We kennen het allemaal, feestje hier feestje daar, etentje, festivalletje en iets te enthousiast zijn tijdens het shoppen en het nummer op je bankrekening nadert opeens wel erg het nulpunt. Iedereen heeft zo zijn skere tijden, maar wij leren je om hier mee om te gaan! Ik ga een week overleven met 25 euro om (hopelijk) te laten zien dat dit mogelijk is. Zo bereik jij ook zonder kleerscheuren het eind van de maand en hoef je niet voor de zoveelste keer je spaarrekening leeg te trekken. Of je gebruikt het om een keer een maandje te sparen!

Maar goed, let it begin. Een van mijn eerste tips die ik zelf ook ga gebruiken is een weekend naar je ouders gaan. Niks zo goedkoop als lekker kunnen genieten van alles wat het ouderlijk huis te bieden heeft. Als ik dat doe, heb ik dus 5 euro per dag te besteden. Dit betekent vooruitdenken en plannen. Er is niks wat ik meer haat maar het moet maar.

 

Ik doe op maandag wat boodschappen voor de hele week. In Lombok zijn allerlei goedkope groenteboeren dus ik weet wat me te doen staat. Het aanbod viel lichtelijk tegen maar ik heb voor €2,55 twee zoete aardappels, drie peren, twee mango’s en een courgette weten te scoren. Daarna ga ik naar de jumbo en koop ik een half brood, 4 bananen, kipfilet, een paprika, rijstwafels, tomatenblokjes en twee potten kwark: €5,80. Tot slot koop ik nog drie kiwi’s bij Sweet greens: €0,90. Gelukkig heb ik meestal wat standaard dingen in huis, daar zal ik deze week veel gebruik van moeten maken om te overleven denk ik. Ik heb zo ingekocht dat ik steeds ‘s ochtends kwark met fruit eet en in de middag brood. Op maandagavond eet ik met mijn huisgenootjes: wraps met gehakt, paprika, mais, avocado, crème fraîche en geraspte kaas. Dit kost me €3,16.

 

Omdat ik op dinsdag altijd vroeg moet vergaderen spendeer ik heel wat uren op de Alcmaeonkamer. Dat betekent gratis koekjes! Gratis dingen zijn altijd handig als je geld bijna op is. Ik heb al veel in huis dus voor het avondeten heb ik alleen nog maar feta nodig. Helaas is de goedkoopste van Viking op dus moet ik gaan voor de duurdere variant van €1,60. Gelukkig kan ik het lijden want ik heb avondeten voor twee dagen dat me maar €4,38 kost. Dat maakt €2,19 per dag! Ik word hier nog eens goed in. Staan jullie al te popelen om het recept te horen van dit heerlijke maaltje? Simpelweg gooi je zoete aardappel, courgette en paprika in een pan, even bakken, tomatenblokjes erbij, even laten sudderen en aftoppen met feta. Kind kan de was doen!

 

Op woensdag heb ik nog 10 euro over, wat vrij weinig lijkt maar ik heb natuurlijk al veel ingekocht. Het lijkt erop dat het me gaat lukken. Op de uni krijg ik zin in koffie, beetje een luxegoed in deze barre tijden jammer genoeg. Maar gelukkig is daar Chelsea om mij te trakteren op een cappuccino, daar heb je vrienden voor. Ik besluit weer een uitdaging aan te gaan om zo goedkoop mogelijk te koken dus ik ga eerst op zoektocht wat ik allemaal in huis heb. Eindstand: pandanrijst, diepvries sperziebonen en milde curry pasta. Met een blikje kokosmelk, pompoenblokjes en paprika maak ik hier een heerlijke curry van. Het is zelfs veel te veel dus ik kan een portie invriezen voor als ik weer eens skeer ben.

 

Donderdag gooi ik wat variatie in mijn vaste eetpatroon van de week omdat ik een pannenkoekenmix in mijn keukenkastje vind. Ik hoef alleen wat water en een ei toe te voegen, dingen die ik toch altijd wel in huis heb (nee joh, water!?). Ik beleg twee pannenkoeken met hetzelfde wat ik op mijn brood doe, een met kip en de ander met pindakaas, iets dat ik als pindakaaslover gewoon in huis moet hebben. Valt simpelweg onder mijn primaire levensbehoeften. Verder maak ik een smoothie van de kokosmelk die ik over heb van gister met een peer en wat bevroren fruit. Ik word hier gewoon creatief van. Ik heb nog avondeten over van dinsdag dus dat kan ik lekker in de magnetron gooien voor ik ga oppassen. Daar hebben ze chips en paaseitjes, zoals ik al zei, gratis dingen zijn je vriend. Wat een top dag, geen cent uitgegeven!

 

Vrijdag ontbijt ik weer eens met een bakje yoghurt met fruit en als lunch weer twee
broodjes. Ik eet ’s avonds met drie vriendinnen voor we naar een feestje gaan. Ze hadden
zin in curry. Omdat ik dit woensdag ook al had gegeten ging ik op zoek naar een recept dat heel verschillend was. Het werd tikka masala met bloemkool, kikkererwten, tomaten, pompoen, rode ui, griekse yoghurt en naanbrood voor erbij. Al dit lekkers voor maar €2,75 per persoon. Het is vrijdagavond en ik heb gewoon nog meer dan 4 euro over. Zaterdag is mijn moeder jarig en kan ik lekker genieten van al het eten bij mijn ouders thuis. Ook zondag ben ik nog bij mijn ouders en hoef ik niks te betalen. Omdat ik verkouden was moest ik neusspray halen, rib uit je lijf in zo’n week maar ik kan het zelfs nog missen. Zo eindig ik de week met nog 2 euro over. Challenge geslaagd.

 

 

Mijn tips voor een goedkope week op een rijtje!

– Spendeer een weekend bij je ouders
– Profiteer zoveel mogelijk van gratis dingen
– Doe boodschappen bij groenteboeren in Lombok en koop in voor de hele week
– Kook voor meerdere dagen of eet samen met vrienden
– Zorg dat je altijd wat in huis hebt zoals bijvoorbeeld pasta/eieren/diepvries groente of fruit
– Stel niet teveel eisen aan de kwaliteit van je maaltijden, je bent goedkoper uit als je wat vaker hetzelfde eet in de week