10 juni gingen de twee leukste verslaggevers van Geestig Magazine op pad naar Kanaleneiland om een heel bijzonder gezin te interviewen, een gezin dat gesteund wordt door Lieke (21), die is aangesloten bij vrijwilligersorganisatie Handje Helpen. Deze organisatie biedt jongeren en volwassenen met een beperking die thuis wonen een helpende hand door het inzetten van een vrijwilliger. Veel studenten hebben hun weg als vrijwilliger naar Handje Helpen al gevonden, maar er zijn nog steeds veel gezinnen die een maatje kunnen gebruiken. Om een beeld te krijgen van het mooie werk dat Handje Helpen en haar vrijwilligers verrichten, namen wij een kijkje in de keuken.

Samen met Tina van het buurtteam en Ward, de regiocoördinator van Handje Helpen in de binnenstad, Overvecht en Zuilen  gaan we op pad. Wards rol binnen de organisatie is het matchen van vrijwilligers aan een persoon met een hulpvraag. Ook biedt hij begeleiding aan de vrijwilligers. Hij vertelt dat er binnen de gezinnen die bij Handje Helpen terecht komen altijd sprake is van een beperking of chronische ziekte. Er wordt nauw samengewerkt met de buurtteams, die aangeven welke gezinnen hulp nodig hebben.

Na zes trappen kwamen we hijgend in het appartement aan, maar onze dorst werd door de moeder des huizes gelest met een groot glas mierzoete watermeloenlimonade. In de sober ingerichte kamer maakten we kennis met de vader van het gezin en vijf nieuwsgierig kijkende kindjes. We mochten op de bank plaatsnemen en het interview kon beginnen.

Of toch niet? Interviewen ging namelijk niet zo makkelijk als wij van tevoren hadden verwacht. De vader van het gezin woont ongeveer vijf jaar in Nederland. Hij werd anderhalf jaar geleden herenigd met zijn vrouw en kinderen. De moeder spreekt  nauwelijks Nederlands, maar begint binnenkort met het leren van de Nederlandse taal. Ook de vader heeft de Nederlandse taal nog niet onder de knie. Wel doet hij erg goed zijn best om zo goed en zo kwaad als het gaat in het Nederlands te communiceren. Via de telefoon is een tolk ingeschakeld om het gesprek van beide kanten te vertalen.

Hoe bent u bij Handje Helpen terecht gekomen en wat vindt u van de organisatie?

Handje Helpen is een goede organisatie. Lieke helpt goed met de kinderen.

Tina licht toe dat het gezin via het buurtteam bij Handje Helpen terecht is gekomen, omdat meneer de vraag niet volledig begrijpt.

Wat doet Lieke allemaal voor jullie?

Lieke helpt goed met de kinderen. Ze is een hele goede vrouw. Ze doet voornamelijk dingen met de kinderen. We kunnen haar altijd alles vragen.

We merken dat Lieke er voornamelijk voor de kinderen is, dus we vragen de kinderen wat zij van Lieke vinden en wat zij allemaal samen doen. De kinderen, die vooral bij Lieke opschoot zitten en rondom haar hangen, zijn namelijk ook gezellig bij het interview aanwezig. Zij kunnen wel goed uit de voeten in de Nederlandse taal. Hun jongere broertje van tien maanden oud is nog iets te jong om de vraag te begrijpen. Hij kijkt met grote ogen in de armen van zijn moeder mee.

Abdriahman (8): Ik vind het leuk dat Lieke in huis is. We spelen heel vaak buiten, fietsen vind ik het allerleukst.

Hoodoo (7): Ik vind het ook leuk dat Lieke hier is. Ik vind het leuker om tikkertje te spelen met Lieke. Zullen we nu tikkertje doen Lieke? *puppy dog eyes*

Suzan (9): Ik vind het leuk om te dansen met Lieke. Ik houd heel erg van muziek. Lieke heeft ons de cup-song geleerd. Ook doen we vaak memoryspelletjes.

Farhiya (10): We spelen Mikado met Lieke. Dat vind ik het leukste spelletje. Ook spelen we buiten en dansen we. Ook helpt Lieke ons soms met huiswerk.

Terug naar de ouders: Zou het voor jullie lastiger zijn in Nederland zonder Liekes hulp?

De moeder geeft de tolk hierop een uitgebreid antwoord, waar wij niets van verstaan en waar we erg benieuwd naar zijn. Uiteindelijk vertaalt de tolk:

Binnenkort komt er een voorleesmoeder.

We begrijpen dat de vraag moeilijk is en misschien gevoelig ligt. Daarom besluiten we nog wat vragen aan Lieke te stellen.

Hoe ben jij terecht gekomen bij Handje Helpen?

Een hele goede vriendin van mij was al bekend met Handje Helpen. Ze hielp een oudere mevrouw en vertelde me vol enthousiasme over haar belevenissen. Hierdoor raakte ik ook geïnteresseerd, vooral omdat het werk aansluit op mijn studie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Vervolgens ben ik gaan informeren of ik bij Handje Helpen terecht kon en ik werd gelijk op gesprek gevraagd. Het ging eigenlijk heel makkelijk.

Hoe verliep dit intake-gesprek?

Ik ging blanco het gesprek in; ik had geen voorkeur voor een specifieke hulpvraag. Tijdens het gesprek werden er verschillende hulpvragen voorgelegd. De hulpvraag van het gezin waar ik nu help sprak me erg aan. Daarom heb ik hiervoor gekozen.

We hebben al gehoord dat je er vooral voor de kinderen bent. Wat zie jij als je belangrijkste taak?

Ik denk dat ik een belangrijke rol speel in het verbeteren van de Nederlandse taal van de kinderen. De kinderen geven zelf al aan dat we ook heel veel lol hebben en dat beaam ik. De ouders van het gezin hebben soms vragen en die beantwoord ik graag.

Raad je dit werk en Handje Helpen aan bij andere studenten?

Ik raad het zeker aan. Het is vooral heel leuk om te doen. Ik ga ook echt graag naar het gezin toe en dat had ik van tevoren niet verwacht. Ik ga ongeveer drie uur per week bij het gezin op bezoek. Het is wel belangrijk dat je het leuk vindt om als vrijwilliger te werken en je moet soms geduld hebben. Soms begrijpt het gezin niet wat ik bedoel en het kan dan erg lang duren om een boodschap over te brengen. De begeleiding van Handje Helpen is erg goed. Ik kan altijd bij Ward terecht. Ook zijn er bijeenkomsten voor de medewerkers van de organisatie, waar je al je vragen kan stellen. Volgend jaar wil ik een periode studeren in het buitenland, maar daarna kom ik zeker terug!

Tina van het buurtteam kijkt glimlachend naar Lieke en het meisje dat bij haar op schoot zit: Dit is toch mooi. De band tussen Lieke en de kinderen laat de kracht van Handje Helpen zien.

Wij zijn er, net als het Somalische gezin, van overtuigd dat Handje Helpen een goede organisatie is. Ze bieden de juiste hulp aan hulpbehoevende gezinnen en begeleiden vrijwilligers hierbij ontzettend goed. Voor studenten is de organisatie een goede aanvulling op hun studie en persoonlijke ontwikkeling. Handje Helpen is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Lieke en wil jij ook graag een handje helpen? Kijk dan eens op de website of Facebookpagina van Handje Helpen (www.handjehelpen.nl).

thumbnail_Foto voor Geestig