Hoe intelligent en rationeel je ook bent, we doen allemaal wel eens dingen die, als je goed nadenkt, eigenlijk nergens op slaan. Dingen die zichzelf, je voornemens of je gezonde verstand tegenspreken. Heel menselijk, heel normaal en waarschijnlijk ook heel herkenbaar. Hieronder 6 paradoxale dingen die jij vast ook wel eens gedaan hebt!

Extreem gefocust zijn op je dieet en dan juist aankomen

Moeten er bij jou ook nog wat kerstkilootjes af? En hou je je daarom nogal streng bezig met wat je eet? Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer je je bezig houdt met je dieet, hoe moeilijker het wordt om je er ook echt aan te houden. Wie continue bezig is met het verbannen van brownies en biertjes, vindt het uiteindelijk alleen maar moeilijker om de verleiding te weerstaan. En dat wil nog wel eens eindigen in flinke eetpartijen om 2 uur ’s nachts.

 

Aardig gevonden willen worden door mensen die ons niet mogen

Soms zijn er van die mensen die jou niet schijnen te mogen, ook al heb je nooit iets gedaan om hen daar reden toe te geven. Je weet dat dat je eigenlijk niet dwars zou mogen zitten, maar het is nu eenmaal heel menselijk om te willen dat diegene toch in gaat zien hoe tof je bent. Het zou goed kunnen dat je dan overdreven aardig gaat doen, terwijl die persoon totaal niet aardig is tegen jou. Daarbij komt nog dat we degenen die juist extreem aardig tegen óns zijn, vaak irritante slijmballen vinden. En dan word je opeens zelf zo iemand. Niet zo handig, hè.

 

‘Het innerlijk is wat telt!’ zeggen en dan toch op uiterlijk afgaan

Het is bij ons allemaal ingestampt dat het, in zowel relaties als vriendschappen, voornamelijk om het innerlijk gaat. Don’t judge a book by its cover. En we weten ook allemaal wel dat iemand nog zo knap kan zijn, als het een arrogante lul of verwend nest is, wordt hij of zij een stuk minder aantrekkelijk. Toch swipen we op Tinder massaal naar rechts als iemand met een mooie sixpack of voorgevel op de foto staat, ook al hebben jullie totaal niks gemeen met elkaar. Tja. Het oog wil ook wat, zullen we maar zeggen.

 

Braaf naar college gaan en vervolgens niet opletten

Je wil je netjes aan je goede voornemen houden om naar elk college te gaan en de lesstof goed bij te houden. Eenmaal in de collegebanken wordt het toch een beetje saai… Dus ga je maar door je instagramfeed scrollen of nog een aflevering van je favoriete serie afkijken. Als je er maar bent, want onbewust neem je de informatie nog wel op. Toch?

 

Na een goede sportschoolsessie jezelf belonen met junkfood

Je hebt flink gezweet in de sportschool en bent hard op weg naar je perfecte summerbody, zodat je foto’s in badkleding op je Tinderaccount kunt plaatsen. Maar onderweg naar huis fiets je langs snackbars en dönertenten. Dat ruikt toch een heel stuk aantrekkelijker dan de salade met quinoa die thuis op je staat te wachten… En aangezien je net zoveel calorieën verbrand hebt, kun je die grote zak friet en broodje frikandel wel hebben. Oké, misschien nog een biertje erbij.

 

Snoozen

Je wekker om 7 uur zetten en vervolgens zo vaak op snooze drukken dat je nog tot kwart voor acht kunt ‘doorslapen’. Bijna iedereen doet het (behalve van die fanatieke ochtendmensen), maar eigenlijk is het zo onlogisch als maar kan. Wil je nou wakker worden om 7 uur of niet? En zo nee, waarom zet je dan zo’n irritante wekker die je nog tien keer gaat storen terwijl jij nog even wat minuten slaap wil pakken?