Het leven is als een oerknal, als je het goed aanpakt tenminste. Maar zo makkelijk is zo’n ‘knallend leven’ nog niet. Dus even wat handige houvast: 5 tips voor een oerrr-knallend leven!

1. Wees lief voor jezelf
Misschien lijkt dit op het eerste gezicht mega easy (“Ah fijn, hier heb ik alleen mezelf voor nodig”), maar niets in minder waar. Lief zijn voor jezelf betekent niet dat je voor de derde keer in de week een Mac Flurry mag halen, omdat je het hebt ‘verdient’. Nee. Het gaat erom dat je even die stomme ‘ik-kan-het-niet-stem’ accepteert en die er maar gewoon lekker laat zijn, zonder erop te reageren. Het is eigenlijk zo dat het leven als een koekje is. Als je voelt dat je het grootste deel van je koekje moet houden in plaats van weggeven, moet je dat doen en niet andersom om de ander te pleasen. Meer je mening geven (oeps, eng!) en meer rustmoment inplannen voor quality time met je onesie en favoriete serie om je weer even op te laden. Sporten (ja, er is bewezen hier gelukkiger van te worden) en duidelijk zijn tegen mensen (je wilt zelf toch ook niet aan een lijntje gehouden worden?).  Kortom,  omarm jezelf met al je kleine imperfecties! En onthoud: alle magazines staan vol photoshop.

2. Stap eens (vaker) uit je comfortzone
Waarschijnlijk heb je voor jezelf een aantal ongeschreven regels á la mores. Bijvoorbeeld dat je altijd geschreeuwd hebt dat je carnaval intens haat. Dan zit er maar één ding op: overschrijd die regels eens en kijk dan wat er gebeurt. Hijs je in die dino onesie, omring je met je best friends, bestel een biertje en geniet van de slechtste Nederlandse hitjes. Dag schaamtegevoel, hallo vrijheidsgevoel. Jij hebt een nieuw doel: vaker uit je comfortzone springen. Want geef toe, de aller-leukste dingen in je leven tot nu toe waren toch vaak ongepland, niet verwacht en/of spannend? Stap 1: maak een bucketlist.

3. Stop met vergelijken.
Best frustrerend, vanaf je zesde wil je al danseres geworden. Je zat in de selectie, viel altijd op tussen je klasgenootjes en keek elke avond naar die Step Up poster boven je bed. En nu studeer je op de Universiteit (ook leuk natuurlijk), maar je allergrootste droom lijkt niet meer zo reëel. Elke keer als je nu kijkt naar je grootste famous voorbeeld voel je de jaloezie: stond ik daar maar. KAPPEN! Hier schiet je geen ruk mee op. Dus gooi diegene lekker uit je Twitterlijst  en  focus op je dromen (“Nothing is impossible. The word says itself: I’m possible.”). En op Facebook, Instagram en Twitter plaatst iedereen zijn mooiste foto’s en verhalen in plaats van de onderkin-selfies en dipjes.

4.  Leef eens lekker NU
Je to-do list wordt onwijs groot en de tijd die je hebt lijkt minder en minder te worden. Je leeft constant naar je doel toe: tentamen, optreden, verassing, date, tandartsafspraak etc. De weg ernaartoe wordt vaak vergeten, terwijl dat misschien wel even belangrijk is. Sla je boek eens open en probeer te genieten (grote uitdaging) van de nieuwe kennis die je in je opneemt. En als je ’s avonds in de kroeg staat, probeer eens alleen maar met de muziek bezig te zijn en alles om je heen vergeten. Echt NU leven. Over zestig jaar vergeet je dat tentamen echt, dan telt alleen nog maar het genieten van het leven. Als je heel veel moeite hiermee hebt, probeer dan op je ademhaling te letten. Dat brengt je al een stapje dichter bij!

5. FOCUS ON
Alles is zó leuk! Kiezen is zó niet leuk. Maar om echt verder te komen moet je je helaas pindakaas toch gaan focussen. Drie studies tegelijk is dikke fun als je het aankan, maar op gegeven moment moet je echt keuzes gaan maken. Zie het leven als een kledingwinkel, je hebt een bepaald budget en daarmee zoek je de beste dingen uit. Ook qua mensen: als je het gevoel hebt dat mensen aan je trekken, neem dan wat afstand van ze. Omring je met de mensen waar je het fijnste bij voelt (echt jezelf kan en mag zijn!) en wees selectiever in aan wie je je (zó waardevolle) energie geeft. Lijstjes maken met voor- en nadelen helpt. FOCUS ON, tijd om te knallen!