Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe wensen en doelen. Naast geld sparen, minder de kroeg in gaan of gezonder leven, is een populair doel om vrijwilligerswerk te doen. Dit is zeker voor studenten de perfecte manier om niet alleen wat goeds te doen voor een ander, maar ook meteen nieuwe contacten te leggen binnen je gekozen werkveld en relevante werkervaring op te doen. Daarnaast staat het ook nog eens hartstikke goed op je cv!

Gelukkig is er ontzettend veel mogelijk in Utrecht en omstreken. Om je te helpen door de bomen weer wat bos te zien, hier een lijst met 6 interessante vrijwilligersorganisaties die extra interessant zijn voor studenten Sociale Wetenschappen.

 1. Adopteer een Oma
  Adopteer een Oma is een Utrechts project waarbij studenten aan ouderen worden gekoppeld. Dit wordt gedaan op basis van interesses, dus ondanks het leeftijdsverschil weet je zeker dat je dingen te bespreken hebt! Saoma-tekening2-2men met de aan je gekoppelde ouder kan je naast een praatje maken bijvoorbeeld instrumenten bespelen of een potje kaarten. Zo draag je bij aan het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen en je kan dit ook doen samen met een groep vrienden of met je huisgenoten. Samen of alleen onderneem je één keer in de twee weken een activiteit, dus dit is prima te combineren met een baan of studie. 

  Het project wordt georganiseerd door de Utrechtse Studentenvereniging voor Betrokkenheid Spontaan. Voor meer informatie kan je kijken op de website www.spontaanutrecht.nl of een mailtje sturen naar adopteer.een.oma@gmail.com.

 

 1. Handje Helpen
  In september schreven we al een artikel over vrijwilligersproject Handje Helpen, klik hier voor dat artikel. 

  Handje Helpen biedt jongeren en volwassenen met een beperking een helpende hand door het inzetten van vrijwilligers. Deze mensen kunnen op allerlei manieren hulpbehoevend zijn, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of psychiatrische beperking, maar het kan ook een leerprobleem of taalachterstand zijn.De tijd samen met de vrijwilliger kan wordt gevuld met een praatje, er buiten de deur op uit te gaan of te helpen met dagelijkse taken zoals boodschappen of huiswerk. Veel studenten hebben hun weg hiernaartoe dan ook al gevonden, maar ze kunnen altijd extra hulp gebruiken!
  Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.handjehelpen.nl.

logo-hh-gewoon-doen-2014

 1. De Kindertelefoon
  De missie van De Kindertelefoon is om elk kind de mogelijkheid te geven om zijn verhaal te doen of om hulp te vragen. Kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen anoniem bellen, waarna er samen met de telefonist naar een oplossing wordt gezocht. De Kindertelefoon heeft zeven locaties in Nederland, waaronder in Utrecht. Elk jaar worden hier nieuwe vrijwilligers opgeleid om kinderen te woord te staan. Dit werk is ideaal voor zowel studenten klinische psychologie, als studenten die geïnteresseerd zijn in jeugd. 

  Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op http://www.kindertelefoon.nl.

 

 1. VPTZ – Stervensbegeleiding
  VPTZ is een de koepelorganisatie in Nederland die vrijwillige palliatieve terminale zorg verlenen. Deze vrijwilligers begeleiden mensen in hun laatste levensfase en proberen naasten te ondersteunen. Dit is een zware taak, maar eentje die veel voldoening geeft en veel inzicht geeft in deze periode van het leven. VPTZ-vrijwilligers kunnen deze hulp bij mensen thuis bieden, maar vptz-quote-driekwartwilthuissterven2bijvoorbeeld ook in hospices of ziekenhuizen. Hiervoor hoef je geen medische of verpleegkundige handelingen te verrichten, maar help je bij persoonlijke verzorging of waken, zodat naasten de gelegenheid hebben om rust te nemen.

  Naast vrijwilligers ‘aan het bed’, zijn er ook vaak vrijwilligers nodig voor de rest van de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan publiciteit of fondsen werven.
  Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.vptz.nl/word-vrijwilliger.

 

 1. Timon Vluchtelingenwerk
  Timon is een vereniging die jonge vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea en Syrië opvangt in kleinschalige woonvormen. Deze jongeren zijn tussen de 14 en 18 jaar oud en bouwen op vrijwilligers als hun vervangend sociaal netwerk. Als student kun je ‘maatje’ worden, je hebt dan 2 tot 4 keer per maand een paar uurtjes contact met één van hen. Je kan ze helpen met het regelen van praktische zaken in Nederland, of bijvoorbeeld samen eten of een activiteit te ondernemen. Zo kun je leren van elkaars cultuur, achtergrond en verhaal.

  Op het moment zoekt deze organisatie nog vrijwilligers in Amersfoort en Zeist. Kijk hiervoor op www.dichterbijvluchtelingen.nl.
  Wil je graag vluchtelingen helpen, maar wil je hiervoor niet de stad Utrecht verlaten? Kijk dan eens op www.vluchtelingenwerk.nl, voor soortgelijk vrijwilligerswerk.

 

 1. VoorleesExpress
  Ben je geïnteresseerd in educatie en/of kinderen? Dan is de VoorleesExpress misschien wel wat voor jou. Zij proberen laaggeletterdheid op de basisschool tegen te gaan, want dit is een groot maatschappelijk probleem. Kinderen met laaggeletterdheid lopen vaak later tegen problemen aan door de invloed op onderwijsniveau, inkomen en gezondheid.
  Het project richt zich op gezinnen met kinderen van 2 tot 8 jaar, waarbij het risico op een taalachterstand groot is. Deze gezinnen krijgen twintig weken lang een voorlezer op bezoek bij hen thuis, die helpt plezier in het lezen te krijgen. Ook worden handvaten geboden aan de ouders om het voorlezen zelf over te nemen. Ter voorbereiding krijg je als vrijwilliger trainingen rond interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid. Daarnaast kost het je één vaste middag of avond in de week, wanneer je bij het gezin langs gaat. 

  Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.voorleesexpress.nl/doe-mee/word-vrijwilliger.

ve-persfoto-anne-halyot-kedawit-2

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen wat meer inzicht te krijgen in wat er qua vrijwilligerswerk te doen is in Utrecht. Laat het ons ook vooral weten als je goede ervaring hebt met één van deze organisaties, of juist een ander project wil aanraden!

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg ons dan via wordpress of bloglovin, of like onze facebookpagina Geestig Magazine!