“Echte schoonheid zit van binnen”, zeggen ze. Maar wie zijn ‘ze’? En waarom zijn er dan toch nog zoveel mensen die zo hun best doen er goed uit te zien of die zich opeens spastisch in het zweet werken in de sportschool omdat de zomer er binnenkort weer aan komt?

Ik las laatst een artikel in de Flow over deze kwestie (Geertje Couwenbergh, 2014). Ze beschrijft onder andere dat uiterlijk en innerlijk niet te scheiden zijn. Ik citeer: “Zeggen dat ware schoonheid van binnen zit is net zo dwaas als zeggen dat ze van buiten zit”. Vorm bestaat niet zonder inhoud en vice versa. Volgens haar is het juist die scheiding die er gemaakt wordt tussen innerlijk en uiterlijk die het probleem vormt. Is het niet óf het één of het ander. Maar is schoonheid een mix van zowel de binnen- als de buitenkant.
En zo simpel en logisch als dat klinkt, zo anders wordt er door sommige mensen naar gekeken. Is uit onderzoek gebleken dat aantrekkelijke vrouwen automatisch vaak als materialistisch en oppervlakkig worden ingeschat. En er zijn genoeg mensen die zeggen “dát het niet om het uiterlijk gaat maar om innerlijk”.  Nog net niet als het nature-nurture debat lijken er groepen tegenover elkaar te staan in waar het nou om draait.

 

Maar wat is het dan wel precies wat iemand tot een ware schoonheid maakt? Daarin zullen smaken verschillen maar naar mijn idee is het te vinden in iemands uitstraling. Van die lichtjes die sommige mensen in hun ogen hebben. Waarvan ik denk dat het de liefde uit hun hart is waarmee ze lachen naar zichzelf en naar het leven. En waarbij je – ja toch – misschien wat gemakkelijker lacht als je blij bent met jezelf en hoe je eruit ziet. Gaat het erom dat je er best naar mag streven om de beste en mooiste versie van jezelf te zijn als mogelijk is, maar daarbij accepteert wat je niet kan veranderen. En beseft dat niemand perfect is en je dat ook niet hoeft te zijn om ware schoonheid uit te stralen. En als je bij deze laatste zinnen denkt dit wordt me te zweverig, dan zijn er gelukkig nog de wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat geluk de meest aantrekkelijke gezichtsuitdrukking is bij vrouwen. Helaas voor de mannen bleek dit echter dan weer één van de mínst aantrekkelijke gezichtuitdrukkingen te zijn. Trots daarentegen liet tegenovergestelde effecten zien; wat dus de meest aantrekkelijke gezichtsuitdrukking bleek bij mannen en één van de minst aantrekkelijke voor vrouwen (Tracy & Beall, 2011).

Dus…. In plaats van je in het zweet te werken in de sportschool de komende maanden om die lieve winterkwubbies er weer af te krijgen, moeten de vrouwen gewoon hun mondhoeken wat omhoog trekken en de mannen hun behaarde borstje wat vooruit zetten, trots gezicht op, en laat die hete zomer maar weer komen!

 

Referenties

Tracy, J.L., Beall, A.T. (2011). Happy guys finish last: the impact of emotion expressions on sexual attraction. Emotion, 11(6): 1379-87.