Een paar weken geleden gebeurde bij mij het ergste wat een tienermeisje uit de 21e eeuw kan overkomen: mijn smartphone werd gestolen. Zo werd ik gedwongen om een weekend, totdat ik een nieuw toestel had gevonden/gekocht, te leven zonder internet. Sites als Blackboard en Osiris kunnen door studentjes zoals ik niet zomaar een weekend lang onbekeken blijven, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als een laptop. Maar toch, een weekend lang zonder Whatsapp, Snapchat, Instagram en al mijn andere favoriete social media was lastiger dan ik van te voren had kunnen bedenken.  Wat moeten we doen zonder?

Ik merkte al snel dat dit lang niet zo makkelijk is en je zonder telefoon een heleboel mist. Wij zijn zo gewend om alles op je smartphone on the go te kunnen checken. E-mails, snel even op Osiris kijken welk lokaal je zometeen zit, snel even opzoeken hoe laat je trein naar huis ook alweer gaat. We vergeten bijna dat dit een paar jaar geleden helemaal niet zo gewoon was. Een paar dagen zonder telefoon en daarmee zonder internet is lang zo slecht nog niet. Al die uren die je normaal gesproken spendeert op de smartphone, kunnen nu opeens door nuttige activiteiten worden bezet. Na een weekend zonder telefoon kan ik mijzelf wel een ervaringsdeskundige in een leven zonder internet noemen, en deel ik daarom graag mijn kennis met jullie. Hier wat voorbeelden voor dingen die je kan doen als je telefoon toevallig gestolen is:

  •      Lees eens dat boek wat je al jaren in de kast hebt staan, maar nog steeds niet aan toe bent gekomen om te lezen. Met de winter (lees: kerstvakantie) voor de deur is er geen beter moment om daar eindelijk eens aan te beginnen.
  •      Spreek eens af met die oude vriend/vriendin die je al veel te lang niet gezien hebt. En dan niet ondertussen alsnog op de telefoon om op Facebook te lezen wat andere mensen op dat moment aan het doen zijn.
  •      Opruimen. Je kamer thuis, of zelfs het hele studentenhuis. Pak de stofzuiger er eens bij en kijk of deze nog wel werkt. Opruimen werkt daarnaast ook ontzettend rustgevend en kalmerend, omdat je eventjes aan helemaal niks anders hoeft te denken.
  •      Pak die recepten die je al eeuwen wilt maken er eens bij en probeer ze eindelijk eens uit.

Ondanks dat we zo gewend zijn om met een smartphone in onze hand door het leven te gaan, is het niet verkeerd om af en toe toch eens zonder te gaan. Eindelijk geen scherm wat om de 3 seconden oplicht, geen onzin in groepsgesprekken over dingen die je eigenlijk helemaal niks interesseren. Af en toe de smartphone uitzetten kan helemaal geen kwaad. We zouden veel vaker onze telefoon eens weg moeten leggen en op de ouderwetse manier met elkaar communiceren: face to face.