Adam en Eva, de eerste nudisten ter wereld, hadden een ontzettend luchtig leventje. Als er twee mensen zijn geweest die de boel echt de boel lieten dan waren het Adam en Eva wel. Ze hadden een prachtige tuin, twee schatten van kinderen (ahum..) en konden alles lekker laten hangen, want pottenkijkers waren in de verste verte niet te bekennen. Het enige wat ze niet mochten doen was eten van de boom van goed en kwaad, want dat zou alles veranderen. Helaas – spoileralert – deden ze dat toch. Als gevolg hiervan nam het gevoel van schaamte Adam en Eva in haar greep: ze kwamen tot het besef dat hun naakte lichamen er toch wel heel onflatteus uitzagen. De grootste bladeren werden van stal gehaald om hun edele delen goed te kunnen bedekken en vervolgens was dit de nieuwe standaard. Duizenden jaren later ben je een vreemde eend in de bijt als je graag poedeltje naakt rondbanjert, of toch niet? Zit er niet in iedereen een klein nudistje verscholen?

Anno 2015 is er in de openbare ruimte – met uitzondering van een streaker hier en daar –nauwelijks nog naakt te bekennen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het simpelweg niet toegestaan is om in je adamskostuum een boodschapje te doen. Toch zou het straatbeeld niet drastisch veranderen wanneer de hoge heren in Den Haag besluiten deze wet te schrappen. Mensen zijn ten eerste te onzeker over hun lichaam om zich letterlijk bloot te geven op straat. Al helemaal wanneer de kou het één en ander laat krimpen. Daarnaast zitten de meeste mensen er niet op te wachten om de lul van de buurman op straat gedag te moeten zeggen.

In de openbare ruimte zijn we dus best wel preuts, maar hoe zit het dan met ons privéleven? Wanneer we alleen of bij geliefden zijn, is de drempel om ons naakt te presenteren veel lager. Zo zette Justin Bieber de hele wereld op zijn kop toen zijn derde been voor het eerst van zich liet horen. Hij (Justin) werd op vakantie gefotografeerd. Justin dacht dat niemand hem kon zien en voelde zich daarom niet opgelaten om zijn klokkenspel onbedekt te laten. En Justin is niet de enige met deze gedachte. Misschien herken je het volgende: mensen hebben er in een vertrouwde omgeving minder moeite mee de badkamerdeur open te laten tijdens de dagelijkse wasbeurt. Ook slapen mensen tegenwoordig graag naakt, en terecht! Deskundigen hebben aangetoond dat er veel voordelen zitten aan naaktslapen. Zo kan worden gesteld dat naaktslapers relatief meer afvallen tijdens hun slaap dan mensen die zich in een pyjama hullen. Dit komt omdat ze een relatief lagere lichaamstemperatuur hebben, waardoor ze veel calorieën verbranden bij het opwarmen van hun lichaam. Tot zover de funfacts! In het privéleven komt de nudist in ons dus al best frequent tot uiting, maar er zijn nog twee situaties waar we ons in ons niksje vertonen. Precies, de sauna en de nudistencamping! (Oh echt? Ja echt!) Hoe zit dat dan?

De meeste volwassenen zijn al eens of vaker naar een sauna geweest en als we de cijfers mogen geloven verkiezen 2 miljoen mensen een nudistencamping boven een textielcamping. Hier zijn een aantal redenen voor. Ten eerste is iedereen daar naakt! Je zal dus alleen onderwerp van gesprek zijn wanneer je er als enige in je huishoudpak rondloopt. De drempel om naakt te gaan is hierdoor echt een aantal meter gezakt voor het gros van de bezoekers van sauna’s en nudistencampings. Daarnaast zit zwemkleding gewoon niet lekker: het knelt en jeukt. Naaktzwemmen daarentegen knelt en jeukt niet. Heerlijk toch? En zeg nou eerlijk, wie wil er nou niet egaal bruin worden tijdens een weekje kamperen? Met (zwem)kleding aan tijdens het zonnen wordt je lichaam een kunstwerkje met zowel bruine als spierwitte tinten. Niet ideaal dus. Tot slot is het zo dat nudistencampings veel hogere hygiëne-eisen hanteren dan textielcampings, want in je blootje ben je natuurlijk veel vatbaarder voor infecties. Een pluspunt is dus dat nudistencampings een stuk schoner zijn. Zo gek is het dus niet dat mensen zo nu en dan wat naakte recreatie opzoeken.

Het verlangen om terug te keren naar het op-en-top-nudistentijdperk van Adam en Eva sijpelt er bij de meeste mensen dus rustig maar gestaag in, maar nudisme is nog een altijd een taboe. De tendens is dan ook: wie naakt wil gaan, moet spot doorstaan. Lullig he? We zouden met zijn allen eens wat vaker de kleren van ons lijf moeten gooien en ons gewoon moeten aansluiten bij de nudisten-community, want wie weet doen we dan over een jaar of tien boodschapjes in ons blootje of rapen we geheel onbedekt eikeltjes in het bos.

Stefan Schraa