Een tijdje geleden hebben we kunnen schrikken en lachen om de vreemdste en lachwekkendste psychologische behandelingen van vroeger. In mijn zoektocht kwam ik echter niet alleen vreemde manieren voor het genezen van psychisch leed tegen, maar las ik ook over ‘creatieve’ oplossingen op verschillende lichamelijke kwaaltjes. Daarom volgen hier een paar van de gekste medische behandelingen uit de geschiedenis.

Beschuit met muisjes of gestampte muisjes?
De oude Egyptenaren bedachten een soort ‘pasta’ te maken van vermalen dode muizen. Dit werd op acne gesmeerd om hiervan af te komen. Soms werd het prutje ook opgegeten om kies- of tandpijn te verhelpen. De Egyptenaren waren niet de enigen die stock-illustration-14983259-manhattan-wildlife.jpgde ‘helende’ werking van muizen hadden ontdekt: ook in het oude Engeland volgden ze het Egyptische voorbeeld en werden wratten behandeld door er een doormidden gesneden muis tegenaan te houden. Klinkt hygiënisch. Ook werden de knaagdieren als voedsel ingezet tegen de mazelen, Variola pokken en bedplassen. Deze behandeling veroorzaakte meer narigheid dan het oploste, aangezien het niet de meest schone dieren zijn en ze dus vaak allerlei infectieziektes bij zich droegen.

Het lintworm-dieet
De meeste mensen willen niet in aanraking komen met akelige beestjes als lintwormen. Maar sommigen zien in lintwormen de perfecte kans voor gewichtsverlies. Lintwormen zijn parasieten die bij zowel dieren als mensen voor kunnen komen. Ze behoren tot de platwormen en kunnen wel 10 meter lang worden. Een parasiet is een organisme of virus dat zich ten koste van een ander organisme (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. Dat wil je toch niet in je lichaam hebben!? Mensen die een lintworm inslikken om af te vallen, geven zichzelf dus vrijwillig op als gastheer. Die 10 meter lange worm gaat in je ad_194067109.jpgdarmen chillen en ‘eet’ jouw eten voor je op. Het niet behandelen van een lintworm kan echter serieuze problemen veroorzaken. Waaronder een gebrek aan belangrijke vitaminen en mineralen, omdat de lintworm deze naast de vetten, suikers en koolhydraten die je niet wilt, ook opneemt. Deze bizarre afvalmethode begon aan het begin van de 20e eeuw en wordt gek genoeg nog steeds weleens gebruikt! Het ergste is nog dat het eigenlijk een mythe is dat je écht afvalt met deze methode.

H-h-hemiglossectomie?
Een hemiglossectomie is het operatief verwijderen van een deel of van de gehele tong. Doktoren in de 18e en 19e eeuwen gebruikten einstein1_7deze techniek vaak voor het behandelen van stotteraars. Ze sneden, vaak zonder verdoving, een deel of de helft van de tong weg. Dit werkte vanzelfsprekend niet en maakte het praten alleen maar moeilijker, als het niet al eindigde in het doodbloeden van de ongelukkige patiënt. Hemiglossectomiën worden vandaag de dag nog uitgevoerd, maar voor de behandeling van orale kanker en mét verdoving.

Pavlovhomo’s
Tot en met 1973 stond homoseksualiteit nog in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Het was onacceptabel om homo te zijn en daar móést een oplossing voor komen. Zo ontstond dé behandeling om de seksuele oriëntatie van die ‘zieke en verwarde’ mensen te veranderen. In Conversie therapie werden onder andere conditioneringstechnieken gebruikt. Als je een sociale wetenschap studeert ben je vast bekend met het fenomeen van conditionering, ontdekt door Pavlov. Die ontdekte dat een hond al ging kwijlen als er een voorspeller van eten aanwezig was als hij die herhaaldelijk had gezien of gehoord.  Heel simpel uitgelegd worden bepaalde stimuli door middel van herhaling aan een bepaalde reactie gelinkt. In de conversietherapieën werden homo- en biseksuelen een drankje gevoerd wat intense misselijkheid en braken opriep terwijl ze naar naakte beelden van hetzelfde geslacht moesten kijken. Daarnaast werden ze vaak ook geforceerd naakte beeldegay-billbaord-1_1473287293035_5960041_ver1-0n te zien van het tegenovergestelde geslacht, waarbij ze móésten masturberen en klaarkomen. Zo werd getracht een permanente negatieve reactie aan te leren op seksuele gedachtes aan hetzelfde geslacht en positieve reacties op het tegenovergestelde geslacht. Er is geen bewijs voor de effectiviteit van deze ‘therapie’. Wel is bekend dat er verhoogde prevalenties van sociale isolatie, laag zelfbeeld, depressie en suïcidaliteit zijn onder de mensen die dit hebben ondergaan. Wat ben ik blij dat we nu in een modern, ruimdenkend en vrij land wonen. Maar jammerlijk bestaan deze ‘behandelingen’ nog steeds, hoewel het onderdeel van conditionering bijna niet meer wordt gebruikt.

Tevreden baby’s en boze moeders
Tegen het eind van de 19e eeuw kwam eenmaxresdefault.jpg remedie die bekend stond als Mrs. Winslow’s Soothing Syrup op de markt. Deze siroop was bedoeld om baby’s door het proces van tanden krijgen heen te helpen. Vele moeders, overigens met goede bedoelingen, vonden het drankje ideaal om hun kindje van de pijn af te helpen en in slaap te sussen. Het enige probleem was dat de hoofdingrediënten van het brouwseltje morfine en alcohol waren. Ouders waren laaiend toen ze dit hoorden (of eindelijk een keer de achterkant van het flesje lazen). Het incident resulteerde in talloze verslaafde baby’s met een stuk minder hersencellen en een ook aantal tragische doden wegens overdosis. Gelukkig werd het product in de jaren 30 van de markt gehaald.

Geitenballen
In de vroege 20e eeuw werd meneer John Brinkley, die zichzelf zonder enige medische kwalificaties dokter noemde, stinkend rijk. Hij had namelijk een geniale behandeling voor impotentie (erectieproblemen), onvruchtbaarheid en andere seksuele problemen bij mannen uitgevonden.tumblr_static_ajzyal63zzcokg04gwckk80ko Hij beweerde dat dit allemaal verholpen kon worden door chirurgisch de testikels van geiten in de scrotum (balzak) van een MENSELIJKE man te implanteren. De ingreep was op niets wetenschappelijk gebaseerd en was hartstikke gevaarlijk. Het werkte natuurlijk niet en veel van Brinkley’s patiënten kwamen door infecties of bloedverlies te overlijden.

 

Nog een paar honorable mentions zijn: Gedroogde hondenpoep eten tegen de keelpijn. De intense ironie dat veel sigaretten vroeger gepromoot werden als effectief middel tegen kanker. En tot slot dat heroïne beschikbaar was op de markt als remedie voor hoesten, verkoudheid en pijn.
Ik denk dat we heel dankbaar en opgelucht mogen zijn om in een moderne wereld te leven waarin de meeste medische behandelingen evidence-based zijn en grondig wetenschappelijk onderzoek op medisch gebied een eis is.