Hè hè, de rotste maand der maanden is bijna aan zijn eind gekomen. Om jullie de laatste dagen van januari door te helpen heeft Geestig gezocht naar een paar heerlijke ‘comfort food’ recepten. Zo raakt je maag tevreden, wat vervolgens ook weer een positieve invloed heeft op je humeur.

Ontbijt
Wentelteefjes

En-zo-zijn-de-wentelteefjes-zonder-geworden
De meeste mensen kennen ze wel: wentelteefjes. Niet iedereen maakt het op dezelfde manier. Van zichzelf zijn ze natuurlijk al lekker, maar om hier nou het ultieme comfortfood van te maken giet je er (zelfgemaakte) karamel overheen en leg je er wat (rood) fruit op.

Dit heb je nodig

Voor de wentelteefjes:

  • 8 sneetjes witbrood
  • bruine suiker (basterdsuiker)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • 40 gram boter

Voor de karamel:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 60 gram boter
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker

Zo maak je het

Wentelteefjes:

  1. Je klopt een ei in een diep bord of je doet het in een diep schaaltje, als je er maar voor zorgt dat je het ei goed kunt kloppen.
  2. Doe er wat kaneelpoeder bij en melk.
  3. Neem het brood en haal hier de korstjes af.
  4. Neem de sneetjes brood en haal deze door het mengsel heen, dat je zojuist hebt gemaakt.
  5. Giet de restjes van het mengsel over het brood.
  6. Laat het vier minuten intrekken.
  7. Het brood is doorweekt, dan kun je boter in de pan doen en vier sneetjes in de pan bakken voor ongeveer vijf minuten.
  8. Let er goed op dat je ze op tijd om gaat draaien zodat ze aan beide kanten lekker bruin zijn.

Karamel:

  1. Smelt de boter in een pannetje, als dit helemaal gesmolten is voeg je de suiker toe. Roer dit snel door elkaar.
  2. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en roer met een garde tot het mengsel een egale kleur heeft.
  3. Blijf roeren tot het kookt, dan begint het wat dikker te worden.
  4. Je kunt zelf bepalen hoe dik je de karamel wil en de pan dan van het vuur halen.

 

 

Lunch
Tortizza

tortizza-met-mascarpone-rauwe-ham-en-kaas
Pizza voor lunch? Waarom niet. Zelf heb ik altijd moeite met kiezen wat voor pizza ik wil. Dat dilemma is voorbij als je tortizza’s maakt! Pizza’s maar dan met een wrap als bodem, lekker dun dus en het fijnste is je kan er meer dan 1 kan eten! Het leuke is dat je hier eindeloos mee kan variëren en je kan er alles op leggen wat jij in huis hebt en lekker vindt. Hier een voorbeeldje:

Dit heb je nodig

  • Wraps
  • Tomatensaus/puree
  • Mozzarella (of een andere kaas naar keuze)
  • Kipfilet
  • Paprika
  • Italiaanse kruiden

Zo maak je het

1. Doe de wrap(s) voor een paar minuutjes in de oven zodat ze al een beetje krokant worden.
2. Haal de wrap(s) nu uit de oven en beleg met jouw zelf gekozen toppings.
3. Na een minuutje of 10 zijn ze waarschijnlijk klaar, maar dit moet je een beetje zelf inschatten/voelen.

 

Diner
Mac ‘n cheese

mac_n_cheese
Als je ooit in Amerika bent geweest heb je dit vast en zeker een keer gegeten. Een beter comfort food valt er bijna niet te verzinnen, want zeg nou zelf, iets met pasta is sowieso altijd wel goed!

Dit heb je nodig

  • 6 sneetjes korstloos wit brood, in kleine stukjes
  • 115 gram ongezouten boter + extra voor invetten
  • 1,4 liter volle melk
  • 50 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • snufje gemalen nootmuskaat
  • snufje gemalen peper
  • snufje cayennepeper
  • 500 gram gemalen cheddar
  • 225 gram geraspte gruyere of 140 gram geraspte pecorino romano
  • 500 gram macaroni

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met boter.
  2. Doe de stukjes brood in de kom en verwarm 30 gram boter en giet dit erbij.
  3. Verwarm vervolgens de resterende boter in een pan en in een andere pan de melk.
  4. Als de boter begint de bubbelen voeg je de bloem toe en laat dit 1 minuutje koken terwijl je blijft roeren.
  5. Giet voorzichtig de melk bij dit mengsel en laat het doorkoken zodat het dikker wordt (blijven roeren).
  6. Haal de pan van het vuur en roer er het zout, de nootmuskaat, zwarte & cayenne peper, 350 gram van de cheddar en 225 gram van de Gruyere of 120 gram van de Pecorino door.
  7. Kook de macaroni 2-3 minuutjes korter dan op de verpakking staat
  8. Spoel de pasta af met koud water en meng met de kaassaus
  9. Doe het in de ovenschaal en strooi de resterende kaas en de stukjes brood erover
  10. Bak ongeveer 30 minuutjes tot de bovenkant mooi bruin is et voilà!

Toetje
Oreonutellamilkakinderbuenocheesecake

Milka-oreo-kinder-bueno-nutella-cheesecake
Jep. Dit bestaat echt. En jij kan dit maken! Alles afzonderlijk brengt je al aardig richting voedselheaven, maar gecombineerd!? Dit kan niet anders dan orgasmisch zijn. De suiker stijgt al naar je hoofd bij het uitspreken van deze taart maar daar laten we ons niet door tegenhouden!

Dit heb je nodig

  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 5 Kinder Bueno’s
  • 200 gram mon chou kaas
  • 25 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 1 potje Nutella (200 gram)
  • 200 gram Milka Chocolade

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 50 graden en zet de roomboter er in.
  2. Doe een vel bakpapier in een springvorm en vet in.
  3. Doe de Oreo in een keukenmachine en maal fijn en voeg de boter hier aan toe.
  4. Bekleed de bodem van de springvorm met het Oreomengsel, druk het mengsel goed plat en zet in de vriezer.
  5. Klop de slagroom rustig luchtig met de suiker.
  6. Klop de mon chou een beetje los en meng dit met de slagroom.
  7. Zet de Milka in een schaaltje in de oven en zet de pot Nutella in de oven.
  8. Doe de cheese op de Oreobodem en zet terug in de vriezer (voor 2 uur).
  9. Neem de bodem uit de vriezer en verspreid de Nutella over de cheese en doe weer 2 uur in de vriezer.
  10. Verspreid de Milka over de Nutellalaag en breek de Kinder Bueno in kleine blokjes en druk deze in de Nutella.
  11. Zet de taart in de koelkast en beheers je, als de milka hard is mag deze uit de koelkastBon appetit!