Het festival seizoen is weer begonnen! Naar festivals gaan is al jaren een populaire zomeractiviteit, Ook de zomer van 2016 zit vol gepland met festivals om naar toe te gaan. Festivals, als je er over droomt zie je vooral veel lekkere (koude) biertjes, gras waar je op kunt zitten, stages waar je kunt dansen, heel veel zon en leuke mensen. De realiteit is helaas net even wat anders, vooral als je in het regenachtige Nederland woont.

De expectations

Het is mooi weer, het zonnetje schijnt. Je kan lekker de hele dag in je shirtje rond lopen, zelfs om elf uur ’s avonds als het festival ten einde komt. Het festival is goed te bereiken met het openbaar vervoer, of zelfs met de fiets. Bier is lekker goedkoop, de burgers smaken fantastisch en de patatjes zijn zelfs ‘healthy’. Al je vrienden zijn er, iedereen heeft het naar zijn zin en de locatie is top. De wc’s zijn schoon en hebben meer dan genoeg wc papier. De beveiligers zijn vriendelijk en je mag zelfs je deodorant mee het festivalterrein op nemen. Je danst de hele dag op leuke muziek en gaat moe, maar voldaan naar huis.

De reality

Het begint al met het ellendige pre-festival gedeelte, waarbij je eerst in de rij moet staan voor de kaartjescheck, daarna in de rij moet staan voor de security check en tot slot in de rij moet staan om een kluisje te bemachtigen. Als je al deze taken binnen een uur voltooid hebt, heb je geluk gehad. Daarna moeten er natuurlijk nog veel te dure munten gehaald worden. Nadat er veel te veel munten gekocht zijn voor de krappe uurtjes die er nog van het festival over zijn, is het eindelijk tijd om te kunnen genieten van het festival. Je doet misschien eerst met je vrienden een rondje over het terrein om te inventariseren wat er allemaal te doen en te zien is. Vervolgens moet er natuurlijk eerst drank gehaald worden, voordat er een plekje gekozen kan worden om te dansen en te chillen. Deze dromen van dansen en zitten in het gras zijn echter al snel voorbij als er ten eerste geen gras hebt, of ten tweede het gras modderig is van regen of een bierdouche. Je moet eeuwen in de rij staan voor wat te drinken, dus besluit je maar gelijk drie biertjes te halen in plaats van een. Na drie minuten zijn de overige twee biertjes warm en ingezakt. Bovendien duurt alles langer als je met een grote groep bent. Het is van cruciaal belang dat jullie allemaal netjes op elkaar wachten, waarna vervolgens iedereen na tien minuten een andere kant op is gegaan en elkaar kwijt is. Vervolgens bestaat de hele middag en avond lang de groepsapp uit appjes als: ‘Waar zijn jullie?’ ‘Wij zijn nu bij stage 1.’ ‘Oke, dan komen wij er nu aan.’ ‘Waar zijn jullie?’ ‘We staan links.’ ‘Ik zie jullie niet’ ‘Bel anders even’. Gaat natuurlijk voor geen meter.

Er zijn een aantal dingen die je festival leven een stuk makkelijker zullen maken. Ten eerste is het super handig om een dop van een flesje water in je tas of broekzak mee te smokkelen. Als je dan een (veel te duur) flesje water koopt kun je je eigen dop hier op doen zodat je hem kunt hervullen en mee kan nemen. Ten tweede, zit niet teveel op je telefoon! Dit kost alleen maar batterij en zo vergeet je misschien te genieten van het festival zelf. Daarnaast is het slim om van te voren te kijken naar wat voor weer het gaat worden! Dit is vooral in ons kleine kikkerlandje handig, want je weet maar nooit wanneer die regenponcho van pas gaat komen. Eet en drink voordat je vertrekt ook genoeg, dit scheelt je weer onnodige kosten op het festivalterrein zelf. Bij een meerdaagsfestival is het zelfs handig om genoeg eten mee te nemen, dit bij je tentje te laten liggen, en af en toe terug komen op de camping om hier te eten en (in) te drinken.

Laat het eventuele slechte weer je dag niet verpesten en dans in de regen! Achteraf in de bus/trein/fiets/benenwagen naar huis realiseer je je wat voor een mooie dag het is geweest en hoe leuk festivals de zomer wel niet maken.