een halve citroen
– 100 g parmezaanse kaasflakes, maar in goedkope tijden werkt strooikaas ook prima
– 150 g gerookte kipfilet
– pasta naar keuze, ik vind hierbij penne het lekkerst
– optioneel: rucola

Zet een pannetje water met wat zout op en kook je pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de gerookte kip in stukjes. Vervolgens zet je een steelpannetje op waarin je een paar lepels crème fraiche schept. Vervolgens giet je op gevoel wat slagroom erbij tot je ongeveer de consistentie hebt die je lekker vindt. Gewoon op gevoel dus, maar meer saus is meer beter. Roer dit goed door en kruid met een beetje peper. Vervolgens roer je de kaas erdoorheen tot deze gesmolten is (bewaar een beetje voor op het eind) en knijp de halve citroen uit. Even goed doorroeren en je saus is klaar. Schep deze over de gekookte pasta en top met de laatste kaas, de gerookte kipfilet en, als je nog wat groente wil binnenkrijgen, een beetje rucola. Eet ze!

spaghetti-met-gerookte-kip-en-citroen

Net stufi gekregen?
Heb je ook een favoriet pastarecept waar je een beetje op bent uitgekeken? (I’m looking at you pasta pesto). Probeer het eens met gnocchi! Het is een stukje duurder, maar vult ook veel meer en het voelt mega fancy. Zeker eens waard om je huisgenoten/date/ouders te imponeren.

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!