Lieve Stefan,

 

Ik had je een kaartje gestuurd vanaf het Sint Pieterplein in Rome, maar ik denk dat de Paus het woord ‘naaktkalender’ erop toch niet vond kunnen. Het kan ook zijn dat hij nog bij een zekere BeeP in huis hangt omdat het te veel herinnert aan onbezorgde zomertijden. Ondertussen heb ik mijn warme fijne vakantie verruild voor het studentenleven in Ierland, een land waar het blijkbaar altijd februari is (je weet wel, het regent niet maar de lucht is grijs en het is te koud voor lente maar net geen winter). Toch is het hier ook prachtig, op een geheel eigen manier, maar het is toch anders dan thuis.

 

Wie geeft er nou het thema ‘changes’ aan een kersverse international? Alles is veranderd. Het begint al als ik opsta. Ik moet de douche eerst laten opwarmen en de elektriciteit en waterpomp aanzetten. Daarnaast lijkt mijn kamer nog het meest op een lege gevangeniscel, omdat ik niet al mijn bandposters en blije foto’s mee kon nemen (15 kg bagage is veel te weinig voor een verhuizing). Het brood is anders, het water uit de kraan smaakt naar zwembad en dan is de dag nog niet eens begonnen. Fietsen (een unieke bezigheid hier in Ierland) is links en met gevaar voor eigen leven, behalve op de weinige fietspaden, waar je weer aan de rechterkant moet zijn. Gelukkig zijn studenten en universiteiten in alle landen vrijwel hetzelfde (de SSW heet hier alleen Fresher’s week, maar het is nog steeds elke avond feest). En, niet geheel onbelangrijk, de lunches hier zijn met frietjes!

 

In een poging om internationale studenten tevreden te stellen en zich thuis te laten voelen kregen we een verplicht college over de twee gemoedstoestanden waar we zeker mee te maken zouden krijgen: Depressie en Culture shock (want niks zegt ‘welkom in Ierland’ dan praten over de kans op mentale ziektes). Bij depressie viel ik gelijk in slaap, ik heb er immers al drie jaar voor gestudeerd; ik ken de symptomen. Bij Culture Shock schrok ik toch een beetje wakker. Fase 1 is de ‘Honeymoon’ fase: Alles is geweldig, iedereen is geweldig, het eten is geweldig; zelfs de regen is geweldig. Dit was ik. Ze beschreven mij. Had ik niet gisteren naar een van mijn beste vrienden ge-sms’t dat dit ‘de beste keuze van mijn leven was’? Viel ik niet elke avond met een grote glimlach in slaap? Het kwam als een koude douche toen de docente genadeloos verder ging, want de ‘honeymoon’ verliest al snel zijn glans en verandert in ‘negotation’.

Ieren doen helemaal niet alles geweldig, ze doen alles anders. En soms ook niet eens efficiënt anders. Hoezo ik moet mijn elektriciteit opladen, zoals je vroeger deed met beltegoed? Waarom moet ik bij elke klas twee keer inschrijven? En serieus, links en rechts fietsen? Kies toch gewoon een kant! Er zijn dagen dat alles fout gaat en dat is dan allemaal de schuld van de Republiek Ierland!

Maar ook deze fase duurt (godzijdank) niet eeuwig, want ‘adjustment’ is onderweg. Omdat ik niet voor eeuwig kan vastklampen aan het stereotype van klagende Nederlander (stereotypes hebben genoeg stof voor een compleet eigen brief, wat een genot zijn vooroordelen) mag ik in deze fase gewend raken aan de cultuur. Voor al die irritaties kleine oplossingen bedenken en als ik het echt niet weet heb ik twee lieve Ierse huisgenotes die mij alles willen uitleggen (‘I will, yeah’ betekent bijvoorbeeld dat ze het helemaal niet gaan doen en ‘half 10’ is half 11). Na een tijdje val je wat meer in routines. Zo zet ik nu eerst de douche aan, dan maak ik ontbijt, en zo heb ik precies genoeg warm water wanneer mijn ontbijt op is.

Ik huppel nu nog een beetje door de fases heen, soms een stap terug en soms een grote sprong vooruit, met als uiteindelijk doel de ultieme laatste fase: ‘Mastery’. Of ik ooit compleet bi-cultureel word in de komende vier maanden is nog de vraag, maar ik doe mijn best en ik zal je erover schrijven.

 

Ondanks de geweldige afleiding van feestjes, Guinness en (internationale) vrienden bekruipt me soms het gevoel van heimwee, en dan vaak in de vorm van de welbekende vraag: Hoe is het daar?

 

Liefs,

Liza

Stefan’s brief gemist? Lees deze hier!