Do you Knowvember?

Een normale maand lijkt weer aangebroken, echter niks is minder waar. De maand november staat in het teken van heel veel verschillende thema’s. Maar waar staat november nou eigenlijk voor? Do you know november?

November komt van het Latijnse woord novem, wat negen betekent. Oorspronkelijk was in de Romeinse tijd november dan ook de negende maand omdat het jaar pas begon in maart. De maand november heeft daarnaast ook verschillende benamingen: de slachtmaand, de jachtmaand en de nevelmaand, did you know?  Deze benamingen staan in het teken van het voorbereiden op de koude winter maanden die komen gaan, want de eerste ochtendnevel hebben we dan ook al meegemaakt. Naast dat we ons voorbereiden op de koude maanden die komen gaan, bereiden we ons ook voor op de gezellige feestdagen die komen gaan. In Amerika wordt november ook wel de No spend month genoemd, om de dure december maand door te komen wordt er in november goed op het geld gelet. Tijdens de kerst kunnen er dan weer prachtige cadeaus worden gegeven en kan er heerlijk eten op tafel worden gezet.

De dagen worden korter, het wordt koud en de bomen worden kaal. Het ziet er grauw uit buiten. Dit zorgt voor veel mensen dan ook voor een kleine winterdepressie, maar er zijn nog heel veel leuke aspecten aan de maand november. Het is namelijk op 11 november Sint Maarten. Dit jaar staat Utrecht zelfs een hele week lang in het teken hiervan en zijn er parades en andere activiteiten die je eigenlijk niet kan missen! Ook staat deze maand in het teken van Movember, en zijn er in mijn omgeving weer genoeg mannen (van Alcmaeon) die hun baard hebben afgeschoren om een mooie snor te laten staan. Ook al weet ik nog niet zo goed wat ik hiervan vindt, zorgt het meestal wel voor leuke gesprekken. Verder is het in Amerika ook Thanksgiving Day in november, is in 1989 in november de Berlijnse muur gevallen, is de werelddiabetesdag en de dag van het partnergeweld. Wist jij dat er in november zoveel gebeurde?

Naast de snorren van de mannen en het lopen met lampionnen door de stad staat november ook in het teken van thuis op de bank zitten onder een deken met kaarsen aan en een goede film, serie of boek. Daarnaast is het heerlijk om goed ingepakt door de bossen en de stad te dwalen en te genieten van de mooie kleuren om je heen en de ritselende bladeren onder je voeten. Na zo’n wandeling thuis komen en een goede kop warme chocolademelk nuttigen, maakt de novembermaand toch best wel leuk.