Zin om er een jaartje tussenuit te gaan? Dat kan. Zin om te stoppen met je studie en een totaal andere kant op te gaan omdat je merkt dat dit het toch niet helemaal voor je is? Dat kan. Zin om überhaupt niet te gaan studeren en gewoon te gaan werken? Dat kan. Zin om later met twintig katten te gaan samenwonen in plaats van met een man of vrouw? Ook dat kan (mits je goed voor ze zorgt en je ze alle twintig heel veel liefde geeft).

Het is te simplistisch om te claimen dat iedereen maar als een kip zonder kop zijn hart moet volgen en moet doen waar die zin in heeft. Want om sommige lange termijn doelen te behalen is het noodzakelijk daar soms dingen voor op te geven of te investeren op de korte termijn. Dat hoeft niet altijd even leuk te zijn. Maar hoe volg je je hart en doe je waar je zin in hebt en zorg je er tevens voor dat je wel je doelen bereikt en enigszins realistisch blijft?

Nou zo!

Zie je leven als een boek met witte pagina’s: hierop kan je alles schrijven wat je wil. Maar houdt hierbij wel rekening met de randen van het papier, die zaken als sociale en morele normen symboliseren. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat niet elke bladzijde een nieuw hoofdstuk is, want dan wordt het wel heel warrig en chaotisch allemaal. Maar in principe kun je altijd en overal opnieuw beginnen en je boek zo saai of spannend maken als je zelf wil. Probeer hierbij de verwachtingen die je familie, de maatschappij en je vrienden van je hebben soms even te parkeren. Het is jouw pad.

Vraag jezelf zo nu en dan eens af waarom je de dingen doet die je doet. Studeer je ‘omdat het hoort’? Omdat je het leuk vindt? Omdat het je meer zekerheid biedt op een baan later? Of kap je er na het lezen van dit artikel mee, bekeer je je tot het nudisme en ga je vast sparen voor het droomhuis met die twintig katten?!


You decide!