Komende tijd zal Geestig Magazine elke maand een artikel met tips plaatsen die bij het thema van de maand passen, welke in het kader komen te staan van: ‘Hoe overleef ik”. En omdat er volgende week (op woensdag 18 maart) de verkiezingen van de Provinciale Staten zullen plaatsvinden en er vast nog mensen zijn die zich geen raad weten met de geldige stem die zij volgende week kunnen uitbrengen, dacht ik: een mooi onderwerp voor de eerste overlevingstips, namelijk: Hoe overleef ik de verkiezingsweken zonder fatsoenlijke kennis over de politiek?

Ik weet nog net wat het begrip verkiezingen inhoudt en dat er verschillende politieke partijen bestaan, maar veel verder kom ik vaak niet. Ohja, en dat die partijen iets te zeggen hebben in ons lage landje. Maar ik heb me nooit echt weten te interesseren in de politiek. Waarom precies weet ik niet, maar in ieder geval omdat ik het vaak maar stom geneuzel vind. En denk van: “Mensen, doe gewoon chill, werk wat meer samen allemaal, spread the love, en dan komt het gewoon goed hier op aarde en is al dat gekef niet nodig. Helaas is de realiteit vaak net wat anders. En vanuit psychologisch perspectief bekeken kan het ook mijn afweer zijn die spreekt om mijn onwetendheid omtrent dit onderwerp te verbloemen. Wanneer het op sociale gelegenheden over politiek gaat trek ik me vaak stiekem terug en meng me in een ander gesprek of ik geef een schraal lachje en doe alsof ik weet waar het over gaat. Om dit soort pijnlijke momenten te voorkomen en wat meer idee te hebben van waar en woe en wat als het weer eens over de politiek gaat, volgen hier een aantal tips:

Tip 1. Je misschien toch eens wat gaan inlezen

Om te beginnen is het handig om te weten wat de verkiezingen voor de Provinciale Staten volgende week nou eigenlijk inhouden en waarvoor ze nuttig zijn. Daarom hier een spoedcursusje politieke begrippen!

De Provinciale Statenverkiezingen zijn verkiezingen waarbij de leden van de Provinciale Staten in de 12 Nederlandse provincies worden gekozen voor een periode van vier jaar. De verkiezingen hebben invloed op de landelijke politiek doordat de nieuw gekozen leden die komende verkiezing gekozen worden, op 26 mei de leden van de Eerste Kamer kiezen. Waar de Eerste Kamer dan weer dient om wetsontwerpen die al door de Tweede Kamer zijn aangenomen nog eens te bespreken. De Tweede Kamer heeft de grootste macht en is de uiteindelijke volksvertegenwoordiging van ons land. Daarnaast hebben zij de controle over het regeringsbeleid (Wikipedia, 2015). Oh, en voor de echt laag-politiek-begaafden onder ons: Rutte (VVD) is op dit moment minister president.

Misschien twijfel je met bovenstaande kennis nu alleen maar meer over hoe belangrijk het is om volgende week te gaan stemmen. Maar hiermee komen we bij de volgende tip.

Tip 2.  Proberen om de politiek ook wat te waarderen, ondanks de gebreken

Want uiteindelijk heeft de politiek toch best wat te zeggen en doen ze veel. Het afschaffen van onze studiefinanciering bijvoorbeeld, en het bezuinigen op de zorg waardoor wij straks als we 90 zijn onszelf moeten voortduwen in een rolstoel. Máár, ze doen ook goede dingen. En ergens is het toch best iets moois om te bedenken hoe een maatschappij draaiende blijft ondanks de ups & downs die elk land kent. Al helemaal als we wat verder uitzoomen, en zien hoeveel rampen en oorlogen er spelen en het zeker niet vanzelfsprekend is dat het allemaal zo goed loopt als dat het in ons land bijvoorbeeld doet. Waar het op neerkomt is: uiteindelijk hebben wij het best goed hier in dit landje – niet alleen dankzij de coffeeshops – maar ook dankzij de politiek.

Tip 3. Knal er een stemwijzertje uit, of voor wie met de tijd wil meelopen is er nu: StemTinder!

Leuk dit artikel, maar nu weet ik nog steeds niet op wie ik moet stemmen volgende week. Maar daarvoor zijn er gelukkig de miljoenen stemwijzers op internet, zie bijvoorbeeld: http://www.stemwijzer.nl/. Deze stemwijzer test jouw politieke voorkeur aan de hand van 30 stellingen. Máár, voor wie op een hippere manier zijn politieke voorkeur wil vinden is er nu StemTinder ontworpen, als parodie op de datingapp Tinder. Op www.stemtinder.nl kun je aan de hand van het ‘swappen’ van foto’s van politici tot jouw politieke voorkeur komen. Ondanks dat het een parodie is, is de app toch al 110.000 keer geraadpleegd (NOS.nl, maart 2015). En denk ik dat het uiteindelijk minder parodie blijkt dan gedacht.

Tip 4. Bedenken dat je niet de enige bent die het niet zo bijster veel interesseert allemaal

Ik hoop dat je inmiddels wat wijzer bent geworden over de politiek. En misschien zelfs al weet op welke partij je volgende week gaat stemmen. Maar heb ik je na voorgaande tips alsnog niet weten te interesseren, dan volgt hier een laatste tip en tevens troost: je bent niet alleen.

Misschien schreef ik dit artikel enkel voor mezelf en heb je weinig nieuwe informatie opgedaan. Denk je wat is dit voor dodo zonder algemene kennis. Of misschien voel je je verrijkt en besluit je om zelf een politieke partij op te gaan richten. Anyhow, kun je altijd even de nieuwe StemTinder app gaan bekijken.

Succes met stemmen woensdag!

 

Door: Lisa Ringoir