Do you know Trump?! Nou, ik niet. Het is bijna een prestatie te noemen hoe erg ik dit mediafenomeen aan me voorbij heb laten gaan; het valt wel te stellen dat ik diep zat weggestopt onder een intens zware steen. Vandaar ook dat dit artikel misschien wel een aantal deuren gaat intrappen die voor velen allang wagenwijd open stonden, maar wie weet was ook jij minder goed op de hoogte dan je dacht. Dinsdag 8 november is het grote moment van de waarheid al aangebroken, a.k.a. de Amerikaanse verkiezingen, dus hoog tijd dat ik eens wat meer te weten kom over meest spraakmakende figuur in deze verkiezingsstrijd.

Om te beginnen leek het me wel handig om te weten met wie we nou eigenlijk te maken hebben, dus de eerste stap in mijn onderzoek was – suprise, suprise – Wikipedia. Hiervan leerde ik dat Donald John Trump op 14 juni 1946  in New York is geboren. Uhm, say what?! Voor de minder goede hoofdrekenaars zoals ik, betekent dat in andere woorden: deze vent is al 70. ZEVENTIG!!! Na deze ontdekking googlede ik snel even verder, en hierbij kwam ik tot de conclusie dat Hillary Clinton ook al 69 is. Even ter vergelijking: Barack Obama is 55 jaartjes jong. Dat is eigenlijk nog steeds ouder dan ik hem had ingeschat, maar toch. De Verenigde Staten zullen de komende paar jaar dus geregeerd worden door een oud (en hopelijk dus ook wijs?) persoon, die in bijna elke andere functie al prettig gepensioneerd zou zijn.

Oké, dat was al leuk feitje nummer 1. Hierna leerde ik dat Donald Trump een echte bezige bij is, hier kan ik zelfs nog wat van leren. Hij is vastgoedmagnaat, ondernemer, schrijver, televisiepersoonlijkheid én sinds een tijdje dus ook presidentskandidaat voor de Republikeinen, aldus Wikipedia. Zijn mediabekendheid heeft hij te danken aan al zijn promotie-inspanningen, carrière en verschijningen in de media en boeken. Hij heeft zelfs een Amerikaans TV programma gepresenteerd, namelijk The Apprentice. Nog nooit van gehoord, maar de vaardigheden die hij hier heeft opgedaan helpen hem vast tijdens de verkiezingen.

Hoe verder ik kwam op Wikipedia, hoe meer grappige feitjes ik leerde. Zo werd Donald Trump op zijn dertiende geschorst van school wegens slecht gedrag, en stuurden zijn ouders hem naar de New York Military Academy. Blijkbaar had hij toen al een grote mond, en moest hij wat meer discipline aanleren.

Trump begon zijn loopbaan bij het vastgoedbedrijf van zijn oma en vader, Elizabeth Trump & Son. Hierover zijn nog veel meer interessante weetjes te vinden, zo ook het feit dat hij ernstige financiële problemen heeft gehad die destijds hebben geleid tot grote zakelijke en persoonlijke schulden. Hij is er echter verbazingwekkend goed bovenop gekomen, als je nagaat dat Forbes zijn netto vermogen op $4,1 miljard schatte in 2015. Hierop weet ik maar 1 ding te zeggen: lekker gewerkt, pik. Alhoewel, ik kan niet zeggen hoeveel van deze winst voort is gekomen uit ‘handige’ belastingdeals… Maar goed. Rijk is hij dus zeker!

Na al deze biografische info over onze grote vriend ben ik een aantal van zijn spraakmakende quotes op gaan zoeken, want zelfs onder mijn steen had ik al meegekregen dat deze niet schaars zijn. Een paar van deze quotes waren echter veel schokkender dan ik had zien aankomen. Neem nou bijvoorbeeld deze:

– ‘The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive’ .

Eh, wat? De laatste keer dat ik het checkte was het broeikaseffect nog een wetenschappelijk aangetoond probleem, maar voor de zekerheid heb ik Wikipedia er nog maar eens op losgelaten. Deze site vermeldt in tegenstelling tot Trump dat de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 0.7 graden Celsius is gestegen in de afgelopen 200 jaar, dus het lijkt me sterk dat de Chinezen dit fenomeen verzonnen hebben.

Maar dit is niet de enige onware uitspraak van Trump. Op het wereldwijde web zijn zelfs complete sites te vinden waarop zijn uitspraken worden ontkracht, zoals de site Trumplies.com (zonder grappen, deze site bestaat echt). Zoals David Leonthardt van de New York Times dan ook zegt volgens deze site: ‘[Trump] believes he can fool a lot of the American people a lot of the time. He has decided that lying pays. It’s up to the rest of us to show him otherwise’. Met de dingen die Trump allemaal roept lijkt deze uitspraak mij de spijker op zijn kop te slaan, hij heeft er wel een handje van om te zeggen wat hem op een bepaald moment uitkomt. Dit resulteert dan ook in allerlei tegenstrijdige uitspraken. Maar naast de tegenstrijdigheid in bepaalde uitspraken, is de inhoud van zijn uitspraken af en toe ietwat zorgwekkend. Enkele voorbeelden hiervan zijn uitspraken over buitenlandse politiek:

– ‘Iraq and Iran were very similar militarily, and they’d fight, fight, fight, and then they’d rest. They’d fight, fight, fight, and then Saddam Hussein would do the gas, and somebody else would do something else, and they’d rest.’

– ‘Why can’t we use nuclear weapons?’

Van een presidentskandidaat die mogelijk een zeer grote invloed krijgt in de wereldpolitiek, mag je toch wel verwachten dat hij iets zich iets genuanceerder kan mengen in de wereldpolitiek… Ik zit persoonlijk namelijk niet echt te wachten op een nucleaire derde wereldoorlog. En de uitspraken van Trump blijven niet bij onwaarheden en vreemde uitspraken over buitenlandse politiek, maar ze zijn soms ook ronduit beledigend; erg charismatisch valt de volgende uitspraak niet te noemen.

– ‘You know I’m automatically attracted to beautiful — I just start kissing them. It’s like a magnet. Just kiss. I don’t even wait. And when you’re a star, they let you do it. You can do anything. Grab them by the p**sy. You can do anything.’

Na mijn zoektocht naar al deze feitjes kan ik niet echt zeggen dat ik fan ben van het idee dat deze man wellicht in het Witte Huis terechtkomt, maar ik moet hier dan ook eerlijk bij zeggen dat ik ook niet genoeg weet over het alternatief. Gelukkig heb ik als Nederlander geen invloed op de uitkomst van deze verkiezing, maar misschien toch wel leuk om een beetje op de hoogte te zijn van wat er aan de hand is… Ik ben in elk geval wel erg benieuwd naar de uitslag. Wie weet wordt het na dinsdag wel nodig dat ik ook meer te weten kom over Clinton, dus stay tuned!

Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor een artikel of een bepaald onderwerp waar je graag wat over wilt lezen? Mail dat dan naar: redactiegeestig@alcmaeon.nl.