“De kracht van het nu”. “Mindfull leven.” “In het hier en nu blijven.” “Genieten van het moment.” Blablabla. Tijdens het lezen van enigszins psychologische tijdschriften als Happinez of Psychologie Magazine worden we tegenwoordig gebombardeerd met dit soort uitspraken, en ook zijn er steeds meer therapieëen die zich richten op het leven in het hier en nu. En zou dit volgens velen (zoals onder andere de bekende leermeesters Thich Nhath Hanh en Dalai Lama) een belangrijke factor zijn die meespeelt in het geluk en het gevoel van vrijheid dat men ervaart. Maar wat is ‘het geluk’ (of gewoon: geluk)? Wat is pure vrijheid? Ja, leven in het hier en nu dus. Accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Accepteren als je verdrietig, bang of boos bent. Maar dit niet in de weg laten staan van al het moois wat er nu om je heen is. Het nu dat helaas nogal eens vertroebeld kan raken door een hoofd vol met gedachten. Die negen van de tien keer níet over het hier en nu gaan. Maar over dingen die gezegd zijn, herinneringen, dingen waarop je hoopt. Wacht. Waarvoor je studeert. Of werkt. Voor zwetend in de sportschool staat. Als ik klaar ben met studeren, en ik vind mijn droombaan, dán ben ik gelukkig. Als ik 5 kg ben afgevallen. Als ik dat leuke paar nieuwe schoenen heb, die nieuwe telefoon, jas, of whatever je ook blij van moge worden. Als ik later een gezin heb. Als ik klaar ben met colleges of werken vandaag. Als ik lekker weekend heb. Vakantie heb. Dan….. Dan wat? Wat als er zo dingen blijven komen, je altijd maar blijft uitkijken naar momenten waarop het beter of leuker wordt? Dan mis je – ja hoor, komtie dan – NU. Al zal dit vast en zeker niet voor iedereen gelden, maar ik gok dat er een aantal mensen dit soort gedachtes wel zullen herkennen.

En met voorgaande wil ik overigens niet wegmaken dat het leuk is om naar dingen uit te kijken, en dit naar mijn idee soms nodig kan zijn om bijvoorbeeld een hels tentamenweekje of een overload aan deadlines op je werk door te komen. Maar probeer er hierbij wel van bewust te blijven dat ook dít een kostbaar moment is. Een dag is een dag. Eentje die je nooit meer terug krijgt. En het zou zonde zijn om achteraf terug te kijken op een leven waarin er meer aan je voorbij is gegaan dan je had gewild en waarvan je meer had kunnen genieten. Het klinkt zo simpel; in het hier en nu leven. Maar voor sommigen moeilijker gezegd dan gedaan (hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat de schrijfster van dit artikel over dit onderwerp schrijft). De beste tip die ik tot noch toe ben tegengekomen in mijn zoektocht naar hoe ik het beste in het hier en nu kan blijven is de tip om terug te gaan naar je ademhaling. Adem in – adem uit (valt deze uitspraak überhaupt uit te spreken zonder zweverig te klinken?!). Maar serieus dus. Heel langzaam in- en uitademen. Met af en toe pauzes tussen een in- en uitademing. Kijk om je heen. Kijk bijvoorbeeld tijdens dat het fietsen naar boven in plaats van naar de grond. Kijk naar de lucht. De bomen. De vogels. Adem nog een keer in en uit. Laat je gedachtes even voor wat ze zijn. En voila, daar is het geluk. Ervaar hoe geluk vaak ook in kleine dingen kan zitten. En er ook nog steeds kan zijn in tijden dat het misschien wat minder gaat. Enerzijds lijkt het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien ís geluk ervaren ook wel makkelijker – of beter gezegd: dichterbij dan het soms lijkt. Het beste voorbeeld kan je soms nemen aan kinderen. Hoe je die soms vliegend door een speeltuin ziet gaan – het ene moment in tranen bezweken omdat ze zijn gevallen, maar het volgende moment weer voluit lachend en stralend van de glijbaan af. Andere tip: lachen. Veel lachen. Misschien niet per se een tip om in het hier en nu te leven, maar leven met een glimlach maakt alles eigenlijk wel makkelijker, dus dan dit vast ook.

Als je op zoek bent naar de velen andere tips die er zijn om in het hier en nu te blijven dan verwijs ik je graag door naar Google.nl onder bijvoorbeeld de zoektermen ‘Tips Mindfulness’ of ‘Tips Hier en Nu’. Gezien mijn nu ook kostbaar is en ik nu ga genieten van een kopje thee en een film. Toedeloe!

Heb jij nog andere tips, laat dan gerust hieronder een reactie achter!