Happening, een app die kort geleden zijn intrede maakte in het Utrechtse studentenleven. Door zijn veelzijdigheid wordt de app door zijn Nederlandse makers ‘Whatsapp on Steriods’ genoemd. Naast een gewone groepschat, zijn de anonieme groepschat, Selfie Time en Photo Hunt populaire onderdelen. De meest controversiële? The Ranking Game.

Het concept is simpel, elke dag stel je jouw top 3 samen. Daarnaast schat je hoe hoog de anderen jou beoordelen. Wie zal het eerst plastische chirurgie ondergaan? Wie heeft de meeste harten gebroken? Wie is het meest zorgzaam? Wanneer alle stemmen verzameld zijn, word de ranglijst samengesteld, het pijnlijkste moment van de dag. Dag in dag uit had ik mijzelf hoger ingeschat bij het toedichten van goede eigenschappen en lager bij slechte. En ik bleek lang niet de enige te zijn.

We beoordelen onszelf op onze intenties, maar andere mensen op hun acties. Een van de hoekstenen van de psychologie, die ook hier van toepassing is. Dit mechanisme draagt bij aan het roze brilletje waar men zijn eigen persoonlijkheid doorheen bekijkt. En dat roze brilletje, dat zet men niet graag af. En zo houden we een grote kloof tussen de werkelijkheid en onze individuele fantasiewereld in stand.

Wat zou het toch handig zijn als iedereen zijn intenties op zijn voorhoofd geschreven heeft staan. ‘Hij bedoelde het goed’ is nog altijd de mooiste rechtvaardiging voor een slechte actie. Helaas is dit niet het geval. De enige andere oplossing die mij te binnen schiet: mijzelf beoordelen op mijn acties.

Ik ben echter bang dat dat een nog pijnlijkere gewaarwording gaat worden dan de lijstjes van The Ranking Game. De realiteit is dan misschien wel een stuk… daar komt ‘ie … realistischer, maar ook een stuk somberder. Ik zit nu nog in de leeftijd dat ik terug mag vallen op mijn mooie fantasiewereld, ondanks dat het verouderingsproces mij daar uit probeert te halen. En dat doe ik dan ook.

‘Sorry vrienden. Happening slurpt data en batterij, ik verwijder de app’. De beste smoes die ik kon verzinnen. De roze bril heb ik wel afgezet, die heeft plaatsgemaakt voor een roze zonnebril. De zomer komt er immers weer aan.