Nu de maand van ‘De straat op!’ is aangebroken probeer ik bewust in de gaten te houden waarvoor mensen de straat op gaan. In Amsterdam is er een linkse beweging op gang gekomen onder studenten die meer zeggenschap willen bij de Universiteit van Amsterdam. In een ander land is eveneens een beweging met idealen op straat, alleen van een heel ander karakter.

Een tijd geleden was de programma ‘Rot op naar je eigen land’ te zien waarbij zes Nederlanders een omgekeerde vluchtelingen route namen naar het Midden-Oosten. De hele reis moest afgelegd worden zoals vluchtelingen dat deden, van slapen in een detentiecentrum tot liften in Servië. Zonder geld, zonder paspoort.

Wat mij het meest opviel was een gebeurtenis tijdens hun verblijf in Griekenland. Daar ging de groep in gesprek met de Ilias Panagiotaros van de Gouden Dagenraad – een extreemrechtse politieke partij die het gemunt heeft op (illegale) immigranten. Vrijwel elk land in Europa heeft tegenwoordig een rechtse partij die de invloed van immigranten en islam wil verminderen. Nederland heeft de PVV en Frankrijk heeft Front National, maar geen van deze partijen kan tippen aan de Gouden Dageraad uit Griekenland wat anti-immigratie betreft.

De partij kenmerkt zich door extreeem nationalisme gecombineerd met geweld tegen minderheden. Ze zijn ervan overtuigd dat de problemen in Griekenland veroorzaakt worden door immigranten. Er heerst eveneens een angst dat het aantal Griekse inwoners zal verminderen, al zijn ze statistisch een aanzienlijke meerderheid. Ze staan lijnrecht tegenover de communistische partij en anarchisten, waar ook de spanning tussen is losgebroken. In Athene raakten anarchisten in gevecht op straat met leden en stemmers van de Gouden Dageraad. Daarnaast was te zien hoe de woordvoerder van de Gouden Dagenraad een partijlid van de Griekse communistische partij KKE sloeg na een meningsverschil op tv.

Ze gaan geweld met immigranten op straat ook niet uit de weg. In dezelfde aflevering van ‘Rot op naar je eigen land’ is te zien hoe vluchtelingen de straat niet op durven. Het is een gok die ze moeten nemen en hopen geen leden aan te treffen. Zelfs in ziekenhuizen lijken ze niet veilig.

Desalniettemin zijn ze aardig populair onder de Grieken. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 behaalde de Gouden Dageraad bijna 7% van de stemmen. Dit is gebleven tot vandaag de dag en maakt het de derde grootste partij in het parlement. En dat is niet voor niets, want is ze zijn ook bezig met goede voorbeelden geven. De partij is toch medelevend door voedselpakketten uit te delen aan de armen en beschermen slachtoffers van geweld. Daarnaast verrichten ze vrijwilligerswerk door ouderen te begeleiden en beschermen winkels van inwoners waar de overheid tekort schiet.

Maar wel op voorwaarde dat ze Grieks zijn.

Door: Elvan Ibiçoglu