Het leven was vroeger nog zo lekker makkelijk, toen de overheid nog maandelijks een cadeautje op de rekening stortte. Toen poen hebben nog heel gewoon was. Studenten leefden het luxe leventje. Elke 24e van de maand kon je weer met een gerust hart op je bankrekening kijken zonder om te vallen van de schrik want: stufi was weer gestort! Op kamers gaan was een makkie want de huur werd al deels betaald door de uitwonende stufi die je kreeg.

Maar de tijden zijn veranderd. Sinds vorig jaar heeft meneer Rutte het leningsstelsel gestart en ons de gouwe ouwe stufi misgund. De pechvogels zoals ik die dit jaar zijn begonnen met een studie (of master) en hiervoor geen andere studie hebben gedaan, moeten het elke maand doen met 0 euro stufi op de bankrekening. Ja oke, we zijn allemaal reuze blij dat het studenten-ov dan in ieder geval wel nog bestaat. Maar het ontbreken van de stufi merken we allemaal. Zelfs het doen van dagelijkse dingen wordt steeds lastiger. Vooral aan het einde van de maand, als  het geld eigenlijk al een week op is en je noodgedwongen maar een weekendje naar je ouderlijk huis gaat, merk je pas echt hoe heftig deze crisis is. Uit eten met vrienden zeg je steeds sneller nee tegen, en zelfs lunch en koffie bij de spar wordt een luxe uitgave.

Dan komt daar de ns met hun nieuwe plannen ook nog eens bovenop. Studenten uit de spits: de hogeschool en universiteit in Utrecht moeten de roosters zo veranderen dat de studenten die nog thuis wonen niet meer in de spits hoeven te reizen. Klinkt allemaal leuk en aardig, totdat je je realiseert dat dit dus je nieuwe avondsbesteding gaat worden. Zeg maar dag tegen je bijbaantje, studentenvereniging en sociale leven. Waar moeten we het geld dan vandaan halen?

Gelukkig is lenen altijd nog een mogelijkheid. En het is fijn om te weten dat er altijd wat geld achter de hand ligt, mocht je het echt een keertje hard nodig hebben (of maandelijks). Maar toch is het fijn om je werkloopbaan met een schone lei te kunnen beginnen, en niet met een schuld waarmee je een huis in New York van zou kunnen kopen (oke, overdreven).

Aan de nieuwe stufi regeling kunnen we helaas niet veel meer aan doen, maar de ns moet nog te stoppen zijn. Je weet wat ze zeggen: the power of the people is stronger than the people in power. Voor de studenten onder ons die nog wel maandelijks geluk van de overheid krijgen: geniet ervan, you don’t know what you got till it’s gone.