In mijn derde jaar als student ervaar ik soms nog het gevoel dat ik onder een gigantische steen heb geleefd en dat allerlei studentenzaken compleet langs mij heen gaan. Zo vernam ik laatst dat veel studenten Ritalin nemen om hun concentratie tijdens het studeren te verbeteren. In de wetenschap dat Ritalin verslavende drugs is die op cocaïne lijkt, vroeg ik met verbazing: ‘Ook hier in Utrecht!?’ Na wat spottende lachjes en opgetrokken wenkbrauwen voelde ik me weer een eerstejaars groentje en besloot ik me maar eens te verdiepen in de wereld van Rita.

Ritalin (methylfenidaat) is het medicijn dat aan ADHD-patiënten wordt voorgeschreven, waardoor zij zich beter kunnen concentreren en minder druk zijn. Het is een stimulerende drugs en eigenlijk een soort milde vorm van cocaïne. Vaak worden aan patiënten veel te grote doses gegeven, waardoor patiënten met strips blijven zitten. Weggooien doen we als studenten niet, dus dan is doorverkopen een logisch gevolg met een handige bijkomstigheid: geld. Ritalin komt zo bij gezonde mensen terecht, die het gebruiken voor hetzelfde effect als ADHD-patiënten.

De vraag is natuurlijk of het positieve effect op concentratie ook werkt voor gezonde mensen en of het geen negatieve bijeffecten heeft. De wetenschap is hier nog niet over uit. Toen ik mij ging inlezen verwachtte ik dat resultaten van onderzoek zouden uitwijzen dat Ritalin verslavend is en veel slechte effecten zou hebben. Het tegendeel bleek waar: Ritalin zou een gebruiker juist immuun maken voor verslavingen en de bijeffecten zouden zich beperken tot misselijkheid en maagdarmproblemen. Daarnaast zou Ritalin je geheugen verbeteren wanneer je het niet te vaak gebruikt. Allemaal aan de Ritalin dus! Maar toen ik verder ging lezen verschenen natuurlijk ook onderzoeken die het niet met deze conclusies eens zijn. Ritalin zou je zo misselijk kunnen maken dat je niet eens meer kan leren en dat je cognitieve taken achteruitgaan. Omdat ik van de wetenschap niet veel wijzer werd, ging ik maar eens rond vragen naar ervaringen. Enkele reacties:

Ik heb Ritalin een enkele keer gebruikt, maar het effect was zo positief dat ik besloot het niet meer te gebruiken, omdat ik bang was eraan verslaafd te raken.’

Super chill, door Ritalin kan ik gewoon aan één stuk door studeren, waardoor ik mijn tentamens haal.’

‘Door Ritalin word ik druk en heb ik zin om sociaal te doen, dan kan ik dus juist niet studeren.’

Fuck die shit! Het is slecht voor je dus niet doen!’

Af en toe een pilletje om je concentratie een boost te geven, ook al is het effect placebo, lijkt me niet zo schadelijk. Maar zoals bij alles is te veel nooit goed. Als je regelmatig concentratie verhogende middelen – of dit nou Ritalin, Modafinil (Ritalin 2.0) of visolie is – gebruikt, kan functionaliteit je primaire behoefte worden. Ik hoorde zelfs van iemand die regelmatig Ritalin gebruikt dat hij misselijk wordt als hij niet functioneel aan het studeren of werken is. Niet echt gezellig als je de vrijdagmiddagborrel overslaat omdat je aan het eind van de week toch nog even lekker wilt studeren. Daarnaast vernam ik dat deze week in Wageningen een studente aan een Ritalin-pil is overleden vanwege haar tentamens. Pas dus op met wat je neemt, het studeren moet immers wel leuk blijven.