Journalistiek en wetenschap, het blijft een ongelukkige combinatie. Zelfs vooraanstaande kranten als de Metro durfden zich de afgelopen weken te wagen aan koppen als ‘Bacon is net zo kankerverwekkend als roken’. Zonder enige onderbouwing worden populistische termen de wereld ingegooid. Het liefst met zo min mogelijk diepgang. Door social media is nu zoveel informatie voor handen, dat alleen de meest pakkende teksten nog de aandacht van de lezer krijgen. Ik kan mij hier proberen tegen te verzetten, maar vriendschap sluiten met de vijand lijkt mij in dit geval een betere tactiek.
Daarom volgt hier een slechts lichtelijk gefundeerde lijst met dingen, waarmee we (bijna) dagelijks in contact komen, die kanker veroorzaken:

Hete thee. Het drinken van thee (en andere warme dranken) boven de 65 graden verdubbelt de kans op slokdarmkanker. Het drinken van thee boven de 70 graden vervijfvoudigt de kans hierop.

Magnetronpopcorn. De zakken magnetronpopcorn zijn gevuld met perfluoroctaanzuur (PFOA), dat in verband wordt gebracht met onvruchtbaarheid bij vrouwen. Bovendien zorgt blootstelling aan de stof voor een verhoogde kans op nier-, blaas-, lever-, alvleesklier- en teelbalkanker.

Rood vlees. Bij een inname van 100 gram rood vlees per dag stijgt de kans op dikke darmkanker met 30%. Zorg dus altijd dat je minder óf meer dan dat eet.

Witte bloem. Voor het maken van witte bloem nam men vroeger de tijd, tegenwoordig wordt chloridegas gebruikt om het proces te versnellen. Ook deze stof wordt gelinkt aan het ontstaan van kanker.

Chips. Door de hoge temperaturen bij de productie van chips komt acrylamide vrij. Een kankerverwekkende stof die ook in sigaretten voorkomt.

Plantaardige oliën. Plantaardige oliën als zonnebloemolie, olijfolie en kokosolie bevatten grote hoeveelheden omega-6 vetzuren. Een overmaat aan dit type vetzuren veroorzaakt verschillende soorten kanker, voornamelijk huidkanker, hart- en vaatziekten.

Alcohol. Iets wat vaak vergeten wordt, maar ongeveer 5% van de kankersterfte kan worden toegeschreven aan alcohol. Verhoogd risico op kanker door alcoholconsumptie geldt voor de borst, mond, keelholte, slokdarm, darm, lever en alvleesklier. Volgende keer toch maar een spa blauw.  

Geraffineerde suiker. Naast risico op onder andere diabetes en obesitas volgt hier nóg een reden om geen suiker te eten. Suiker is namelijk het lievelingseten van kanker, waardoor het de groei van kanker stimuleert. Kunstmatige suiker beter? Niet bepaald. Vooral aspartaam wordt al tijden in verband gebracht met de groei van hersentumoren.

De zon. Uv-straling beschadigt de huid, wat de kans op huidkanker vergroot. Hoewel we het heerlijk vinden om een paar uur op het strand te bakken, kunnen we misschien beter plaatsnemen in een bunker met een potje vitamine D-pillen.

Ademen. Vervuilde lucht wordt gezien als één van de grootste kankerverwekkers. Gelukkig hebben wij in Nederland relatief schone lucht, maar sinds uit hoogtestudies blijkt dat wellicht zelfs zuurstof de kankergroei kan versnellen, kunnen we maar beter helemaal geen adem meer halen.