De sollicitaties voor het 27e bestuur van Alcmaeon zijn al volop aan de gang. Een spannende tijd voor niet alleen de sollicitanten en het bestuur maar ook voor de adviesraad (AR). Advies ..say whut now?! De adviesraad: de controlerende, kritische en  vertrouwelijke steun en toeverlaat van het bestuur. Wie zijn ze? Wat doen ze en waarom zijn ze onmisbaar voor Alcmaeon? Je leest het hier!

De leden van de adviesraad op volgorde van naam en functie: Janneke Schokkenbroek, 23, voorzitter, Julia van der Spoel, 25, vice-voorzitter, Amber Valk, 23, AR lid, Elien Hagedoorn, 22, AR lid, Michelle  van der Horst, 20, AR lid en Bart Strijbos, 23, AR lid.

“We zijn niet alleen de duiveltjes maar ook de engeltjes van het bestuur”

Wat doet de adviesraad precies? Het valt me op dat jullie naast voorzitter en vice-voorzitter niet verschillende functies hebben…

Janneke “Wij als adviesraad hebben vooral een controlerende taak. We vergaderen vaak met het bestuur. En dan bespreken we het beleid en de gang van zaken. Ook lezen wij de notulen en zien dus precies wat er voor de komende maanden op de planning staat. We geven dan het bestuur feedback, kijken of alles goed verloopt en controleren of alle plannen (op tijd) uitgevoerd worden.”
Michelle “We geven ze natuurlijk kritiek en controleren ze maar stel ze zitten ergens mee op persoonlijk vlak dan zijn wij er ook voor ze. We zijn niet alleen de duiveltjes maar ook de engeltjes van het bestuur.”

Dat lijkt me best een pittige taak met veel verantwoordelijkheid. Ik neem aan dat je daardoor niet zomaar  de adviesraad in kunt rollen?

Bart “Het wordt geadviseerd om drie oud bestuursleden (Julia, Janneke en Bart) in de AR te hebben, want die kennen de vereniging van binnen en van buiten, maar ook drie gewone leden. Die krijgen aan het begin van het jaar een stoomcursus Alcmaeon. Een soort presentatie over alle aspecten van de vereniging. Het is heel fijn om aan de ene kant mensen in de AR te hebben die heel diep in de vereniging hebben gezeten en aan de andere kant mensen te hebben die juist met wat meer afstand kunnen kijken naar wat de leden leuk vinden.”
Elien “Ik ben verder niet echt een diehard Alcmaeonlid maar ik denk dat je dan juist, als je er verder van af staat, een frisse blik kan hebben op het beleid. Zolang je maar een kritische houding hebt dan kun je over heel veel dingen iets zinnigs zeggen zonder dat je alle ins en outs van de vereniging hoeft te weten.”
Janneke “Vandaar dat we dit jaar een stoomcursus hebben gedaan zodat je snel leert wat er achter de schermen gebeurd. Als je bij de adviesraad wil dan krijg je een mini sollicitatie op papier, het is niet zo dat we echt voor je gaan zitten en je gaan uithoren.”

IMG_3194 (1)
Gezellig sfeertje bij het interviewen

Dus de AR is vooral bedoeld voor het controleren en ondersteunen van het bestuur waarom heb ik dan het idee dat de adviesraad niet zo bekend is bij de Alcmaeonleden?

Michelle “Nou ja, wij organiseren geen activiteiten en hangen geen posters uit etc. We zijn wel zeer aanwezig op de commissiebattles. We zijn nu derde en hebben een tijd eerste gestaan…”
Bart “LANGE tijd eerste gestaan…”
Michelle “Lange tijd eerste gestaan (lachend) en ook dit jaar doen we heel erg ons best ervoor, want daardoor wordt het voor ons ook leuker en ziet heel Alcmaeon dat er een AR is. Want het is wel belangrijk wat we doen.”
Janneke “Ik denk ook dat het niet zo veel uitmaakt dat we niet zo bekend zijn want wij zijn er vooral voor het bestuur. Dat is ons uitgangspunt.”

“Als je alleen maar serieus bezig gaat zijn dan kan het je best wel opbreken op een gegeven moment”

 

IMG_3211
De AR leden eten maandelijks samen

Dus jullie moeten je in tegenstelling tot andere commissies een stuk serieuzer en representatiever gedragen?

Janneke “Ja wij vergaderen met dertien man dus bijna altijd met het bestuur en dat gaat wel over serieuze zaken. En als je dan met z’n dertienen constant beetje geintjes loopt te maken dan wordt het totaal niet productief.”
Elien “Nou ja de vergaderingen zijn natuurlijk een stuk inhoudelijker en serieuzer dan van andere commissies, maar we zijn niet altijd serieus.”
Michelle “We hebben wel over de studiereis bijgepraat en het speekselweb wordt natuurlijk ook besproken…”

Speekselweb…

Janneke
  “Ja… Michelle heeft alle roddels. We hebben gewoon heel veel lol samen. Als je alleen maar serieus bezig gaat zijn dan kan het je best wel opbreken op een gegeven moment.”

De sollicitaties voor het 27e bestuur zijn volop aan de gang. Naast het bestuur zijn jullie daar ook bij aanwezig. Wat is jullie rol tijdens dit proces?

Michelle
“Wij zijn eigenlijk twee extra ogen en oren.”
Janneke “Omdat wij een jaar lang hebben geadviseerd over bestuurstaken hebben wij een heel goed beeld over wat het precies inhoudt om een bestuursjaar te doen. We kunnen daardoor het bestuur goed advies geven over wie wel en niet geschikt zou zijn voor het 27e bestuursjaar.”
Bart “Het bestuur en de AR hebben een aparte vergadering over alle sollicitanten. Daarna vergaderen wij samen. Per sollicitatie is er naast het bestuur 1 AR lid aanwezig.”

“We zijn allemaal professioneel genoeg  om het bestuur voorop te stellen”

Het thema van de maand van Geestig is Dont fool me. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie door de sollicitanten niet gefooled worden. Stel dat ze het helemaal niet serieus nemen of alleen een bestuursjaar willen doen voor cv building. Hoe prik je daardoor heen?

Janneke “Ik denk dat onze sollicitatieprocedure zo opgesteld is dat je daar wel doorheen kan prikken. Dat is ook wenselijk, want uiteindelijk denk ik niet dat je het op de langetermijn een jaar vol gaat houden als je ons en jezelf daarin probeert te foolen.”

Hoe blijf je objectief?
Janneke “Ik heb geleerd dat wat ik persoonlijk van iets of iemand vind niet direct ook goed hoeft te zijn voor het bestuur. We zijn daar allemaal professioneel genoeg voor om het bestuur voorop te stellen. En hoe aardig we iemand ook vinden, als we het gevoel hebben dat die persoon er niet klaar voor is om een bestuursjaar te doen dan kiezen we diegene niet.”
Elien “Bij mij scheelt het dat ik bijna niemand ken van Alcmaeon dus ik zit objectief bij de sollicitatie. Die sollicitatie is er niet voor niks dus ze moeten laten zien waarom zij geschikt zijn.”

Nog tips voor de sollicitanten?

Bart “Je moet goed weten waarom je het wilt doen, wat je wilt leren, wees goed voorbereid en blijf dicht bij jezelf.”

 

IMG_3210
Ze eten inderdaad vaak samen

 

Bart wil graag nog een AR promotie momentje:
“Lijkt het je leuk om je een jaar lang in te zetten voor het 27e bestuur dat binnekort gevormd gaat worden? En lijkt het je leuk om je met inhoudelijke zaken van Alcmaeon bezig te houden, er advies over kunnen geven, het bestuur te ondersteunen en echt heel veel lol te hebben? Solliciteer dan voor de adviesraad! De sollicitaties gaan half mei open en hou de website alcmaeon.nl goed in de gaten. Het is hartstikke leuk, hartstikke leerzaam en je doet de vereniging er echt een groot plezier mee!” 😉