Laten we eerlijk zijn, 2016 was geen makkelijk jaar. Eerlijker gezegd, 2016 was best wel een domper. Het universum haalde wat vervelende streken uit en we moesten afscheid nemen van te veel iconen uit de entertainmentindustrie. Daarnaast deden we er als mensheid nog een schepje bovenop en maakten we elkaar het leven flink zuur. Ik snap dan ook dat veel van ons blij zijn als we vandaag afscheid kunnen nemen van 2016 en knallend het nieuwe jaar inluiden. Een jaar waarin we hopelijk wat liever voor elkaar zijn.

Maar, wees niet getreurd, 2016 had veel mooie momenten om nog jaren positief naar terug te kijken. En wij, van Geestig Magazine, willen die graag voor je opsommen, om het jaar toch nog op een positieve noot af te sluiten. Noem het een belerend lesje positief denken zo in de laatste dagen van het jaar, maar wij zien het als de verdiende borrel aan het einde van een veel te blauwe maandag.

Leonardo en zijn Oscar
Laten we gelijk uiterst positief beginnen, want veel zoeter dan dit wordt het niet. Leonardo DiCaprio, inmiddels 42 jaar maar al een hartendief sinds de Titanic in 1997, was vaak genomineerd voor het felbegeerde gouden beeldje. Het was niet dat DiCaprio nog geen prijzen had gewonnen voor zijn acteerwerk, inmiddels staat de teller namelijk al op 47 awards, maar meer dat net die Academy Award elke keer niet wilde lukken. Al 5 keer niet, en dat gaat schrijnen. Gelukkig lukte het in 2016 wel met The Revenant van regisseur Alejandro G. Innaritu. We hopen dat hij een mooi plekje heeft gekregen.

Onze man Max
Oké, het was in 2015 dat Max Verstappen op 17-jarige leeftijd debuteerde als jongste Formule 1-coureur aller tijden. Maar 2016 was zeker geen minder jaar voor hem, dit jaar won hij onder Red Bull Racing de GP van Spanje. Als 18-jarige maakte hem dit naast de eerste Nederlandse winnaar, opnieuw de jongste winnaar aller tijden. Dit maakte hem in één klap wereldberoemd en in Nederland leidde dit tot verschillende talkshows maar ook een paar “komische” commercials (hallo, Jumbo). We wensen Max natuurlijk minstens zo veel succes in 2017.

De Olympische en Paralympische Spelen
De Olympische Zomerspelen 2016 vonden plaats van 5 tot 21 augustus in Rio de Janeiro in Brazilië. Hoewel de Olympische spelen elke keer weer veel (politiek) kritische opmerkingen krijgt, willen we ons hier voornamelijk focussen op het positieve. Nederland doet het keer op keer weer hartstikke goed! Wij werden deze keer 11de, met 8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles.

Aansluitend werden van 7 tot 18 september de Paralympische Zomerspelen georganiseerd op dezelfde locatie. Nederland deed het hier nog beter en werd 7de, met 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen medailles. Prestaties om trots op te zijn!

Ben Feringa
Het was zes jaar geleden dat een Nederlander voor het laatst een Nobelprijs won, tot 2016! Ben Feringa, hoogleraar aan de RUG, won de Nobelprijs voor de Chemie voor zijn onderzoek samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart voor “Het ontwerp en de synthese van moleculaire machines.” Feringa zegt zelf:  “Ik wist niet wat ik moest zeggen en was een beetje geschokt, omdat het een grote verrassing was. Ik voelde me zo vereerd dat het me beroerde.”

Zowel voor onderzoeken in de Scheikunde als Natuurkunde wonen wij de afgelopen eeuw meerdere keren een Nobelprijs.

Justin Bieber
Zoals ze in de desbetreffende stad zouden zeggen, brak de pleuris helemaal los toen de Biebs himself opeens gespot was in onze hoofdstad. Deze keer niet tijdens een gepland concert, maar gewoon in de Ap samen met Martin Garrix om wat biertjes te halen. Celebrities, they’re just like us!

Het feest werd alleen maar groter toen Justin in oktober liet weten een appartement aan de Dam te kopen. Niet onbelangrijk: het duurste appartement in Nederland, een stulpje van 24,5 miljoen euro. Helaas moet het huis nog afgebouwd worden en wordt het eind 2017 pas opgeleverd, dus de kans om Justin nog een keer spontaan tegen te komen in je plaatselijke supermarkt is nu nog wat klein.

Toevoegingen aan het Harry Potter-universum
Voor de gemiddelde student is de Jongen die Bleef Leven een echt jeugdsentiment, wij waren precies oud genoeg om alles vanaf de eerste boeken en films helemaal mee te krijgen. Niet raar dus, dat de obsessie nog leeft en schrijfster J.K. Rowling speelt slim op de aanhoudende fandom in. Dit jaar ging op 31 juli, Harry’s verjaardag, het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child in première in Londen. Het toneelstuk speelt nog steady door in 2017, maar het is helaas bijna onmogelijk kaartje te krijgen (I tried). Gelukkig volgde kort daarna het script van het stuk in boekvorm, inmiddels ook vertaald naar het Nederlands. Hoewel de reviews hiervan niet zo positief zijn (je merkt toch dat het door andere schrijvers is geschreven, etc.), is het een leuke nieuwe toevoeging. Enthousiaster was men over de laatste verfilming, Fantastic Beasts and where to find them, gebaseerd op de schrijver van het fabeldieren-lesboek wat Harry en zijn vrienden gebruikten op Zweinstein. Deze film zal nog vier vervolgdelen krijgen, dus we blijven nog even zoet.

Tijn bracht Nederland bij elkaar
Hoewel Geestig Magazine met onze kersthit een schamele 115 euro ophaalden, en daar zijn we best trots op, deed niemand het zoals Tijn. Niemand. Deze 6-jarige jongen kwam de derde dag van Serious Request het glazen huis binnen samen met zijn vader. Tijn heeft hersenstamkanker en dit jaar gehoord dat hij niet lang meer te leven heeft. Maar, zo legt zijn vader uit, veel kinderen redden de 6 jaar niet eens, en daarom willen ze graag kinderen met longontsteking helpen. En dat lukt. Heel Nederland doet massaal mee met Tijns nagellak-actie en hiermee haalt hij meer dan 2,5 miljoen euro op. Tijn, je bent een held!

Dus geloof ons, 2016 was zo slecht nog niet. Laten we proberen 2017 nou nog wat aangenamer te maken, voor onszelf en voor elkaar, zodat deze lijst volgend jaar minstens twee keer zo lang is. Wij denken dat het makkelijk moet lukken.

Namens de Redactie van Geestig Magazine wensen we jullie een spetterend oud en nieuw, en we zien jullie graag in het nieuwe jaar. Wil je volgend jaar geen artikel missen? Volg ons dan via facebook en/of wordpress!