Vorige week hebben jullie het interview gelezen over de heren van de MAC. Deze keer ging ik het gesprek aan met de allereerste Activiteitencommissie van Alcmaeon! Ben je benieuwd naar hoe het er bij hun aan toe gaat tijdens de vergadering? Lees dan snel verder!

De commissieleden op volgorde van functie: Voorzitter Arjan Bottenheft (21), Vice-voorzitter Puck Heijmink (18), Penningmeester Robin Schotte (22), Secretaris Annouk Blom (21), Secretaris Marlien Burgers (18), Promotie Annemarijn van den Berg (19), Promotie Nina Haukes (18), Hoofd locatie Marieke Rogels (18).

Op een zonnige donderdagochtend kom ik de Alcmaeonkamer binnen. Daar heerst chaos en onrust. De leden van de Activiteitencommissie (vanaf nu AC) hebben nog geen plek gevonden waar ze kunnen vergaderen en ze merken mij nauwelijks op. “Jongens moet ik de agendapuntjes nou nog uitprinten of niet? Ik heb ze om vier uur in de nacht nog lopen maken!”, roept Arjan in het rond. “Doe je dit altijd, in de nacht dingen afmaken vlak voor de vergadering?”, vraag ik hem. Ondertussen zijn we begonnen met lopen al zoekend naar een rustige plek om te vergaderen.“Oh ja, dit gebeurt wel vaker”, antwoordt hij. “Als ik een keer weer niet kan slapen, dan ga ik wat anders doen.”

“Wij zijn niet zo boeiend als de MAC. Wij zijn een beetje de underdogs.”

 

Na vijf minuten lopen, ploffen we random ergens neer op de lege banken van het Langeveld gebouw.“Jongens, ik ga even ontbijten”, zegt Robin en ze gooit een zak met wel tien sneetjes brood op tafel. “Dit is mijn ontbijt, lunch en avondeten”, zegt ze trots. Arjan start de vergadering en klapt slapjes een aantal keer met zijn handen, Annemarijn doet hem na, om de boel stil te krijgen. Ze beginnen met het bespreken van de laatste activiteit Glowgolf die op 17 februari had plaatsgevonden. “De activiteiten verlopen steeds beter. Aan het begin was het nog een beetje zoeken omdat we net een commissie waren. Maar Glowgolf verliep eigenlijk heel soepel”, zegt Nina.

Na de korte evaluatie van de laatste activiteit staat het bespreken van de nieuwe activiteiten op de planning. Er worden allerlei ideeën door elkaar geroepen. “Cycling diner?”, vraagt Robin. “Nee dat is niet speciaal genoeg”, roept iemand. “Walibi?! Sleepover!! Eeeehhhhh hahahahaha”, schreeuwen ze lachend door elkaar. Het schijnt Arjan moeilijk af te gaan om orde te houden. Heel even heb ik de neiging om tenenkaas te roepen maar dat heeft bij deze commissie weinig zin.

IMG_2648
Robin propt nog even snel een boterham naar binnen.

Ondanks dat Robin haar mond vol heeft door het eten van haar boterham probeert ze orde in de chaos te krijgen: “Jongens kunnen we alsjeblieft door met de vergadering anders duurt het allemaal te lang”, zegt ze voor de zoveelste keer nadat er wordt gepraat over totaal andere onderwerpen. “Dan gaan we nu door naar het roddeluurtje! Wie heeft er wat leuks te vertellen?!”, roept Arjan. Ik zeg tegen de AC dat ik eigenlijk graag zou willen beginnen met het interview. Ik ben namelijk benieuwd naar hoe zij verschillen van de Mannenactiviteitencommissie.“Wij zijn niet zo boeiend hoor als de MAC. We zijn een beetje de underdogs.”, zegt Annemarijn.

Nou ja underdogs leg eens uit! Jullie zijn de eerste Activiteitencommissie van Alcmaeon. Voelen jullie een bepaald soort prestatiedruk?
Puck “Nee, maar het is wel moeilijk want zowat alle activiteiten kunnen onder een bepaalde commissie vallen. Dus het is voor ons nog een beetje vaag eigenlijk.
Marieke “Je hebt geen voorbeeld van voorgaande jaren. En volgens mij vindt Annemarijn het heel erg dat we worden gezien als de Spelletjescommissie.”

Volgens mij, als ik jullie zo tijdens de vergadering hoor, is het toch best moeilijk om een activiteit te bedenken en te plannen…
Puck “Ja klopt, of de activiteit past beter bij een andere commissie of het is al een keer gedaan.”
Annemarijn “ We hebben heel veel opties maar veel dingen zijn gewoon moeilijk te organiseren. Het is ook of te duur of te ver weg.”

IMG_2661
Smile for the camera;)

Is een activiteiten commissie dan überhaupt gewenst en/of nodig?
Arjan “We denken wel dat het gewenst is. Het zorgt ervoor dat eerstejaars naar laagdrempelige activiteiten kunnen komen. Door onze eerste activiteit in ‘De Vrienden’ bijvoorbeeld, toen waren meer eerstejaars aanwezig op de borrel dan normaal gesproken.

Is dit dan ook jullie doel? Laagdrempelige activiteiten verzinnen waar veel eerstejaars op af komen?
Arjan “ Ons doel is om zo veel mogelijk eerstejaars en ouderejaars naar onze laagdrempelige activiteiten te trekken waar ze met elkaar kunnen integreren. Alcmaeon organiseert een heleboel leuke activiteiten. Maar als sommigen daarvan iemand net niet liggen of te duur zijn, dan is het lastig voor diegene om nieuwe mensen ergens anders te leren kennen.
Annemarijn “Ja precies, we hebben daarom bij onze eerste activiteit (Alcmaeon games) bijvoorbeeld,  eerste- en ouderejaars random bij elkaar in teams gezet zodat ze elkaar op deze manier direkt konden leren kennen.
Arjan “Inderdaad. We hebben ook spelletjes bedacht waarbij ze echt samen moesten werken.”
Puck “ Twister! Waarbij je lekker met je hoofd in iemands kont zit.”
Arjan “Precies, zo leer je elkaar het beste kennen!”

 

IMG_2670
Is Arjan een beetje seksueel gefrustreerd?

Inmiddels is Robin uitgegeten en stopt ze de rest van haar boterhammen in haar tas. Het valt me op dat iedereen heel veel water drinkt en in chill mode op de bank zit. Iedereen behalve Arjan, want hij moet permanent iets in zijn handen hebben. Het ene moment zit hij aan zijn schoenen en het volgende moment speelt hij met kaarten. Nu pulkt hij met zijn vingers aan het etiketje van zijn flesje water.

Is Arjan een beetje seksueel gefrustreerd of gestresst?
Arjan “Hoezo? Duidt dit op seksuele gefrustreerdheid?!”
Robin “Arjan stresst heel vaak.”
Annemarijn “ Hahaha op een gegeven moment hebben we zelfs een ‘interventie’ gehouden voor hem omdat hij zo vaak liep te stressen.”
Marieke “Soms moet je ook niet alles volgens het draaiboek willen doen maar het gewoon even laten gaan.”
Annemarijn “Arjan is zelf heel vrouwelijk wat dat betreft, dat wil ik even benadrukken.”

Het valt mij inderdaad op dat Arjan degene is die graag alle roddels wil horen…
Annemarijn “Hij laat zelf vaak hints vallen.”
Robin “Ik heb heel weinig geslapen…” Zegt Robin met een hoge (?) stem terwijl ze Arjan na doet.
Annemarijn “Vervolgens vertelt hij alleen niet waarom hij zo weinig geslapen heeft…”

In tegenstelling tot de MAC hebben jullie gewoon straight to the point een roddelmomentje tijdens jullie vergadering.
Arjan “Ja, het staat ook op de agenda.”
Annemarijn “ Het valt alleen wel vaak tegen.”
Puck “Ja maar wij kennen ook niemand. Dus dan beginnen zij (wijst naar de ouderejaars) over  drie Milans en dan vragen wij ons af JA MAAR WELKE DAN?!!!! We snappen er gewoon niets van.”
Annemarijn (sarcastisch) “We zeggen nooit iets over Milans…Noooooiiit.”
Arjan “Robin, ik denk dat je nu een beetje door de mand valt.”
Annemarijn “Ik denk dat Robin wel de meeste inside scoops heeft.”
Robin “Ik zou oprecht niet weten over welke Milan ik wat heb gezegd.”
Annemarijn “Erg buiten de lijntjes dit.”

IMG_2659
De trio met de meeste inside scoops.


Nu we het toch over het thema van Geestigmagazine gaan hebben: onlangs verscheen in de Correspondent een interview (Deze radicale drugsprofessor vindt verslaving flauwekul, Karel Smouter, 2016) met socioloog Peter Cohen die beweert dat (drugs)verslaving onzin is. Volgens hem is een verslaving het aangaan van een diepe emotionele binding met een object. Een heel normaal proces, meent hij, maar sommige objecten worden door onze cultuur niet geschikt geacht voor zulke bindingen. Drugs verdienen eenzelfde behandeling als wintersport, relaties en mooie muziek: leuke ervaringen waar je soms even bij op moet letten.

Deze gedachtegang is erg buiten de lijntjes, wat vinden jullie hiervan?
Robin “Ik denk dat er wel iets in zit want je hebt natuurlijk geestelijk verslaafd en lichamelijk verslaafd. Bij geestelijk verslaafd kan je het wel zo zeggen: ik ga een binding aan met iets. Dat maakt iets los bij jou maar zodra je lichamelijk verslaafd wordt aan iets dan zou ik het wel een verslaving noemen.”
Arjan “Op een gegeven moment is het geen binding meer dan ben je gewoon één geworden met die drugs dan kun je niet meer zonder.”

De socioloog zegt hierop dat ballet ook ongezond is wanneer je er obsessief mee aan de slag gaat en je vrienden en familie verwaarloost.

Waarom is het raar als men zijn sociale leven opgeeft voor drugs en niet voor ballet?

Marlien “Maar een balletdanser heeft nog een doel die hij wil bereiken en met drugs gooi je jezelf een beetje de afgrond in.”
Robin “Je bent meer verslaafd aan het doel.”

Kan je drugs vergelijken met sport of een heftige verliefdheid?
Arjan “Hangt er vanaf. Sommige mensen worden wel heel erg obsessief verliefd.”
Annemarijn “Ja in extreme gevallen kan je dat vergelijken.”

Een break up kan voor fysieke pijn zorgen net als wanneer je de binding met drugs verbreekt?
Arjan “Ja hetzelfde als met oude mensen die jaren samen hebben geleefd. Wanneer een van de twee overlijdt dan sterft de ander vaak van verdriet.”
Marieke “Dat vind ik toch wel heel anders.”
Robin “Ja maar dan hebben we het nu weer over geestelijke verslavingen…”

Een lange discussie volgt. De controversiële gedachtegang van Peter Cohen zette de commissie wel aan het denken. Wat vinden jullie,lezers, hiervan? Durven jullie buiten de lijntjes te denken?

Laat het ons weten!