Met de nieuwe app I-Doser kan je high worden door het beluisteren van zogenaamde ‘Binaural Beats’. Althans, volgens de makers in ieder geval. Het luisteren van deze binaural beats zou volgens hen vergelijkende effecten kunnen hebben als echte drugs. Het aanschaffen van de app kost alleen wel 4 euro, en je betaalt opnieuw voor verschillende ‘doses’. Maar niet getreurd: wie dat niet wil betalen kan ook gewoon op YouTube of Google zoeken onder de term “binaural beats”, want dit nieuwe fenomeen lijkt al behoorlijk populair te zijn op het internet. Maarre, wat zijn die binaural beats dan eigenlijk?

Het gaat hier om een hersengolftechnologie waarbij je een bepaalde track luistert met dus de zogenaamde binaurale beats. Het idee is dat je in beide oren een verschillende toonhoogte te horen krijgt waarbij het dus belangrijk is om een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Het verschil in toonhoogte hierbij is klein, tussen de 1Hz en 20 Hz. Doordat je in beide oren een verschillende toonhoogte binnenkrijgt, willen je hersenen dit verschil een soort van compenseren, en dit doen zij door een derde verschiltoon te generen: dit is de binaural beat. Deze beat heeft een frequentie die overeenkomt met het verschil tussen de toon die in je rechter- en in je linkeroor binnenkomt. En deze gegenereerde binaural beat zou dan een positieve invloed hebben op je gehele staat van fysiologie en welzijn.

Dit fenomeen is voor het eerst ontdekt in 1839 door Heinrich Wilhelm Dove. Toen waren er uiteraard nog geen koptelefoons, dus gebruikte hij twee stemvorken die hij voor beide oren hield. Sinds het einde van de 20e eeuw kregen de binaural beats pas echt meer publieke aandacht, omdat er vanuit het alternatieve circuit werd gesproken van de positieve effecten die het beluisteren van binaural beats zouden hebben op verschillende dingen. Zo zouden binaural beats mensen in een soort trance laten komen, helpen tot rust of in slaap te komen, zorgen voor een betere concentratie en een beter geheugen, helpen om af te vallen of te stoppen met roken. En zoals in de intro beschreven, zou het dus ook voor dezelfde effecten als echte drugs kunnen zorgen. Klinkt best chill allemaal, maar: werkt het?!

Volgens de verkopers van I-Doser werkt het zeker. En volgens bepaalde onderzoeken (Owens et al., 1998, Reedijk et al., 2013) zijn er inderdaad positieve effecten gevonden op onder andere stemming en creativiteit. Maar volgens critici (www.skeptics.com) zouden deze onderzoeken gebreken hebben in het gebruik van de onderzoeksmethoden en sluiten ze geen andere factoren uit die van invloed kunnen zijn op het positieve effect. Zouden binaural beats inderdaad een positieve invloed kunnen hebben op de gemoedstoestand, maar niet per se meer dan normale muziek dat heeft, iets dat al wel bewezen is. En kunnen de positieve effecten ook simpeler verklaard worden, namelijk dat rust, ontspanning en aandachtig zijn nou eenmaal een positieve invloed op zowel fysiologie als gemoedstoestand kunnen hebben. En daarnaast is er dus nog de mogelijke oorzaak van het placebo effect.

Toch zijn er op internet tal van fora met positieve berichten over het effect van binaural beats en staat YouTube vol met tracks er van. En of het werkt of niet, ik betrapte mezelf erop dat ik tijdens het leren voor de laatste tentamenweek toch wel eens een binaural beatje in m’n oren had zitten. Niet dat ik er in een keer lekker stoned van werd en het leren ineens heel leuk was, maar ik vond het meer gewoon rustgevend om naar te luisteren. Alleen gaf het me wat dat betreft niet meer of minder rust dan de klassieke muziek die ik normaal luister tijdens het leren. Een echte drugservaring kan ik het dus niet noemen. Maar het kan dat de ‘doses’ van de app I-Doser dit echte drugseffect wel geven.

Voor als je zelf nieuwsgierig bent geworden en de goedkope versie wilt uitproberen, volgt hier een track (en niet vergeten met oortjes te luisteren):

We horen graag hieronder wat jij van de binaural beats vindt!

Door: Lisa Ringoir