Ben jij ook zo benieuwd naar hoe de heren van de Mannenactiviteitencommissie (MAC) als groep functioneren, hoe ze vergaderen en waar ze zo geheimzinnig over praten? Wellicht komen de volgende woorden wel in je op als je aan de MAC denkt: testosteron, bier, tietenpraat, gelach en gebrul, sigaretten- en zweetlucht. Maar klopt dit beeld wel?  Voor Geestigmagazine heb ik een vergadering van de mannen bijgewoond, om uit te zoeken hoe het er nou werkelijk aan toe gaat!

Het is een regenachtige vrijdag middag in de maand januari en de MAC vergadering vindt plaats bij Tan thuis. “Je moet het als een eer beschouwen dat je bij de vergadering aanwezig mag zijn. Vrouwen zijn namelijk helemaal niet toegestaan. Tenzij ze naakt komen of hun hoofd kaal scheren”, vertelt voorzitter Jaap mij. Ik voel me inderdaad vereerd. Zodra ik aanbel bij Tan, word ik door hem vriendelijk verwelkomd en wijst hij mij de weg naar zijn grote kamer. Daar zitten de mannen in hun paarse overhemden, met bier in hun hand. De lucht ziet grijs van sigarettenrook, muziek staat uit en er wordt serieus vergaderd.

De Mannenactiviteitencommissie op volgorde van functie en naam:
Voorzitter Jaap van der Aar(21), Vice-voorzitter Milan Lentze(21), Secretaris Jan van den Heijkant(21), Penningmeester George Slevin(22), Hoofd promo Jeroen van Raak (19), Sponsorcontactpersoon Finn de Leng(18), Hoofd logistiek Aart Ver Loren van Themaat (23), Team Kamer Tan Lambrechtsen(24).

 

IMG_2492 1
Vergaderenonder het genot van een flesje bier

Aan het begin van iedere vergadering proosten de heren en starten met een paar sappige mededelingen. Wat er allemaal verteld wordt is geheim, maar we kunnen allemaal wel raden waar de meeste verhalen over gaan. Wie heeft er het meest te melden vraag ik me hardop af. “Qua mededelingen sowieso Tan”, zegt Milan. “Jongens laten we de vergadering kort houden want ik ben facking brak”, imiteert Jaap hem. “De mededelingen aan het begin van de vergadering zijn ervoor bedoeld dat iedereen zijn verhaal ff kwijt kan, zodat er daarna vergaderd kan worden”, legt Tan uit. En dat is maar goed ook, want hun actielijst is zowat anderhalve pagina lang. “Check onze actie lijst, dan kan je zien hoe baas wij zijn want geen enkele commissie krijgt zo veel voor elkaar”, zegt Jaap trots. Milan: “Wij als commissie halen best wel veel op ons hals.” “We moeten gewoon presteren!”, zegt Aart opgewekt. De sfeer is ontspannen doch serieus. De mannen laten elkaar uitpraten en luisteren naar elkaars mening en ideeën.

Uiteindelijk is iedereen toch een jongetje weetjewel”

IMG_2489
Milan is trots op de actielijst

Na bijna twee uur  zijn de mannen uitvergaderd en hongerig. “Eet je mee?”, vragen ze. Nou graag, na bijna twee uur geluisterd te hebben naar de vergadering, heb ik inmiddels wel honger gekregen ja. Een paar van de MAC-leden halen hamburgers en twee kratten bier en ik (not because I’m a woman!) ga koken met Milan. Muziek gaat aan en het interviewen kan beginnen.

De Mannenactiviteitencommissie bestaat pas vier jaar. Hoe belangrijk is deze commissie voor jullie mannen, aangezien de meerderheid van de studenten die sociale wetenschappen studeren vrouwen zijn?
Tan ‘Ik vind het heel belangrijk. Mitchel en ik hebben samen in de tweede mannencommissie gezeten en de MAC daarvoor had wel de grondslagen gelegd, maar wij hebben uiteindelijk de resultaten geboekt. Onze activiteiten werden facking druk bezocht. Er zijn hierdoor meer mannelijke leden actief geworden binnen de vereniging. Dus nu is het nog steeds belangrijk om dat in stand te houden.’
Milan ‘Je wilt met mannen contact zoeken. Lekker met de mannen zuipen en gek doen. En omdat je dus al zo vet veel vrouwen  in de collegezalen ziet, heb je af en toe die testosteron gewoon nodig.’
Mitchel ‘Als je nu de Alcmaeonkamer binnenloopt, zitten er vaak meer dudes en een paar chicks en das best knap bij een studie waar 80 procent vrouw is.’

Wat is het grootste belang van de MAC?
Milan ‘Vanuit de MAC bereiken we mannen en die trekken ook meer naar ons en naar elkaar toe op bijvoorbeeld feestjes. De mannelijke studenten van sociale wetenschappen komen hierdoor meer bij elkaar. Dat is het grootste belang van de MAC. Oh en de activiteiten.’
Tan ‘We hebben denk ik wel alle mannen van psychologie weleens gesproken.’
Jaap ‘Je voelt je automatisch verbonden met iedere man omdat er zo weinig van zijn.’

Jullie willen de aankomende activiteiten nog geheim houden, maar wat is dan kenmerkend aan jullie activiteiten?
Tan ‘We willen iets vets neerzetten wat je als man gewoon kan doen. Iets met een wedstrijdje.’
Mitchel ‘Regelmatig sportief ja.’
Tan ‘Gewoon iets mannelijks. We hebben nagedacht over een whisky proeverij of sigaartje roken. Dat gaan we misschien ook een keer doen. Maar de activiteiten komen meestal neer op strijd.’ Milan ‘Je wilt testosteron! Competitie! Back to basics, wat je vroeger deed. Lekker gek doen.’
Mitchel ‘Het is misschien wel een Mannenactiviteitencommissie maar uiteindelijk is iedereen toch een jongetje weetjewel.’
Aart ‘Boys will be boys.’

Tan (even tussen door) ‘Jongens hand omhoog voor bier?!’
Jan ‘Voor mij een flesje water ofzo.’

IMG_2475
“Boys will be boys”

Terwijl de muziek op de achtergrond door blijft spelen, openen de boys weer nieuwe flesjes bier, een paar roken een sigaretje en de sfeer wordt losser. De mannen hebben genoten van de hamburgers die Milan en ik hebben gemaakt. We zitten nu dichter bij elkaar in een kringetje om de salontafel. Er wordt gelachen en de stemming is positief.

 

“Wij zijn meer in touch met onze feminine side”

 

Wie straalt het meest autoriteit uit?
Milan ‘Ik zou zeggen Jan eigenlijk.’
Jan ‘Hoezo?!’
Milan ‘Ik weet niet, ik heb altijd het idee dat ehhh op het einde jij vaak de conclusie trekt.’
Jan ‘Maar ik herhaal alleen wat er werd gezegd in een soort van vraag, das een beetje mijn taak.’
Milan ‘Weet ik, maar toch straal je autoriteit uit vind ik.’
Aart ‘Ik vind dat Tan dat doet. Hij zegt vaak wat hij van dingen vindt, wat hij wil  en dat brengt hij duidelijk over. Dat vind ik autoritair.’
Mitchel ‘Ik denk juist meer dat Jaap dat doet. Hij is erg relaxed en op het moment dat hij een keer zegt van tenenkaas*, dan is het ook tenenkaas.’
Milan ‘Maar het ging toch over de uitstraling? Want qua autoriteit heeft Jaap dat natuurlijk, das duidelijk. (Kijkt naar Jaap) Als jij iets vindt of zegt dan wordt daarnaar geluisterd.’
Tan ‘Ik ben ook blij dat we dat accepteren met z’n allen.’
Jan ‘Ja maar anders werkt het ook niet. Je hebt mensen nodig die gewoon eventjes tenenkaas roepen.’

*De heren spreken aan het begin van de vergadering een signaalwoord af die geroepen kan worden wanneer de mannen te veel afdwalen. Deze keer was het signaalwoord dus tenenkaas.

Merken jullie verschil als er alleen maar mannen aanwezig zijn bij borrels of vergaderingen?
Jaap ‘Ja, meer diepgang.’
Tan ‘Met mannen onder elkaar wordt er lekker geborreld, natuurlijk ook over bullshit, maar er wordt ook werkelijk gepraat over dingen. Zodra er een vrouw bij komt…’
Aart ‘Dan gaan we onze lul achterna!’
Milan ‘Mannen passen zich aan, aan de vrouwen en dat willen wij hier niet hebben daarom zijn we alleen met mannen.’

Denken jullie dat jullie mannelijker zijn doordat jullie een studie doen waar heel veel vrouwen zijn? Of dat jullie juist meer in ‘touch zijn met jullie feminine side’?
Tan ‘Oohhh zeker dat laatste. Ik merk in ieder geval heel erg dat je bij psychologie snel een wezenlijk gesprek kan voeren. Het wordt als heel normaal gezien om na te denken over je gevoelens.’
Jan ‘Ja en dat wordt dan vrouwelijk genoemd…’
Tan ‘Dat kan je best vrouwelijk noemen, daar ben ik het misschien zelfs mee eens Wat dat betreft zijn wij meer ‘in touch met onze feminine side’, maar ik heb er toch wel moeite mee om het daadwerkelijk ‘feminine’ te noemen.’
Milan ‘Ik denk juist omdat je zoveel aandacht van vrouwen krijgt dat je je meer man gaat voelen.’

Hebben jullie het idee dat jullie daardoor vrouwen beter begrijpen?
Jaap ‘Hahaah dat zal nooit gebeuren. Ik vind ze wel minder onbegrijpelijk.’
Milan ‘Ik begrijp ze minder.’

IMG_2481
Lekker chillen op de bank

Aangezien januari in het teken staat van paradoxen kan ik het niet laten om de heren een paar vragen te stellen over hoe zij denken over enkele tegenstrijdigheden op het gebied van vrouwen versus mannen.

Hebben jullie het idee dat omgeving Utrecht en de studie psychologie jullie paradijs is omdat er zo veel vrouwen rondlopen?
Allemaal ‘Ja! HAHAHAHAHA!!!’
Milan ‘Ik denk dat het een unieke kans is.’

Uit een wetenschappelijk artikel ‘The Tyranny of choice’ (Schwartsz, 2004) blijkt dat we door de huidige consumptie maatschappij overspoeld worden met een hoge hoeveelheid aan keuzes. Paradoxaal genoeg maken veel keuzemogelijkheden ons depressiever. Deze zogenaamde keuzevrijheid is volgens socioloog Zygmunt Bauman (2011) opwindend en zenuwslopend. Opwindend, omdat er zoveel te kiezen is. Zenuwslopend, omdat je nooit weet of er meer om de hoek een nog interessantere geliefde of baan ligt. Elke keuze betekent immers dat je iets anders niet kiest (Woertman, 2011).

Denken jullie dat ‘The tyranny of choice’ in jullie geval ook op vrouwen slaat?
Jaap ‘Ja sowieso slaat het ook op vrouwen. Je bent uiteindelijk minder snel tevreden, omdat je weet dat er meer snoepjes zijn.’
Milan ‘Je moet je voorstellen: je kan elke vrouw op de vereniging krijgen, dan kun je nog steeds niet elke vrouw op de vereniging krijgen.. *stilte*… Denk daar eens over na!
Tan ‘Over paradoxen gesproken!’
Milan ‘Als jij voor een vrouw gaat, dan loop je er gelijk tien anderen mis.’

Dus kiezen is verliezen?
Milan ‘Ja, dat is heel raar.’
Aart ‘Na een tijdje merk je door de ervaring die je hebt opgedaan: zo iets vind ik kut en dit vind ik facking chill.’

Mitchel ‘Dus door te sletten kom je erachter welke dingen je juist wel of niet zoekt in een chick? Dus misschien kom je er na 50 chicks achter, dat jij later een slet als vrouw wilt of juist een huisvrouw.’

IMG_2469 1
Er wordt actief gediscussieerd

Als een man met meerdere vrouwen het bed deelt, wordt dat in het Westen vaak als ‘stoer’ en ‘normaal’ beschouwd. Als een vrouw hetzelfde doet, wordt dit vaak ‘sletterig’ gevonden zegt Sunny Bergman (2013) in haar documentaire Sletvrees. We lijken allemaal nog steeds te vrezen voor het woord en willen door de ogen van anderen niet als slet beschouwd worden (Bergman, 2013).

Ah fijn we zijn bij mijn laatste paradox aangekomen: waarom mogen mannen heel veel vrouwen doen, terwijl vrouwen dan gelijk een negatieve reputatie schijnen te krijgen?
Aart ‘Dat is gewoon iets  van vroeger. Mannen zijn van oudsher dominant. En als man moet je je dominantie ten toon stellen. Dus als je dan meer vrouwen hebt gedaan dan ben jij de dominante winnaar en dat is positief. Als vrouw hoor je trouw te zijn en ben je meer onderdanig. Dit is heel ouderwets maar hier komt het denk ik uit voort.’
Jan ‘Een sleutel die op elk slot past is een facking goed sleutel. Een slot wat je met elk sleutel kunt open maken is een heel slecht slot.’
Iedereen ‘HAHAHAHAHA!’
Aart ‘Hoppetee!’
Tan ‘Daar moet ik toch echt tegen in gaan! Dat vind ik echt heel erg seksistisch.’
Aart ‘Ja, maar hij is wel mooi.’
Tan ‘Als vrouw is het heel makkelijk om slet te zijn. Je hebt zelfs dikke lelijke sletten. Als man moet je over meerdere dingen beschikken: Je moet grappig zijn, je moet leuk zijn, je moet mooi zijn, vlotte babbel hebben… Als chick hoef je alleen maar ja te zeggen.’

 

“Jongens laten we de vergadering kort houden want ik ben facking brak”

 

IMG_2484
Chicks zijn alleen naakt of kaal bij de vergadering toegestaan

Ik bedank de heren voor hun gastvrijheid en openheid. Het is mij opgevallen dat een typische MAC-vergadering meer is dan bier drinken en over vrouwen praten. De heren zijn close met elkaar en nemen hun functie erg serieus. Ze vormen een eenheid en brengen alle mannen van sociale wetenschappen dichter bij elkaar.

Na het interview blijf ik nog met de boys hangen. De twee kratten zijn inmiddels leeg en we schakelen over naar thee. ‘Red red wine’ van UB40 draait op de achtergrond en we imiteren een paar lekkere quotes van de Master Movies.  Ik voel me one of the guys. Rond drie uur s’nachts wordt het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. Het was een top avond!

 

 

 

Dan nog even een mededeling van de MAC!
Inmiddels is de tweede mannenactiviteit bekend. Op 26 februari vanaf 19:00 zullen de allereerste Brolympics van Alcmaeon georganiseerd worden. Een activiteit waarbij bierspellen en broederlijke strijd centraal staan. Koop nu je kaartje hiervoor op de Alcmaeonkamer op via de Alcmaeonsite, want vol = vol (MEN ONLY).