Studenten en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfs zo erg dat je in een café soms niet meer weet of je nou studenten met bier ziet of bier met studenten. Toch doen ze het bier tekort als ze denken dat bier er alleen toe dient om een avond de bloemetjes buiten te kunnen zetten. Bier is zoveel meer dan een bedwelmend middel dat menigeen naar de kloten helpt. Het is namelijk ook de redder in nood als je geen shampoo meer in huis hebt en de supermarkt gesloten is. De alcohol in bier verwijdert vuil en vet van je hoofdhuid en haar. Verder zit er in bier – net als in shampoos – hop verwerkt. Maar met welk bier was je je haren nou het schoonst? Welk pilsje is de Vanish Oxy Action onder de biermerken? Geestig Magazine heeft vier bieren getest en de tijd is gekomen om de resultaten met het wereldwijde web te delen. Na elke douchebeurt onderwerpen we het met bier gewassen haar aan Moeders Reuktest. Hierbij ruikt een moeder met jarenlange ervaring op het gebied van geurtjes dertig minuten na de wasbeurt aan het haar. Vervolgens geeft ze haar ongezouten mening. Hiermee hopen we te ontdekken welk biertje de neusgaten laat jodelen van genoegen.

Hoofdstuk 1 – Ezeltje prikje

Biermerk: Heineken
Alcoholpercentage: 5.4%

Het bier van Heineken lijkt een prima biertje om dit experiment mee te beginnen. Het is zeer geliefd en zelfs in de James Bond films krijgen ze er geen genoeg van. Kan Heineken deze favorietenrol ook onder de douche waarmaken?

Ervaringen tijdens het douchen: Alle begin is moeilijk en ik zal jullie mijn grote beginnersfout niet onthouden. Het flesje Heineken stond keurig rechts achterin de koelkast opgesteld en ik opende het met mijn blote handen – klinkt heel cool, maar we hebben hier te maken met een draaidop. De douchetemperatuur waar ik bij gedij is 40-45 graden Celsius. Na vijf minuten douchen was ik mentaal voorbereid om voor de eerste keer in mijn leven mijn haar te wassen met bier, maar toen ik het flesje boven mijn hoofd ondersteboven keerde, wist ik niet waar ik het zoeken moest! Het voelde alsof alle ijsberen van Antarctica zich rond mij hadden verenigd en hun volledige blaasinhoud boven mijn hoofd de vrije loop lieten gaan. Zóóóó koud! Graag deel ik de volgende tip met u: houd de buitenkant van het flesje eerst een minuut of twee onder de warme douchestralen, zodat de inhoud op kamertemperatuur kan komen. Nadat ik al het bier over mijn haar had gegoten, spoelde ik het uit. Een lichte tinteling verdeelde zich over mijn hele hoofdhuid en dat voelde zeer aangenaam! Iets dat me minder beviel was het feit dat werkelijk alles naar bier stonk.

Een half uur na het douchen: Mijn hoofdhuid tintelde nog steeds en zelfs heftiger dan tijdens het douchen. Het tintelen is een ware douchesensatie, echt heel fijn! Verder was de bierlucht verdwenen, maar dat kan ook komen doordat mijn reukreceptoren inmiddels aan de stank waren gewend. Mijn haarkleur leek ook lichter dan voor het douchen, maar daar was mijn familie het niet mee eens. Ik neem dus aan dat dit tussen mijn oren zit.

Moeders Reuktest: “Dat ruikt hartstikke lekker, maar echt! Goh, dat had ik toch niet verwacht, hoor. Laat me nog eens een keer ruiken!”      

Hoofdstuk 2 – Doe normaal, dan doe je al gek genoeg!

Biermerk: Blonde Snol Speciaalbier (Tripel)
Alcoholpercentage: 8.5%

Dit blond bier van hoge gisting komt het best tot zijn recht in combinatie met romige vissoorten, konijnenboutjes, volle kazen en fijne worstsoorten. Zou dit ook gelden voor gouden haarlokken?

Ervaringen tijdens het douchen: Dit bier had een gevaarlijke underdog kunnen worden, maar het heeft mijn verwachtingen niet waar kunnen maken. Het verschil met Heineken was onder de douche al duidelijk te merken. Ik verwachtte weer een tintelende hoofdhuid, maar Blonde Snol heeft dit helaas niet voor elkaar kunnen krijgen. Wel was de geur van bier minder nadrukkelijk aanwezig tijdens het douchen. Dat is dan weer een bijkomstigheid die zeker niet onopgemerkt is gebleven. Speciaalbier is dus niet per definitie een specialiteit onder de douche!

Een half uur na het douchen: Ook een half uur na het douchen verdient Blonde Snol geen pluim. De tinteling is uitgebleven en het heeft me ook op andere punten niet weten in te pakken. De conclusie is dus dat het bier van Blonde Snol geen duidelijke minpunten heeft, maar ook zeker geen pluspunten. Deze wasbeurt ging onopgemerkt aan me voorbij en ik vind dat ik meer dan dat mag verwachten als ik mijn haar ter beschikking stel aan de wetenschap.

Moeders Reuktest: “Ehm… je haar ruikt niet vies, maar ook niet lekker. Er komt überhaupt geen geur van af. Weet je zeker dat je dit met bier hebt gewassen?”

Hoofdstuk 3 – Ladderzat

Biermerk: Grolsch (beugelfles)
Alcoholpercentage: 5.0%

“Grolsch heeft goud in handen met de beugelfles, want het is erg opwindend om je biertje open te ploppen,” aldus kabouter Plop. Plopperdeplopperdeplopt mijn haar ook op van dit biertje?

Ervaringen tijdens het douchen: Dit biertje is werkelijk een verademing na de wasbeurt met het ietwat teleurstellende Blonde Snol bier. De welbekende plop echoot allereerst door de badkamer heen en dat draagt echt bij aan de douchebeleving. Hierdoor snoept Grolsch al voor het douchen een aantal pluspunten. Tijdens het wassen trekt Grolsch wederom zijn trukendoos open, want het bier verlamt mijn hoofdhuid en mijn nekhaartjes gaan recht overeind staan. Mijn hoofd voelde helemaal laddertje zat, zoiets heb ik nog niet eerder mogen meemaken!

Een half uur na het douchen: het verlammende gevoel in mijn hoofdhuid is inmiddels weggetrokken, maar de kater is uitgebleven, hoezee! Verder voelt mijn haar zacht aan en zie ik geen reden om Grolsch ergens op af te rekenen. Alle lof voor Grolsch dus!

Moeders Reuktest: “Oh lekker ja! Maar ik mag kritisch zijn toch? Ja toch? Ik vond Heineken gewoon wat sterker ruiken en misschien toch wat lekkerder.”

Hoofdstuk 4 – Ticket to the Tropics

Biermerk: Wieckse (Rosébier)
Alcoholpercentage: 4.0%

De wereld is geen plek voor rosébier-drinkende mannen, want echte mannen drinken geen rosébier! Maar douchen echte mannen ook niet met rosébier?

Ervaringen tijdens het douchen: Voorafgaand aan de douchebeurt was ik vrij huiverig. Rosébier is in principe bier met limonade en van limonade weten we dat het plakt. Rosébier was in mijn ogen dus het potentieel plakkerigste biertje van de huidige biertest. Maar Wieckse rosébier bewijst dat ik het biertje met dit oordeel onjuist heb bejegend. Niks geen plakkerigheid, niks geen klitten in het haar. Daar ben ik dus uitermate positief over. Verder was deze douchebeurt ook een feestje voor de neus. Het rook alsof Wieckse een samenwerking aan is gegaan met Zwitsal, in één woord: hééérlijk! Het enige minpunt is dat het rosébier de hoofdhuid geen tintelend of verlammend gevoel wist te geven. Waarschijnlijk kunnen de opgedane ervaringen met rosébier ook gegeneraliseerd worden naar Radler.

Een half uur na het douchen: Het haar voelt heerlijk zacht aan en plakte ook niet nadat het was opgedroogd. De gewenste tinteling is na een half uur niet op komen zetten en dat is toch een kleine smet op de douche-ervaring met rosébier. Toch vind ik dat echte mannen kunnen douchen met rosébier, want onder de douche is het een van de betere bieren.   

Moeders Reuktest: “Hmmm, wat is dit voor biertje? Dit ruikt echt heel lekker, zeg. Een beetje fruitig of tropisch ofzo! Ja, deze heeft echt gewonnen!”  

Algehele conclusie

Geen enkel biertje heeft mijn haar nog doder gemaakt dan het al was en dat heeft me zeker verbaasd. Nooit heb ik iemand horen zeggen dat mijn haar stinkt naar bier. En bovenal heb ik geen last van mijn hoofdhuid gekregen. Ik neem dus aan dat het wassen van je haar met bier geen kwaad kan. Na elke wasbeurt had ik het gevoel dat mijn haar schoon en niet vettig was. Een geslaagd experiment dacht ik zo!

Bier-ranking: 1) Grolsch 2) Heineken & Wieckse rosébier 3) Blonde snol