Deze maand is de rubriek ‘In gesprek’ een beetje speciaal voor mij. Geheel passend in het thema, interviewde ik namelijk mijn eigen commissie! De toneelcie. Het creatieve buitenbeentje van Alcmaeon. Een commissie die net wat anders dan anderen is. Het is de grootste commissie van de vereniging, maar blijft het grootste deel van het jaar op de achtergrond. Toch verzamelen ze zich elke woensdagavond van 19.00 tot 22.00 in het Groenman-gebouw om fanatiek te repeteren. Maar op 15 en 16 juni is het zo ver. Dan staan alle achttien spelers, waaronder yours truly, te shinen op het podium van theater Kikker. Benieuwd naar het stuk, de spelers, en de regisseur? Lees dan snel verder!

Al vanaf oktober zijn we ermee bezig. Hét stuk. Onder leiding van regisseur Ludy Graffelman is er maandenlang hard gewerkt aan het neerzetten van een fantastische voorstelling voor jullie. Ludy studeerde in 2014 af van de HKU. Sindsdien geeft hij freelance theaterles, is huisregisseur bij theatergezelschap Azijn en heeft de afgelopen twee jaar geholpen bij het regisseren van het Alcmaeon-stuk. Dit jaar waren de rollen omgedraaid en kreeg Ludy de laatste paar weken hulp van Wim de Vries (bekend van Don Juan en De Val). Na al die maanden repeteren staan we te trappelen om het podium op te mogen met onze voorstelling: Een uitvoering van Sweet Bird of Youth, een stuk van Tennessee Williams, geschreven in de Verenigde Staten van de jaren vijftig. De personages kampen met problemen die ook vandaag nog relevant zijn.

13307417_783259488442076_2863092140429325247_n.jpg

Afgelopen weekend reisde de groep, inclusief coördinator Arnike, af naar Aubenton, een pittoresk stadje met amper zevenhonderd inwoners in het noorden van Frankrijk. Daar bevindt zich de iHTs, een prachtig gerenoveerd pand met een grote repetitieruimte waar alles kunst en creativiteit ademt. Groepen hebben de mogelijkheid daar te verblijven, te genieten van het heerlijke eten van eigenaar Robert en zich volledig te storten op het maken van theater. Een inspirerend, soms slopend, maar vooral heel gezellig weekend waarin alle details van het stuk op hun plek vallen. Tussen het repeteren door had ik de kans om met een aantal commissieleden te kletsen. Hieronder de reacties van regisseur Ludy, coördinator Arnike en acteurs Katja S. (studeert ASW) , Nienke E. (aka Pantalones), en Annemijn van H. (aka Annemino, die wiskunde studeert maar wel nog lid is bij Alcmaeon).

13327432_1211145805564281_962221198235692697_n

Wat vond je van het werken met deze groep? Was het een uitdaging?

Ludy: “Het was een hele grote uitdaging, ja. Ik heb één keer eerder met zo’n grote groep gewerkt. De toneelcommissie van Alcmaeon, die vorig jaar met veertien man waren, is één grote kliek. Hierdoor is het soms moeilijk om iedereen stil en aan het werk te krijgen. Soms is het echt een beetje op een kleuterklasje passen.”

 

Waarom heb je dit stuk gekozen?

Ludy: “Ik wist niet hoe groot de groep zou zijn. Mijn selectiecriterium was dus stukken die met acht maar ook met achttien mensen gespeeld kunnen worden. Daar heb ik ongeveer zes stukken uit gekozen. Sweet Bird zat vol uitdagingen voor mij. Ik heb nog nooit zo ingrijpend zelf een tekst bewerkt. En ik vond het een mooie uitdaging om met zo’n groep een keer een dramatischer stuk te maken. Daarbij heb ik altijd al een stuk willen maken van Tennessee Williams. Die heeft zo’n gave jaren vijftig schrijfstijl. Daar moet je gewoon een keer een stuk van gemaakt hebben.”

 

Ben je trots op wat we neergezet hebben?

Ludy: “Heel erg. Ik ben er oprecht van overtuigd dat dit de beste voorstelling is die ik ooit heb gemaakt met amateurs. Na de aanpassingen van dit weekend is het gewoon een veel betere voorstelling geworden. Over twee weken knallen we ‘m er gewoon twee keer uit.”

Nienke: “Ja, iedereen doet het supergoed. Gister knalden we tijdens de doorloop. We waren echt on fire. Ik had niet verwacht dat we zo goed zouden zijn op dit moment, maar shit was aan!”13342907_783259538442071_8246666239239183772_n.jpg

 

Wat gaat Alcmaeon van de voorstelling vinden?

Ludy: “Ik denk dat hij wel aan de zware kant is. De vorige twee voorstellingen waar ik bij betrokken was, waren komischer. Als het publiek daarop voorbereid is en dat accepteren, denk ik dat ze het heel mooi gaan vinden. En interessant. Het zijn toch veel psychologiestudenten, die denken altijd op een boeiende manier over de personages. En die personages staan als een huis.”

Annemijn: “Ik hoop dat ze het vet vinden. Het is minder grappig dan twee jaar geleden, maar het is wel leiper qua muziek en rare mindfuckdingen. Beetje Inception, beetje raar.”

Nienke: “Het is wel een verhaal waar je de aandacht bij moet houden. Maar het is wel gewoon vét. Dat gewoon.”

Katja: “Ik denk dat ze het heel erg leuk gaan vinden, maar dat ze er wel even over na moeten denken. En er zit ook een mooie boodschap in. Die gaan we natuurlijk nog niet verklappen, maar ik hoop dat ze die er wel uithalen.”

13319832_1028153190609291_4041822163014143185_n.jpg

Wat vind je van Ludy als regisseur? En van Wim?

Katja: “Heel leuk dat het jonge mensen zijn. Ze zitten gewoon op hetzelfde level als wij, qua feestigheid, humor en dat soort dingen. Daardoor kun je lekker samenwerken met elkaar. Er is ruimte voor humor en grapjes tussendoor. Dat had ik bij andere toneelgroepen niet.”

 

Hoe is het om de toneelcie te coördineren?

Arnike: “Superleuk, omdat het een hele andere commissie is dan de rest. Het is gewoon mooi om te zien dat er zoiets goeds gevormd wordt in een jaar. Er wordt iets professioneels neergezet, terwijl verder niemand echt weet waar jullie mee bezig zijn.

 

13339662_1211145735564288_4227232328705479178_n.jpg

En als het straks allemaal voorbij is?

Nienke: “De woensdagavond is ook echt een begrip geworden. Ik weet niet wat ik ga doen met die tijd. Ik wist gewoon dat ik elke woensdagavond  heel hard ging lachen. Dat ga ik wel missen.”

Annemijn: “Ja, dat doet me toch een beetje pijn.”

En wat vind ik van ons eigen stuk? Ik denk dat het supervet gaat worden, misschien wel de gaafste voorstelling die Alcmaeon ooit heeft neergezet. Dus hup, allemaal naar theater Kikker op 15 en 16 juni! Kaartjes voor leden zijn maar vier eurootjes en de aanvang is om 20:00. Mocht je verzekerd willen zijn van een plekje (de reserveringen gaan hard!), kun je dit doorgeven aan één van de leden van de toneelcie.

Tot dan!

 

Fotocredits gaan naar de leden van de Toneelcie!