Het is op z’n zachtst gezegd geen goede tijd voor mensen die lijden aan coulrofobie. Kenmerkend voor deze groep mensen is dat het zweet ze uitbreekt bij het zien van een rood neusje en dat je ze geen plezier doet met een dagje uit naar het circus – wie wel, trouwens? Het gaat hier natuurlijk over mensen met een tyfushekel aan clowns. Overigens, deze angst voor clowns kan ook gegeneraliseerd worden naar mensen in andere in het oog springende kostuums. Waar sommige mensen ruziën over de kleur van pieten, zien mensen met coulrofobie Sint en Piet het liefst helemaal verdwijnen. Ook bij het zien van mimespelers, travestieten, levende standbeelden of Disney-personages in het gelijknamige themapark slaan de stoppen door. Als je zelf last hebt van coulrofobie, vind dan troost in de gedachte dat ook succesvolle acteurs als Johnny Depp en Daniel Radcliffe van hun stokje gaan bij het zien van zo’n grapjurk!

Deze irrationele angst ontstaat meestal in de kinderjaren en is het gevolg van een traumatische ervaring met geschminkte mensen. Clownsangst kan ook later in de levensloop ontstaan. Mede dankzij de moordlustige clowns in films en series als The American Horror Story en IT schoten de coulrofobieën namelijk als paddenstoelen uit de grond. Zoals gezegd is 2016 geen prettig jaar geweest voor mensen met coulrofobische trekken. Het is namelijk het jaar waarin de horrorclown zijn intrede deed in Viva Hollandia. Als je het nieuws de afgelopen maand een beetje hebt gevolgd, weet je dat verschillende horrorclowns Oss, Almere, Groningen en Rotterdam niet stilletjes voorbij zijn gereden. In Almere zat de sfeer er bijvoorbeeld goed in toen een killerclown met een mes achter kinderen aan zat. De politie nodigde zichzelf uit op dit uit de hand gelopen kinderpartijtje en sloeg de grappenmaker in de boeien. Pogingen om de schmink-vlekken uit de bekleding van de politiewagen te wassen zijn naar verluidt onsuccesvol gebleken.

De ‘horrorclown-hype’ is overgewaaid vanuit – hoe kan het ook anders? – de Verenigde Staten van Amerika. The Joker uit de Batman-reeks en killerclown IT uit de gelijknamige film lijken de grootste inspiratiebronnen te zijn geweest voor dit fenomeen. Het begon allemaal als een zogeheten prank. Het is algemeen bekend dat schrikkende mensen kaskrakers zijn op videoplatformen als YouTube en dat moet ook het brein achter de eerste horrorclowns niet zijn ontgaan. Om het schrikeffect te optimaliseren zijn de meeste lolbroeken pas na zonsondergang actief. Over het algemeen zijn er twee typen horrorclowns: je hebt de agressieve en de zwijgzame horrorclown. De agressieve clowns kun je herkennen aan de leus ‘I’m gonna kill you!’ en neigen ook eerder naar geweldplegingen en criminele praktijken. De zwijgende equivalent is, zoals de naam al doet vermoeden, een stuk zwijgzamer. Ze staren vaak naar hun slachtoffers en zetten zo nu en dan hun keeltje open voor een angstaanjagend lachsalvo.

Belangrijk om te vermelden is dat de Nederlandse horrorclowns hun slachtoffers tot nog toe niet lijken te willen verwonden. De intentie is des te meer om mensen de schrik van hun leven te bezorgen. Het concept ‘horrorclowns’ zoals we dat in Nederland kennen, kan daarom het best worden geschaald onder de kwajongensstreken en is niet zozeer een criminele gedraging. In onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en België zijn echter wel gewelddadige clowns gesignaleerd. Een 16-jarige jongen uit Pennsylvania, Amerika moest een ontmoeting met een clownesk horrorfiguur bijvoorbeeld met de dood bekopen. In België en Frankrijk bleek ook dat de clowns niet vies zijn van een ordinaire beroving met als motto ‘alles is voor Bassie’. Ze maakten daarbij gebruik van knuppels, machetes en vergelijkbaar speelgoed voor volwassenen. Toch is het ook in Nederland goed om je er bewust van te zijn dat de clowns echt gevaarlijk kunnen zijn. Neem ze altijd heel serieus en blijf zo ver mogelijk bij ze uit de buurt!

Je vraagt je misschien af wat nou de beste manier is om te reageren wanneer je een horrorclown tegen het lijf loopt. Dit is een hele lastige vraag, want horrorclowns staan voor je neus op momenten dat je het niet verwacht. Het belangrijkste is dat je jezelf in veiligheid brengt en meteen alarmnummer 112 belt. Als je een goede imitatie van de Baron uit Bassie en Adriaan in huis hebt, mag je zeker in je handjes knijpen. Het schijnt dat de horrorclowns met gierende band – op hun eenwieler wel te verstaan – naar huis gaan bij het horen van de woorden ‘zak patat, frikandel!’ en ‘drommels, drommels, drommels!’

Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl!