In Nederland is de Zwarte Piet discussie op gang gekomen omdat het imago van Zwarte Piet beledigend zou zijn. Voorstanders van Zwarte Piet zijn overtuigd dat het een traditie is die niks met racisme te maken heeft. Echter, Nederland is momenteel niet het enige land waar een bepaald imago van een bevolkingsgroep ter discussie staat.

In de Verenigde Staten staat de naam van het footballteam Washington Redkins onder druk. De term ‘Redskins’ zou een kleinerende benaming zijn voor Native Americans. Zo hebben 23 verschillende Native American stammen en 50 organisaties die hun representeren gevraagd of de naam veranderd kon worden.

De verdedigers van de naamsverandering beweren dat het gebruik van de stereotype Native American begrepen moet worden in historische context. Deze houdt in dat Native Americans in de 19e en 20e eeuw leden onder gedwongen verplaatsing, uitroeiing van hun cultuur en beroving van hun grondgebied. Door de tijd heen zijn tevens verschillende soorten stereotypen ontstaan over Native Americans, waaronder etikettering als barbaren. Het wordt volgens hun tijd dat er naar ze gekeken wordt met respect. Een imago waar hun complexe en diverse stammen niet gerepresenteerd worden met een eenduidige benaming die hun huidskleur centraal stelt.

Tegenstanders hiervan beweren dat de naam trots en eer representeert en geen negatieve intentie heeft. Het zijn veelal supporters van het footballteam die moeite hiermee hebben. De benaming is voor hun een traditie en zou hard aankomen als het moest veranderen. In The Daily Show werd een interview gehouden bij supporters waarbij één van hen zei: ‘This is our culture, this is who we are’. Er wordt veel waarde gehecht aan de naam van het footballteam die geen van hen wil zien veranderen.

Als er een afweging wordt gemaakt zou men bijna denken dat het logisch is om de naam te veranderen. Termen als ‘Indians’ en ‘Redskins’ werden vroeger gebruikt als beledigende verwoordingen voor Native Americans. Al wordt het tegenwoordig niet zo bedoeld, in de historische context lijkt het minder onschuldig – gezien de systematische uitroei die destijds plaatsvond. Het is eveneens een gebeurtenis die is geweest en moet worden herdacht, zodat het niet nogmaals plaatsvindt. Echter is dit niet de juiste manier om er naar te refereren.

Het is een begin van het proces van verandering. Als de naam van Washington Redskins verandert in de Verenigde Staten kan het wellicht hier aan het denken doen zetten. Nederland heeft eveneens kenmerken in haar geschiedenis waar bepaalde bevolkingsgroepen onder hebben geleden, zoals slavenhandel. Daarnaast zijn voorstanders van Zwarte Piet er heilig van overtuigd dat het cultuur en traditie is. Maar in hoeverre is een traditie die refereert naar verwerpelijke toestanden in de geschiedenis iets waar je aan wil vasthouden? Het is niet de eerste keer dat een traditie twijfels oproept bij een bevolking.

Al is 5 december voorbij, nieuwe inzichten en discussies zullen er zeker komen. En dat is maar goed ook. We willen progressie in de maatschappij en één van de beste manieren is om vragen te stellen bij vanzelfsprekende gewoontes.

Zie hieronder de zeer interessante en hilarische sketch over de naamsverandering uit The Daily Show: